USS Cole Deployed To Mideast First Time Since Terrorist Bombing

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mempunyai beberapa pilihan untuk menangani Houthis Yemen, tiada satupun yang baik. Tetapi kempen serangan laut dan penangkapan jangka panjang terhadap mereka, seperti yang kini dicadangkan oleh Pentadbiran Biden dan , pastinya merupakan tindak balas yang paling buruk. Ini kerana ia bermakna Tentera Laut AS terus tenggelam dalam pasir Timur Tengah untuk tujuan yang tidak boleh dicapai sambil kehilangan kedudukan di Pasifik yang jauh lebih penting.

Serangan Houthi terhadap perkapalan Laut Merah telah mengundang peluru berpandu krus Tomahawk dan juruterbang Top Gun dari dek kapal USS Eisenhower. Operasi baru dinamakan , hanya berusia dua minggu, dan Pentadbiran Biden sudah mula mencadangkan usaha yang lebih lama, walaupun mengakui bahawa menewaskan Houthis tidak munasabah. Terdapat risiko eskalasi di Timur Tengah, terutamanya dengan kematian tiga askar Amerika Syarikat selepas serangan drone di Jordan. Tetapi kesannya ke atas Tentera Laut AS akan diramalkan, kerana semua ini telah berlaku sebelum ini: kapal dan anak kapal yang terlalu bekerja, perbelanjaan peluru berpandu tepat, dan penangguhan ke atas peralihan ke Pasifik.

Kapal pengangkut pesawat tentera laut berkuasa nuklear adalah mahkota kekuatan tentera Amerika. Matanya 5,000 anak kapal dan 90 pesawat serang jet boleh menjamin pemboman berterusan darat-ke-laut ke atas musuh dan dakwaan pencegahan yang diberikan – secara kesannya diplomasi senjata api moden. Dalam sebarang krisis geopolitik, Presiden Amerika Syarikat akan menuntut untuk mengetahui di mana kapal-kapal pengangkut itu berada. Selama dua dekad terakhir, sepanjang “Perang Global Terhadap Keganasan” (GWOT), jawapannya biasanya berada di Timur Tengah.

Kerana permintaan yang tidak putus-putus ini, kapal pengangkut sering memanjangkan tempoh penempatan mereka atau “dipompa ganda”, melaksanakan penempatan berturut-turut tanpa tempoh penyelenggaraan besar di antaranya. Tiga kapal pengangkut terakhir di Mediterranean semuanya dipanjangkan: USS Gerald R. Ford berada di laut selama 239 hari, USS Harry S. Truman selama 285 hari, dan USS George H. W. Bush selama 257 hari. Kelebihan kerja ini mempunyai akibat. Selepas USS Dwight D. Eisenhower melakukan dua siri pompaan ganda, tempoh penyelenggaraan 14 bulan berikutnya tergendala kerana keausan dan keletihan.

Kegunaan dan daya tahan kapal pengangkut dalam perang besar juga dipersoalkan. Pada tahun 1982, Laksamana terkenal Hyman Rickover memberi keterangan bahawa dalam perang dengan Kesatuan Soviet, kapal pengangkut pesawat tentera laut Amerika Syarikat akan bertahan selama “48 jam”. Dalam empat dekad sejak itu, kelemahan kapal pengangkut meningkat dengan drastik. Peluru berpandu anti kapal menjadi jauh lebih tepat dan jangkauan yang lebih jauh sejak keterangan Rickover, seperti jangkauan tanpa bahan api sayap udara kapal pengangkut menyusut dari lebih 1,000 batu nautikal ke . Ini meninggalkan pemerintah kapal pengangkut dengan dua pilihan yang tidak menyenangkan: berada di luar jangkauan musuh tetapi menjadi tidak relevan secara operasi atau berlayar cukup dekat tetapi meletakkan kapal bernilai $13 bilion dan 5,000 anak kapalnya dalam risiko.

Namun demikian, kelebihan kerja armada kapal pengangkut dan persoalan mengenai kegunaannya dalam perang besar hanyalah sebahagian daripada masalah kelebihan tugas Tentera Laut AS yang lebih besar. Sejak serangan 11 September 2001, Tentera Laut AS menjadi ketagih kepada “kehadiran” global sebagai penunjukan nilainya kepada negara.

