WhatsApp and Facebook

(SeaPRwire) –   Siklus pilihan raya ini akan menjadi yang pertama terdedah kepada kecerdasan buatan generatif—teknologi di sebalik aplikasi popular seperti ChatGPT yang membolehkan bukan pakar juga untuk mencipta teks, video, dan audio palsu tetapi kelihatan nyata yang sesuai untuk manipulasi politik. Pada masa yang sama, beberapa syarikat media sosial utama telah menarik diri daripada beberapa komitmen terdahulu untuk mempromosikan “integriti pilihan raya.” Pilihan raya November juga merupakan yang pertama yang akan mencatat kesan populariti yang besar TikTok, yang menggunakan algoritma cadangan yang beberapa pakar percaya lebih sesuai untuk menyebarkan penyelewengan maklumat.

Mari kita mulakan dengan kenaikan AI generatif, yang membolehkan hampir sesiapa sahaja menghasilkan teks, imej atau bunyi yang meyakinkan berdasarkan arahan bahasa semula jadi yang agak mudah. Pada Januari, Facebook menyebarkan palsu Donald Trump duduk di sebelah Jeffrey Epstein di atas pesawat peribadi penjenayah dan pesalah jenayah seks itu. Pada Februari, seorang penasihat Demokrat bekerja untuk saingan jauh di belakang mengakui bahawa beliau memesan panggilan robot meniru Presiden Joe Biden yang cuba menggagalkan beribu-ribu pengundi daripada mengambil bahagian dalam pilihan raya peringkat New Hampshire. Peguam Negara negeri itu telah membuka siasatan jenayah.

Amerika Syarikat bukan sahaja menghadapi masalah ini. Pada September tahun lalu, satu rakaman audio yang dimuat naik di Facebook hanya dua hari sebelum pilihan raya kebangsaan Slovakia untuk perdana menteri kelihatan merakamkan calon Progresif Slovakia, parti pro-NATO dan pro-Ukraine sedang membincangkan cara merancang keputusan. Kiriman Facebook itu menjadi viral semasa larangan media pra-pilihan raya, menghadkan tahap di mana ia boleh dibuktikan palsu, dan calon itu tewas kepada lawan pro-Rusia.

Ahli analisis berjuang untuk mengikuti kemungkinan-kemungkinan baru. Satu kajian yang diterbitkan pada Februari dalam jurnal akademik PNAS Nexus mendapati bahawa mana-mana pengeluar iklan politik yang bersenjata dengan alat AI generatif mempunyai keupayaan untuk membina “mesin manipulasi berskala besar” yang menarget individu berdasarkan kelemahan unik mereka tanpa memerlukan input manusia.

Tetapi AI jauh dari keseluruhan kisah. Ancaman maklumat palsu yang dihasilkan secara buatan menjadi lebih menakutkan dengan teknologi yang lebih familiar: media sosial.

Walaupun kekeliruan dan keganasan disebabkan oleh usaha Trump untuk menentang keputusan pilihan raya 2020 dan ancaman ketidakstabilan yang sama tahun ini, platform utama seperti Facebook, YouTube, dan terutamanya X telah menarik diri daripada sebahagian dasar integriti pilihan raya terdahulu, menurut satu kajian baru kami untuk Pusat Perniagaan Stern Sekolah Perdagangan Universiti New York.

Sebarang perbincangan mengenai penurunan pasti akan bermula dengan X, yang dibeli Elon Musk pada Oktober 2022. Persaingan daripada aplikasi baru Meta Threads, serta kontroversi berkaitan Musk, telah mengurangkan . Tetapi purata pelawat setiap bulan, dan ia masih setia kepada banyak politikus, wartawan dan selebriti berpengaruh. Pada musim bunga 2023, Musk telah 6,000, atau 80%, pekerja X. Pada September 2023, pasukan integriti pilihan raya platform itu, “Ya, mereka sudah pergi.” Penarikan balik pemilik baru terhadap penguatkuasaan kandungan atas nama mempromosikan kebebasan bercakap telah menyumbang kepada peningkatan penyataan perkauman dan anti-Semit yang memaksa pengiklan meninggalkan X dalam jumlah besar.

Berikutan pembesaran tenaga kerja semasa wabak COVID-19, syarikat media sosial lain juga melaksanakan pemotongan pekerja besar-besaran, dengan beberapa daripada mereka mengurangkan pasukan “kepercayaan dan keselamatan”- orang yang merangka dan menguatkuasakan dasar kandungan.

