TOPSHOT-THAILAND-POLITICS-THAKSIN

(SeaPRwire) –   Thaksin Shinawatra, bekas perdana menteri Thailand yang disabitkan, dijangka akan dibebaskan awal dari penjara selepas kementerian kehakiman memasukkan namanya dalam senarai banduan yang layak menerima penggantungan hukuman penjara, pengampunan kedua yang diberikan kepada bekas pemimpin itu sejak kepulangannya dari buangan tahun lalu.

Thaksin memenuhi kriteria untuk penggantungan sisa hukumannya kerana umurnya lebih 70 tahun dan menghidap penyakit kronik, Menteri Keadilan Tawee Sodsong berkata pada Selasa. Bekas perdana menteri itu tersenarai dalam senarai 930 orang yang telah diluluskan untuk menerima pengampunan, katanya.

“Pengarah Jabatan Penjara telahpun mengemukakan cadangan penggantungan hukuman penjara, yang diluluskan” oleh suruhanjaya, kata menteri itu. Apabila ditanya bila Thaksin akan dibebaskan, Tawee berkata: “kita perlu lihat tarikh sekali lagi. Beliau akan secara automatik menerima penggantungan hukuman penjara sebaik sahaja beliau menyelesaikan tempoh enam bulan penjaraannya.”

Bekas perdana menteri berusia 74 tahun itu telah menjalani kira-kira enam bulan hukumannya sejak tiba di Thailand pada 22 Ogos. Beliau dipindahkan ke hospital polis dalam tempoh beberapa jam selepas ditempatkan di penjara Bangkok selepas mengadu sakit dada dan tekanan darah tinggi.

Thaksin dijatuhkan hukuman lapan tahun penjara atas tuduhan rasuah selepas kembali dari buangan 15 tahun. Beliau diberikan pengampunan diraja separa pada September oleh Raja Maha Vajiralongkorn yang menyaksikan hukumannya dikurangkan kepada setahun sahaja.

Pemimpin Thailand sekarang, yang memimpin gabungan pimpinan oleh Parti Pheu Thai—secara efektifnya diketuai oleh Thaksin—berkata berasingan pada Selasa bahawa penggantungan hukuman Thaksin selari dengan undang-undang.

“Ini hak beliau,” kata Srettha kepada wartawan selepas mesyuarat kabinet di Bangkok, sambil menambah bahawa Thaksin telah menjalani tempohnya dan akan dapat menjalani kehidupan normal selepas dibebaskan.

Bilakala beliau dibebaskan, pergerakannya dijangka akan dipantau rapat-rapat menurut pemerhati yang berkata ini adalah usaha pihak berkuasa untuk mencegah sebarang cabaran terhadap status quo konservatif negara yang lama wujud.

Awal bulan ini, pihak berkuasa berkata sedang mempertimbangkan untuk mengheret Thaksin ke muka pengadilan atas tuduhan menghina raja berhubung komen yang dibuat hampir sepuluh tahun lalu. Tindakan itu datang beberapa hari selepas mendesak parti pembangkang utama Move Forward untuk menghentikan semua usaha untuk meminda —janji pilihan raya yang membantu ia meraih 40% undi popular dalam pilihan raya umum Mei.

Seorang tokoh kontroversi tetapi kekal dalam politik Thai, Thaksin merupakan ketua klan Shinawatra yang selama ini mendominasi pilihan raya negara hanya untuk secara berulang kali ditumbangkan dari kuasa. Kembaliannya dilihat sebagai sebahagian daripada persetujuan dengan pihak tentera yang menggulingkannya pada 2006 dan kerajaan adiknya Yingluck Shinawatra pada 2014.

Beberapa jam selepas kepulangan Thaksin ke Thailand, Srettha dilantik sebagai perdana menteri baharu negara itu selepas berbulan-bulan kebuntuan politik. Anak bongsu Thaksin, Paetongtarn mengambil alih pimpinan Pheu Thai tahun lalu, semakin memperkukuhkan cengkaman klan itu terhadap kuasa.

Semasa tempoh rawatan hospitalnya, Thaksin menjalani dua pembedahan, dan Paetongtarn berkata pada September keluarga sedang melihat kemungkinan meminta pembebasan awal Thaksin atas dasar prubasi.

Menurut undang-undang Thai, banduan yang telah menjalani sekurang-kurangnya dua pertiga daripada hukuman mereka boleh dibebaskan awal di bawah percubaan. Tambahan pula, banduan berusia 70 tahun atau lebih yang menghidap penyakit teruk boleh juga layak dibebaskan selepas menjalani sekurang-kurangnya enam bulan, atau satu pertiga daripada hukuman mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.