(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Pertama, satu penjelasan yang perlu sebelum kita terus: Texas tidak boleh begitu sahaja meninggalkan Amerika Syarikat. Walaupun begitu, di sini kita pergi lagi… Sekali lagi.

Ia adalah 15 tahun yang lalu bahawa Gabenor Texas Rick Perry membuat kepala bergoyang merentasi negara dengan mencadangkan bahawa negerinya boleh mengisytiharkan kemerdekaan. “Kami adalah sebuah republik. Kami adalah sebuah negara merdeka. Dan salah satu perjanjian adalah, kami boleh meninggalkan bila-bila masa kami mahu,” Perry salah nyata memberitahu pelawat teknologi di Austin lebih dahulu pada tahun 2009. “Jadi kami agak memikirkan tentang itu lagi.” Cadangan beliau pada mulanya dihadapi dengan tawaan, seolah-olah beliau mesti bercanda.

Beberapa bulan kemudian, kurang orang ketawa apabila Perry melemparkan isyarat anjing untuk aktivis gaya Tea Party apabila ditanya tentang pengisytiharan kemerdekaan. “Jika Kerajaan Persekutuan terus mencemuh rakyat Amerika, siapa tahu apa yang mungkin keluar daripada itu? Tetapi Texas adalah tempat yang sangat unik dan kami adalah golongan yang agak merdeka juga,” beliau beritahu rakan sekerja saya ketika itu dari Associated Press, Kelley Shannon.

Untuk jelas, tidak ada asas dalam sejarah bahawa Texas boleh meninggalkan ikatan dengan Amerika Syarikat atas kehendaknya. Walau bagaimanapun, mitos itu terus berkekalan dan pengganti Perry, Greg Abbott, bukan sahaja mengulangi cadangan itu dalam minggu-minggu kebelakangan ini, beliau telah meningkatkan ianya ke tahap kebencian.

“Kerajaan Persekutuan telah memecahkan perjanjian antara Amerika Syarikat” dan Texas, kata Abbott sambil menggunakan teori baru bahawa Texas kini berada dalam keadaan “pendudukan” dan oleh itu mempunyai hak untuk pertahanan diri, walaupun itu bermakna melanggar kuasa persekutuan.

Abbott juga mengarahkan pegawai-pegawai tempatan untuk meningkatkan kerja mereka mengawal pendatang menyeberangi ke Texas – satu langkah yang sama provokatifnya dengan ia mungkin di luar skop kuasanya. Tahun lepas, legislatif negeri meluluskan apa yang pada dasarnya sistem pengusiran peringkat negeri di luar sistem persekutuan yang bertujuan untuk menilai mereka yang cuba berhijrah sebagai pelarian.

Untuk pastinya, sistem persekutuan itu berada dalam keadaan tekanan pendatang. Penangkapan di sempadan melebihi 2 juta dalam tahun kewangan 2022 dan 2023. Imigresen dan Ekorongan Kastam Amerika Syarikat mengusir lebih 142,000 individu semasa tahun kewangan terkini. Hampir 18,000 daripada mereka adalah keluarga – melebihi 14,400 yang diusir oleh Presiden Donald Trump dalam tahun kewangan terakhirnya di pejabat. Ia jauh berbeza daripada janji calon Presiden Joe Biden kepada Putrajaya dengan menangguhkan pengusiran sambil bekerjasama dengan Kongres untuk menangani kira-kira 11 juta pendatang tanpa izin di negara ini.

Sikap Abbott sedang melakukan lebih daripada hanya menimbulkan masalah di Putrajaya. Ia beresonans dengan kuat kepada faksi kanan jauh GOP, sementara menghantar sarjana dan sejarawan bergegas untuk membuktikan penggambaran salah beliau tentang sejarah Texas dan Amerika, hanya untuk kembali ke dunia sebenar dengan sedikit penyesalan kerana menghargai ianya.

