(SeaPRwire) –   Remote work membolehkan Alyson Velasquez untuk mengimbangi tugas-tugasnya yang menuntut sebagai perekrut bakat di Wells Fargo dan sebagai ibu kepada dua anak kecil, termasuk anak lelaki dengan keperluan khas. Kefleksibelan itu memberi makna baik untuk pekerjaannya, bekerja dengan pengurus pengambilan di seluruh negara, dan untuk anak-anaknya, memastikan beliau akan tersedia untuk temujanji perubatan dan menjemput.

Wanita seperti Velasquez telah mengalir ke tempat kerja penuh masa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, didorong oleh pilihan yang lebih fleksibel digabungkan dengan penarikan balik had sekolah dan penjagaan kanak-kanak era wabak.

Wanita-wanita ini telah menjadi senjata rahsia ekonomi – dan salah satu sebab mengapa kemelesetan yang hampir semua orang ramal tidak berlaku. kadar pengangguran kekal rendah, perbelanjaan pengguna kekal kukuh, dan . Baru-baru ini (Februari 20), , yang telah memberi amaran mengenai kemelesetan sejak Julai 2022, akhirnya menyerah dan meninggalkan panggilannya. “Penglibatan tenaga kerja wanita yang kuat dan kekuatan ekonomi saling berkait,” kata Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen dalam pertukaran emel denganku baru-baru ini. Beliau menyandarkan peningkatan pekerjaan untuk wanita sebahagiannya kepada kredit cukai kanak-kanak dan inisiatif lain. “Tetapi juga penting adalah fleksibiliti tempat kerja yang datang sebagai akibat wabak,” katanya.

Fleksibiliti itu menjadi kunci bagi wanita seperti Laura Podesta, yang meninggalkan peranannya sebagai penyampai berita CBS pada 2022, ketika anak lelakinya berusia tiga dan satu tahun. Jam malamnya yang panjang di studio, bersama-sama dengan perjalanan kerap, “membuat saya mula menilai apa yang saya komitkan,” katanya. Beliau beralih ke jawatan hibrid, menyelia komunikasi untuk Fiverr, platform perkhidmatan percuma. “Saya memutuskan untuk membuat perpindahan sebahagian besarnya supaya saya boleh bekerja dari rumah sebahagian minggu,” katanya.

Fleksibiliti juga membantu garis bawah korporat, kerana pekerja kurang cenderung untuk berhenti, menunjukkan kajian. Menggantikan hanya satu pekerja , selepas mengambil kira kos perekrutan dan latihan, menurut Gallup. Valerie Danna, ibu lima anak dari Seattle yang menghabiskan tahun bekerja sebagai eksekutif komunikasi dan sumber manusia di syarikat termasuk Starbucks, kini menghabiskan masa separuh untuk melatih wanita lain yang sedang beralih kerjaya. “Sesetengah mahu menukar syarikat… dan sesetengah sedang mencari untuk memulakan perniagaan sendiri,” katanya. “Tetapi semua mahu hibrid.” Dengan menyediakan fleksibiliti, katanya, syarikat “mengekalkan bakat lebih lama, yang menjimatkan wang syarikat.”

Namun kini, kemajuan itu terancam oleh gelombang arahan pulang ke pejabat. Syarikat berprofil tinggi telah mengumumkan arahan yang memerlukan tiga hari atau lebih seminggu di pejabat. mengancam pekerja yang tidak mematuhi dengan “tindakan disiplin.” memberitahu pekerja jarak jauh mereka perlu berpindah untuk berhampiran pejabat syarikat atau letak jawatan. menyatakan bahawa bermula Mac, semua pekerja perlu bekerja di premis lima hari seminggu. Dan satu kajian global CEO mendapati hampir menjangkakan pulangan penuh lima hari seminggu menjelang 2026.

Kira-kira 40% pekerja bekerja jarak jauh sekurang-kurangnya satu hari seminggu, menurut ahli ekonomi Universiti Stanford Nick Bloom, satu angka yang kekal stabil sejak Disember 2022. Tetapi peluang sepenuh masa jarak jauh semakin berkurangan – dan penyelidik telah mendapati pekerja itu daripada rakan sekerja yang menghabiskan masa di premis.

Sebagai pengurus pasukan berpengalaman lama, saya dapat merasakan kepentingan kerja secara bersemuka untuk kolaborasi, pemanduan dan budaya. Tetapi pada masa di mana wanita – akhirnya! – Telah membuat kemajuan pekerjaan bersejarah, dan sedang memberi sumbangan kepada daya tahan ekonomi dalam proses itu, mengapa dasar-dasar yang akan mengusir mereka diletakkan?

Arahan yang tidak fleksibel sudah mula menyekat wanita yang mahu kekal dalam tenaga kerja penuh masa. Livia Fine, peguam yang bekerja selama bertahun-tahun di firma undang-undang utama Manhattan, berpindah semasa wabak ke bandar dua jam di luar bandar untuk membesarkan dua anak kecilnya. Beliau percaya beliau boleh menjadi setara berkesan bekerja jarak jauh – tetapi firma undang-undang arus perdana tidak bersetuju, dan beliau belum menemui jawatan yang sepadan, di bandar Hudson Valley beliau. Beliau mengatakan beliau dikelilingi oleh wanita profesional dalam bidang lain yang secara serupa dikunci keluar.

