Papua New Guinea Volcano

(SeaPRwire) –   CANBERRA, Australia — Letusan gunung berapi tertinggi Papua New Guinea, Ulawun, telah mereda pada Selasa, tetapi abu tebal masih mengepul ke langit dan menutupi atap dan pokok kelapa berhampiran.

Salah satu gunung berapi yang paling aktif di negara Komanwel Pasifik ini, Gunung Ulawun meletus pada petang Isnin, memancarkan abu setinggi 15 kilometer (50,000 kaki).

Tahap amaran bagi gunung berapi di pulau New Britain, timur laut Papua New Guinea itu telah diturunkan oleh Bahagian Pengurusan Geohazards Papua New Guinea ke Tahap 3, yang bermakna letusan sederhana hingga kuat. Ia berada pada Tahap 4 pada Isnin, menunjukkan letusan sangat kuat.

Tetapi gunung berapi, yang berketinggian 2,334 meter (7,657 kaki) di atas aras laut itu, kekal aktif dan letusannya boleh berterusan tanpa had, menurut bahagian itu.

Pusat Amaran Abu Gunung Berapi di Darwin, Australia, melaporkan asap gunung berapi meningkat setinggi 15,000 meter (50,000 kaki) pada Isnin.

Bahagian Papua New Guinea melaporkan tiupan abu meningkat sekurang-kurangnya 5,000 meter (16,000 kaki) pada Selasa sebelum hilang dalam awan atmosfera.

Zarah halus abu dalam tiupan boleh dibawa jauh oleh angin dan boleh mengancam penerbangan. Tiupan tebal menjangkau puluhan kilometer (batu) ke barat laut Gunung Ulawun pada Selasa.

Pihak Berkuasa Keselamatan Penerbangan Awam Papua New Guinea tidak segera menjawab emel bertanya sama ada perjalanan udara terjejas. Laman pelacakan penerbangan FlightAware menunjukkan aktiviti normal pada Selasa di lapangan terbang terbesar terdekat, di ibu negara Port Moresby dan Honiara, ibu negara Solomon.

Bandar terbesar terdekat ialah Bialla, yang terletak di kalangan ladang kelapa sawit di lereng Ulawun 47 kilometer (29 batu) ke barat daya, menurut bahagian itu. Hargy Oil Palm Ltd., syarikat berpangkalan di Bialla, tidak segera menjawab permintaan komen melalui emel.

Bahagian itu melaporkan lapisan tebal abu hitam menyebabkan daun-daun menunduk di ladang kelapa sawit berhampiran gunung berapi dan menumpuk di atas bumbung.

Penduduk Bialla berjumlah lebih 13,000 orang, menurut Bank Dunia.

Letusan itu sebelum ini memaksa Jepun menilai risiko tsunami mungkin pada Isnin, tetapi tiada tsunami berlaku dan bahagian Papua New Guinea menyatakan ancamannya “sifar”.

Papua New Guinea terletak di “Cincin Api”, lengkungan kesalahan sesar sekitar Lautan Pasifik di mana kebanyakan aktiviti gempa bumi dan gunung berapi di dunia berlaku. Ulawun telah berulang kali meletus sejak 1700-an, dan letusan besarnya pada 2019 menyebabkan lebih 5,000 orang dipindahkan.

Bahagian itu melaporkan tiada mangsa diketahui dari sejarah letusan Ulawun.

Tetapi impak besar dari segi pemindahan penduduk, kerosakan infrastruktur dan gangguan perkhidmatan adalah biasa, menurut bahagian itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)