Selama dua dekad terakhir, Tentera Darat dan Kor Marin boleh menunjukkan usaha, sama ada berjaya atau tidak, di medan perang Iraq dan Afghanistan. Untuk mengekalkan status dan bajetnya, Tentera Laut juga perlu memberi sumbangan, di laut dan di darat. Dengan tentera sukarela yang terlalu dipanjangkan, Pentadbiran meninjau kepada Tentera Laut untuk mengambil alih. Sekitar 120,000 anak kapal akan pergi untuk berkhidmat di darat semasa GWOT. Ramai daripada anak kapal ini, terutamanya anak kapal simpanan yang penting dalam sebarang perang besar, menjadi “anak kapal dalam nama sahaja”, kecekapan dan minda laut mereka .

Semua ini secara signifikan menekan tenaga manusia Tentera Laut AS, menyebabkan kapal-kapal berpenempatan dan . Kelebihan tugas Tentera Laut mungkin juga telah menyumbang kepada dua kemalangan tragis. Pada tahun 2017, sepasang kapal perusak Tentera Laut AS, USS McCain dan USS Fitzgerald, bertabrakan dengan kapal-kapal awam di Pasifik dalam insiden berasingan, membunuh 17 anak kapal. Laporan mengenai tabrakan mendapati bahawa rehat dan untuk kehadiran tentera laut. Salah seorang anak kapal simpanan tertinggi Tentera Laut, Ketua Petty Officer Fleet Paul Kingsbury, secara terang-terangan menyalahkan budaya keselamatan Tentera Laut yang terjejas yang membawa kepada bencana McCain dan Fitzgerald.

Masa hadapan kelihatan gelap untuk armada yang terlalu bekerja. Seperti tentera AS yang lain, Tentera Laut sedang menghadapi , disebabkan sebahagiannya oleh keletihan semasa penempatan yang dipanjangkan. Dalam tentera sukarela, anak kapal akan mengundi dengan kaki mereka. Hasilnya armada yang mengecil adalah kemungkinan, terlepas dari berapa banyak kapal perang Amerika mempunyai.

Bahaya kelebihan tugas yang paling segera bukanlah tenaga manusia tetapi peluru berpandu. Serangan pembukaan pada 12 Januari ke atas Houthis menggunakan 80 Peluru Berpandu Serang Darat Tomahawk, lebih daripada . Dalam jangka pendek, menggunakan ratusan peluru berpandu ini dalam operasi ketiga seperti boleh memberi kesan besar di teater yang jauh lebih penting di Pasifik. Peluru berpandu serangan tepat seperti Tomahawk adalah vital untuk keupayaan tentera AS untuk menghalang, dan jika perlu, menewaskan serangan tentera China di Pasifik – suatu keadaan di mana Tentera Laut akan memikul kebanyakan pertempuran, berbeza dengan peperangan Amerika Syarikat di Timur Tengah. Amerika Syarikat mungkin tidak mempunyai peluru berpandu tepat yang mencukupi untuk perang tembak-menembak dengan China. Operasi Timur Tengah terbaru Tentera Laut menambah risiko lagi kepada misi yang paling penting.

Pada 10 September 2001, Amerika Syarikat adalah kuasa superglobal yang tidak dicabar, dengan keunggulan tentera laut sebagai asas dominasi tentera Amerika. Tentera Laut AS mengatasi Tentera Pembebasan Rakyat China (PLAN) dengan . China tidak mempunyai kapal pengangkut dan hanya .

Kira-kira 20 tahun kemudian, anak kapal AS memandang ke dunia yang berbeza. PLAN kini merupakan tentera laut terbesar di dunia (walaupun Tentera Laut AS masih menguasai lebih isipadu). Kapal pengangkut ketiga China, Fujian, sedang . Dalam masa sejak Amerika Syarikat menyerang Afghanistan, PLAN telah meluluskan . Latihan peperangan terkini mencadangkan bahawa Tentera Laut AS akan untuk menewaskan armada China yang hanya dianggap sebagai angin lalu hanya dua dekad yang lalu.

Trajektori masa depan juga lebih buruk: kapasiti pembinaan kapal China kini melebihi Amerika Syarikat dengan , mengikut data tidak sulit daripada Pejabat Intelijen Tentera Laut.

Membina semula Tentera Laut AS adalah projek jangka panjang yang baru bermula, walaupun daripada selama bertahun-tahun. Kapal, untuk tidak berkata apa-apa tentang , tidak dibina dalam semalam. Masa dan peluang yang hilang tidak boleh dipulihkan. Tetapi Amerika Syarikat boleh berhenti menanam tentera laut mereka ke dalam lubang lebih dalam melalui kelebihan kerja Timur Tengah terhadap kapal dan anak kapal. Memperbaiki armada memerlukan melepaskan ikatan CENTCOM secepat mungkin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.