Amid cell phone, internet shutdown, polls close in Pakistan

(SeaPRwire) –   Dia telah , , menyebabkan parti politiknya , dan namanya dipadamkan daripada media arus perdana. Tetapi anda hanya tidak boleh mengekangnya.

Awal data daripada pilihan raya Khamis kelihatan menunjukkan calon bebas yang bersekutu dengan parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) Khan mempunyai peluang untuk memastikan kebanyakan kerusi perundangan walaupun , yang , direka untuk menghalang keputusan sedemikian.

PTI sudah pun melarang logo burung kriket terkenalnya, dan penggantungan seluruh rangkaian telefon bimbit pada Khamis menghalang pegawai parti daripada memaklumkan penyokong tentang calon bebas keutamaan mereka untuk setiap konstituensi. (Kerajaan mendakwa penggantungan itu adalah kerana sebab-sebab keselamatan walaupun langkah sedemikian telah dilarang oleh Mahkamah Tinggi Pakistan.) Selain itu, tinjauan keluar undi telah dilarang dan PTI menuduh ejen mereka dilarang memantau stesen pengundian.

Walaupun begitu, apabila keputusan akhirnya mula mengalir – lebih 10 jam lewat daripada biasa, yang secara itu sendiri pemerhati mengatakan sangat curiga – PTI berada pada leher dengan leher dengan Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) Nawaz Sharif, bekas Perdana Menteri selama tiga kali, dengan Pakistan Rakyat Parti (PPP) yang diketuai oleh Bilawal Bhutto Zardari, anak lelaki bekas Perdana Menteri Benazir Bhutto yang dibunuh, di tempat ketiga.

Sharif adalah calon keutamaan tentera Pakistan yang kuat, yang, walaupun menyokong penyingkirannya sebanyak tiga kali dalam masa lalu, baru-baru ini membenarkan lelaki berusia 74 tahun itu kembali dari buangan di UK, membatalkan sabitan rasuahnya, dan membatalkan larangannya seumur hidup daripada politik. Pemulihan Sharif yang pantas berbeza secara ketara dengan penyingkiran jeneral Khan dan PTI.

“Tiada siapa yang memerintah tanpa sokongan tersirat tentera,” kata Maya Tudor, profesor madya kerajaan dan dasar awam di Universiti Oxford. “Perbezaan kali ini ialah betapa terang-terang tentera menargetkan PTI, kerana mereka mempunyai sokongan akar umbi dan canggih dari segi teknologi.”

Namun jika PTI dengan segala kesukaran memastikan majoriti kerusi perundangan, banyak halangan untuk membentuk kerajaan masih ada.

Oleh kerana ahli undangannya secara rasmi bebas, tiada kewajiban bagi mereka untuk mengundi mengikut garis parti untuk pelantikan penting, menimbulkan prospek pecah suara dipaksa. Selain itu, PTI tidak layak mendapat bahagian kerusi Dewan Negara yang diperuntukkan 70 “kerusi yang diperuntukkan” untuk wanita dan minoriti yang dibahagikan mengikut nisbah undian keseluruhan parti. Dan kemudian ada fakta bahawa Khan, 71, masih berada dalam penjara dan tidak dapat bertanding sebagai ahli undangan beliau sendiri. Bahkan sebelum undian, terdapat desas-desus meluas tentang pakatan berkongsi kuasa antara PML-N dan PPP, dengan Sharif berkhidmat sebagai perdana menteri dan Zardari sebagai presiden. Satu pakatan antara dua pihak kekal hasil yang paling mungkin.

Namun kekuatan prestasi PTI adalah tamparan untuk tentera Pakistan, yang sebelum ini menyokong Khan sebelum . Walau bagaimanapun, jeneral mengalami perpecahan yang dramatik dengan bekas kapten kriket kebangsaan itu dan merancang penyingkirannya dalam satu . Sejak itu, Khan terselamat daripada satu serangan dan menghadapi tsunami lebih 180 cabaran undang-undang. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini sahaja, beliau menerima hukuman penjara sebanyak 31 tahun kerana rasuah, mendedahkan rahsia negara, dan mempunyai perkahwinan “tidak Islam”.

Namun popularitinya kekal kuat memasuki undian, terutamanya di kalangan orang muda Pakistan, dengan pengundi berusia 18-35 membentuk 45% daripada hampir 130 juta pengundi. “Ia sangat jelas bahawa tentera bimbang dan kemudian melihat PTI melebihi jangkaan ialah pukulan besar sama sekali,” kata Michael Kugelman, pengarah Institut Asia Selatan di Pusat Wilson.

Awam Pakistan dan kelas politik kini menanti keputusan penuh dan, tidak diragui, banyak urus niaga kuda untuk datang. Negara senjata nuklear 240 juta orang ini tidak mampu membiarkan kekosongan kuasa dengan siapa pun yang akhirnya mengambil jawatan tertinggi menghadapi krisis tanpa batas. Rakyat Pakistan sedang menderita dengan inflasi tertinggi Asia, yang mencapai 29.7% tahun ke tahun pada Disember. Negara Asia Selatan ini hanya sempit mengelak daripada kegagalan kedaulatan tahun lalu disebabkan pinjaman dan perjanjian baru bulan depan dianggap perlu untuk mengelak daripada runtuh ekonomi.

Pakistan juga menghadapi situasi keselamatan sempadan yang semakin tegang. Walaupun mempunyai hubungan sejarah yang kuat dengan Taliban Afghanistan, Islamabad baru-baru ini berselisih dengan Kabul atas serangan pengganas lintas sempadan dan pengusiran Pakistan beratus-ratus ribu pelarian Afghanistan, banyak yang telah tinggal di dalam negara selama dekad. Dan bulan lalu, Pakistan dan Iran bertukar serangan udara tit-for-tat di atas pangkalan militan didakwa di wilayah masing-masing. Selain itu, Islamabad baru-baru ini menuduh India menjalankan kempen pembunuhan di dalam wilayahnya, menambah ketegangan hubungan dengan musuh sejarahnya di timur.

Dan dengan anggapan tentera Pakistan terus mengejar matlamat menutup PTI daripada kuasa, soalan kekal bagaimana penyokong PTI akan bertindak balas terhadap penafian hak mereka, terutamanya mengingat keadaan ekonomi yang muram. Pada 9 Mei, penyokong PTI merosakkan premis tentera sebagai tindak balas kepada penangkapan awal Khan. Beliau mungkin kekal di belakang batas, tetapi undian Khamis menunjukkan bintang sukan itu jauh daripada tamat sebagai kuasa politik.

“Tentera mahu kerajaan seterusnya memberi tumpuan pemulihan ekonomi dan jelas mengharapkan ia boleh memasukkan semula jin Imran Khan dalam botol dengan mempunyainya di penjara selama beberapa tahun,” kata Kugelman. “Tetapi cabaran hanya akan bertambah kerana asas PTI akan menjadi lebih tertekan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.