Untuk pilihan raya 2020, Meta membina pasukan 300 orang yang didedikasikan untuk integriti pilihan raya. Tetapi walaupun kekacauan yang meletus apabila penyokong Trump menyerbu Capitol pada 6 Januari 2021, syarikat itu kemudian saiz pasukan itu kepada kira-kira 60 orang dan mengakhiri mesyuarat berkala antara pemimpin kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg. Pegawai Meta memberitahu kami bahawa beberapa bekas ahli pasukan yang mempunyai tugasan baru masih menyumbang kepada usaha integriti pilihan raya, dan bahawa kepimpinan tertinggi dikemaskini tentang kerja ini. Tetapi isyaratnya jelas bercampur aduk.

Meta, dengan kreditnya, masih membiayai lebih 90 organisasi penyemak fakta luaran terkemuka yang membantu platform menekankan dan melabel kandungan palsu. Tetapi syarikat itu terus menolak untuk membenarkan kenyataan mereka disemak fakta. YouTube pula telah mengubah dasar di mana sebelum ini ia telah menghapuskan puluhan ribu video yang secara salah mendakwa bahawa pilihan raya 2020 adalah tidak sah. Kedua-dua syarikat mendakwa pendekatan baharu mereka menggalakkan perbahasan bebas.

Meta juga telah menyatakan bahawa, dengan tujuan yang sama untuk mempromosikan perbincangan bebas aliran, ia akan membenarkan iklan politik di Facebook dan Instagram mempersoalkan kesahan pilihan raya presiden 2020. Pastinya, pada Ogos 2023, Facebook membenarkan kempen Trump menjalankan slot menyatakan: “Kami mempunyai pilihan raya yang dirangka pada 2020.”

TikTok, yang kini mempunyai purata 1 bilion pengguna bulanan di seluruh dunia dan lebih 170 juta di Amerika Syarikat sahaja, menyajikan cabaran baharu dan sepenuhnya berbeza. Kaitannya dengan syarikat ibu ByteDance telah membawa kepada —sehingga kini, tidak terbukti—bahawa kerajaan autokratik Beijing menguasai platform AS. Dewan Perwakilan baru-baru ini undang-undang yang akan memaksa ByteDance menjual TikTok atau menghadapi larangan AS terhadap aplikasi video pendek itu.

Tetapi terdapat juga persoalan mengenai algoritma cadangan TikTok, yang memilih kandungan yang dikemukakan kepada pengguna. Platform utama yang lain bergantung kepada “graf sosial”, yang memilih kandungan berdasarkan apa yang dikongsi oleh orang yang mereka ikuti dan yang mengikuti mereka. TikTok, sebaliknya, memilih video pendek untuk halaman “Untuk Anda” berdasarkan cadangan algoritma kandungan dari luar lingkungan sosial mereka juga. Perbezaan ini mungkin membantu menerangkan mengapa TikTok begitu berjaya menyajikan video yang pengguna dapati baharu dan menarik.

Tetapi perbezaan itu mungkin membawa bahaya semasa musim pilihan raya, menurut dengan Pusat Media Sosial dan Politik NYU: “Dengan AI generatif yang memudahkan produksi video palsu, “penyelidik menulis pada Januari, “kita mungkin akan melihat penyelewengan maklumat politik mencapai pengguna TikTok yang tidak akan capai di platform berasaskan graf sosial lain.” Selain itu, pengguna TikTok lebih muda, dan menunjukkan bahawa orang muda lebih cenderung mempercayai penyelewengan maklumat.

TikTok memberitahu kami bahawa analisis ini “sepenuhnya spekulatif” dan mencerminkan “pemahaman yang lemah tentang bagaimana platform kami berfungsi.”

Masih ada masa untuk platform mengambil langkah berjaga-jaga sebelum pilihan raya. Mereka boleh mengenakan had kepada penyebaran berleluasa kandungan, yang merupakan salah satu cara penyelewengan maklumat merebak. Mereka boleh menubuhkan “litar pecah” terhadap posting viral tertentu untuk memberi pemeriksa kandungan peluang untuk menentukan sama ada bahan itu berniat jahat. Mereka boleh menambah semula pasukan penguatkuasaan kandungan yang terjejas. Dan mereka boleh mengeluarkan kandungan palsu yang terbukti dari aliran pengguna, sambil mengekalkan salinan bertanda yang tidak boleh dikongsi tetapi tersedia sebagai rujukan bagi mereka yang menjejak penyelewengan maklumat.

Industri media sosial harus melihat langkah-langkah perlindungan ini sebagai kos berbisnes secara bertanggungjawab semasa musim pilihan raya yang berbentuk tegangan ini. Ketidakbertindakan mungkin memperburuk krisis sebenar bagi demokrasi AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.