House Oversight Committee Considers Citing Hunter Biden For Contempt Of Congress

(SeaPRwire) –   Ahli politik Republikan mencapai titik penting minggu ini dalam usaha mereka untuk memecat Joe Biden: kesaksian dengan adik lelaki Presiden, James. Tetapi kesaksian yang dinanti itu secara dramatis ditenggelamkan oleh perkembangan lain: Jabatan Kehakiman menuduh salah seorang informan utama siasatan pemecatan itu berbohong kepada FBI tentang keluarga Biden menerima maklumat dari perisikan Rusia.

Penyingkapan itu merupakan kegagalan memalukan terbaru bagi usaha pemecatan Dewan Republikan. Pada Julai, salah seorang saksi pelanggarannya didakwa bertindak sebagai ejen Cina. Pada Ogos, rakan sejawat lama Hunter Biden, Devon Archer—yang Ketua Jawatankuasa Pengawasan Dewan James Comer kata boleh menjadi “wira” siasatan itu—memberi keterangan bahawa Presiden Biden tidak terlibat dalam urusan perniagaan anaknya. Pada pendengaran awam siasatan pertama pada September, saksi utama Comer, peguam konservatif Jonathan Turley, berkata tidak ada bukti untuk memecat Biden. Dan pada Selasa, peguam negara federal mendakwa informan FBI Alexander Smirnov, yang membuat tuduhan rasuah palsu terhadap Presiden Biden dan anaknya Hunter, telah “sangat terkini” berhubung dengan Kremlin.

Ahli politik Demokrat dan Republikan sama-sama melihat ini sebagai tanda paling jelas bahawa harapan GOP untuk memecat Biden merosot dari genggamannya. “Pendapat saya ia tidak akan berlaku,” kata Ahli Republikan Don Bacon dari Nebraska. “Kita patut menentukan presiden seterusnya melalui pilihan raya.”

Yang lain kurang diplomatik. “Tidak ada keraguan ini sudah mati,” kata Ahli Demokrat Dan Goldman dari New York. “Setakat mereka terus maju dengan ini, mereka kini melakukannya dengan mengetahui aset perisikan Rusia. Ia satu perkara untuk memimpin siasatan di mana anda gagal mendapat bukti untuk menyokong kesimpulan tidak berasas. Ia sepenuhnya sesuatu yang lain apabila anda bertindak sebagai ejen Vladimir Putin.”

Sejak mengambil majoriti tipis di Dewan Januari 2023, GOP telah menjadikan memecat Biden sebagai keutamaan tertinggi mereka di Capitol Hill. Siasatan ini sebahagian besar memberi tumpuan kepada urusan perniagaan Hunter dan James Biden, dengan Republikan bertujuan membina kes terhadap Presiden atas tuduhan rasuah atau cuba menghalang siasatan. Apabila bekas Presiden Donald Trump menghadapi bahaya undang-undang yang meningkat, ahli politik GOP memperkukuh usaha itu, berharap pemecatan akan memaksa Biden berhadapan dalam perbicaraan Senat seperti Trump terlibat dalam mahkamah di seluruh negara.

Tetapi apa yang beberapa Republikan fikir boleh berfungsi sebagai kelebihan politik memasuki pilihan raya 2024 kini menjadi liabiliti lebih, kerana penyiasat GOP kehilangan keyakinan bahkan penonton simpatik. “Sebenarnya, saya terkejut mereka mempunyai ambang kemaluan setinggi ini,” kata seorang pengacara Fox News pada Rabu.

Siasatan pemecatan Dewan memberi tumpuan kepada masa lalu kotor Hunter Biden, dengan penekanan berat kepada rekod perbankannya. Republikan mendakwa mereka telah menemui lebih 170 kali bank melaporkan aktiviti curiga terhadap anak Presiden; kira-kira 20 syarikat anak yang dia cipta untuk menyembunyikan pendapatan daripada minat perniagaan luar negara; dan usaha lain untuk memanfaatkan nama keluarganya. Archer mendakwa apabila Biden menjadi naib presiden, Hunter akan memanggil bapanya dan meletakkan bapanya di speakerfon apabila mereka bertemu rakan kongsi perniagaan, tetapi mereka tidak pernah membincangkan apa-apa selain ucapan selamat. Apabila James Biden memberi keterangan Rabu, dia memberitahu penyiasat Republikan bahawa adiknya tidak terlibat dalam urusan perniagaannya.

Dakwaan Smirnov merupakan komponen pusat siasatan. Ia berasal daripada laporan 2020 oleh Senator Republikan Chuck Grassley dan Ron Johnson yang mendakwa rasuah keluarga Biden, berdasarkan dakwaan tidak berasas daripada sumber sulit FBI. Sumber itu, kemudian didedahkan sebagai Smirnov, palsu melaporkan kepada FBI bahawa eksekutif berkaitan syarikat tenaga Ukraine Burisma membayar Joe dan Hunter Biden $5 juta setiap satu apabila Biden lebih senior menjadi naib presiden, mengikut dakwaan. Pengemukaan itu juga menyatakan bahawa Smirnov memberitahu peguam bahawa “pegawai berkaitan perisikan Rusia terlibat dalam menyebarkan cerita” tentang Hunter Biden.

Beberapa Republikan telah mengecilkan dakwaan terhadap Smirnov, dan sejauh mana mereka bergantung kepada dakwaannya. “Kami telah memberi tumpuan kepada rekod bank dan keterangan saksi,” kata seorang kakitangan siasatan pemecatan Dewan. “Saya tidak menganggap informan itu saksi. Bukan saksi kami. Ini adalah informan FBI. Kami bahkan tidak pernah tahu siapa orang ini. Kami tidak pernah dapat menemuinya, kerana FBI tidak akan memberikan identitinya.”

Konservatif arus perdana mengatakan penyiasat Dewan gagal membuat kes untuk resolusi pemecatan. “Ia belum sampai di situ,” kata Ahli Republikan Ken Buck dari Colorado. “Ini hanyalah bukti lanjut bahawa ia belum siap untuk dibawa ke lantai Dewan.”

Bahkan dua atau tiga Ahli Dewan Republikan yang tidak setuju mungkin cukup untuk menghalang pemecatan Biden. Minggu lepas, Dewan memecat Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas atas dasar dasar sempadan pentadbiran. Tetapi itu berlaku seminggu selepas undian untuk memecat Mayorkas gagal kerana ketidakhadiran Republikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pemimpin Republikan menyatakan siasatan Biden masih sangat aktif, walaupun dengan implikasi bahawa Kremlin menggalakkan usaha itu untuk mempengaruhi pilihan raya 2024. Itu datang dengan implikasi lain untuk kerajaan persekutuan. Minggu depan, Kongres akan kembali dari rehat dua minggu dan hanya mempunyai tiga hari bekerja untuk meluluskan belanjawan dan mengelakkan penutupan sebahagian kerajaan. Tetapi ahli Dewan masih akan sibuk dengan siasatan Biden. Pada Rabu, kakitangan siasatan pemecatan dijadualkan menemu Hunter Biden.