“Mereka adalah sesetengah wanita paling bermaya, cerdas, berorientasikan masyarakat, hebat yang pernah saya temui,” katanya. “Apa yang merugikan syarikat-syarikat yang tidak akan mengambil mereka,” tambahnya. “Anda sedang mencipta masyarakat yang mengusir kami.”

Satu kajian global mendapati majoriti wanita mahu bekerja – termasuk majoriti wanita yang tidak bekerja sekarang. Mereka meningkatkan ekonomi dalam pelbagai cara. Kajian oleh menganggarkan bahawa meningkatkan penyertaan wanita AS akan menambah $650 bilion kepada KDNK. Analisis 2022 oleh mengira bahawa meningkatkan penyertaan tenaga kerja wanita AS boleh menambah $1 trilion kepada ekonomi dalam dekad akan datang.

Sumbangan ekonomi wanita berlebihan, memberikan “sedikit tambahan oomph” kerana mereka cenderung lebih berpendidikan dan lebih produktif daripada pekerja biasa, kata Claudia Sahm, bekas ahli ekonomi Bank Pusat dan pengasas Sahm Consulting. Beliau menganggap wanita sebagai “bahan api” untuk pertumbuhan ekonomi. Dan lonjakan dalam pekerja wanita telah membantu menenangkan inflasi, kata ahli ekonomi Boston College Alicia Munnell. Tanpanya, “pasaran buruh akan lebih ketat daripada yang sebaliknya,” yang akan membawa kepada peningkatan gaji, menjadikan inflasi lebih sukar untuk dikawal.

Untuk pastinya, menambah pekerja mana-mana jantina memberi dorongan kepada ekonomi, dengan meningkatkan barangan dan perkhidmatan serta kuasa beli. Dan kadar pengangguran masa kini di kalangan pekerja umur produktif keseluruhan adalah kuat, mencapai 83.3% pada Januari, mengatasi tahap pra-wabak. Tetapi “penggerak utama ini kemungkinan keupayaan untuk bekerja dari rumah, terutamanya untuk wanita dan pekerja dengan kecacatan yang telah melihat beberapa peningkatan terbesar,” kata Bloom dari Stanford.

Memang, kadar pekerjaan untuk orang kurang upaya dan kumpulan lain yang memerlukan fleksibiliti juga mencapai paras baru. Pekerja di Fletcher Group, firma perhubungan awam dan pemasaran sepenuhnya jarak jauh, termasuk lelaki yang penyakit autoimun menghalang kerja pejabat, bapa kanak-kanak khas, dan ibu tunggal. “Ini bukan ‘gaya hidup dengan sisi perniagaan,'” tegas pengasas Jennifer Tramontana dari Austin, Texas. “Kami merekrut orang yang mahu kerjaya,” tetapi “yang mempunyai perkara yang berlaku yang akan menjejaskan keupayaan mereka untuk masuk pejabat setiap hari.”

Itulah sebabnya mengapa ia begitu mengejutkan bahawa syarikat-syarikat bergegas untuk membongkar pilihan fleksibel. J.P. Morgan adalah antara syarikat yang telah memanggil semula eksekutif kanan lima hari seminggu, dan pekerja lain tiga hari seminggu. Abby Schmeling dari Chicago, ibu bayi dan kanak-kanak berusia dua tahun yang menjawat jawatan naib presiden strategi kandungan, berjaya mendapatkan kebenaran untuk bekerja jarak jauh. Tetapi beliau merupakan pengecualian. “Jika anda tidak dapat mempercayai seseorang untuk bekerja jarak jauh, anda telah membuat pembayaran buruk,” katanya. “Kerana saya boleh memberitahu anda sekarang, saya bekerja lebih baik dari rumah, dan saya pasti bekerja lebih banyak jam tanpa pengangkutan.” Beliau menambah, “Landskap telah berubah, dan tiba masanya untuk memikirkan semula Amerika korporat.”

Tentu sahaja, terdapat faktor-faktor lain selain pekerjaan wanita yang menggerakkan daya tahan ekonomi. Paul Gruenwald, ketua ekonomi global S&P Global Ratings, memberi kredit kepada peningkatan ketara produktiviti. Dan ekonom Harvard yang memenangi Hadiah Nobel Paul Krugman memberitahu saya bahawa benang-benang berkaitan data tentang pekerjaan wanita dan kekuatan ekonomi boleh sukar dipisahkan untuk menunjukkan kausaliti: “Jika pekerjaan wanita meningkat dan kita melihat ekonomi berjalan dengan baik, apa yang menyebabkan apa? …. ini bukan soalan yang saya suka jawab secara spontan, walaupun ia kelihatan seperti ekonomi keseluruhan adalah anjing dan pekerjaan wanita adalah ekor.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pada bila-bila masa, mari kita jangan hapuskan wanita dari perbualan tentang ekonomi. Dengan tidak mengakui sumbangan mereka, syarikat-syarikat akan terus mengambil tindakan yang sering menyekat wanita. Itu termasuk Velasquez sendiri. Ibu dari Grover Beach, California itu berkata beliau dipecat dari pekerjaannya yang bergaji enam angka di Wells Fargo tahun lalu, selepas bank itu memanggilnya kembali tiga hari seminggu ke pejabat tiga jam jauhnya. Beliau dan suaminya sejak itu menangguhkan rancangan untuk membeli rumah.