Rakan kongsi Abbott telah menjatuhkan diri untuk menyokong tindakan tegas. Gabenor Dakota Selatan Kristi Noem pada hari Rabu menawarkan untuk menghantar askar Garda Kebangsaan negerinya sebagai sokongan. “Amerika Syarikat kini menghadapi serangan,” kata Noem. “Serangan itu datang melalui sempadan selatan kami. Musuh bersama 50 buah negeri ialah kartel dadah Mexico. Mereka sedang melancarkan perang terhadap negara kita, dan kartel-kartel ini menyebarkan keganasan di setiap negeri kita, bahkan di sini di Dakota Selatan.”

Hampir semua gabenor Republikan kecuali Phil Scott Vermont menyokong tindakan Abbott pada tahap keamatan yang berbeza-beza. Secara keseluruhannya, 14 negeri berpihak kepada Republikan telah menyatakan sokongan untuk apa yang cuba diprovokasi oleh Abbott. Begitu juga Trump.

Dan dalam gelanggang suara konservatif, anda boleh hampir mendengar pencabul bersedia untuk revolusi dan lebih banyak lagi kawat berduri.

Jika semua ini meningkatkan tekanan darah anda, ia sepenuhnya boleh dibenarkan. Retorik itu secara terus merujuk kepada pemisahan Perang Saudara. Perang Saudara paling maut Amerika seharusnya telah menyelesaikan soalan sama ada negeri-negeri boleh melanggar undang-undang persekutuan, sama ada untuk mempertahankan perhambaan atau undang-undang sempadan yang lebih ketat. Walau bagaimanapun, di Texas, ia dilihat kurang sebagai sejarah berbanding ghairah.

Menentang Washington adalah lencana kehormat sendiri di Selatan. Semasa zaman Hak Asasi Sivil, gabenor menggunakan penentangan mereka terhadap integrasi untuk menjadi selebriti dan melancarkan kempen kebangsaan. Foto mereka menentang berada di hadapan mahkamah adalah foto wajib bagi orang Selatan yang mahu membuktikan mereka tegas dalam mempertahankan kuasa pemilih kulit putih.

Pada hari ini, Abbott dan penirunya sedang cuba memanfaatkan isu ini untuk mempromosikan jenama kebangsaan mereka sendiri di dalam parti yang, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, telah didefinisikan oleh pergerakan ke arah hak asasi pendatang. Dalam undian keluar tahun lepas, 73% pengundi Republikan menamakan imigresen sebagai isu paling penting – mengatasi isu abort dengan nisbah 3:1.

Ia adalah latar belakang bahawa penguatkuasa undang-undang tempatan berhampiran sempadan Texas menghalang rakan sejawat mereka dari Patrol Sempadan AS daripada mencapai bahagian sempadan. Mahkamah Agung, setengah hati campur tangan dengan keputusan 5-4 untuk menyatakan bahawa pegawai persekutuan boleh menanggalkan kawat berduri yang telah diperintahkan dipasang oleh Abbott. Abbott enggan mematuhi ianya.

Walaupun begitu, Perlembagaan agak jelas tentang isu-isu yang dimainkan di sini. Washington menetapkan dasar tentang imigresen dan persekutuan bertanggungjawab untuk melaksanakannya. Walaupun negeri boleh membantu, mereka tidak boleh menggantikan keputusan Washington. Dan, memandangkan kebuntuan mengenai undang-undang imigresen yang tertanam di Washington, sering bermakna Presiden boleh menetapkan agenda dan berharap pengganti mereka mengekalkan bentuk apa yang mereka pasang.

Tetapi Abbott nampaknya melihat sedikit kerugian dalam pertempuran ini dan jelas bertaruh Biden akan berjaya mengacaukannya, terutamanya jika beliau menurut seruan menghantar Garda Kebangsaan untuk menyingkirkan pasukan Abbott.

“Ini adalah isu nombor satu di Amerika,” kata Abbott pada Isnin. “Rakyat Amerika mahu sempadan selamat. Jika Joe Biden mempersekutukan Garda Kebangsaan kami, itu akan menjadi kesilapan politik terbesar yang boleh dilakukan, dan itulah sebabnya saya fikir beliau tidak akan melakukannya.”

Semua ini, tentu sahaja, berlangsung di latar belakang Abbott menandatangani bilionan dolar dalam perbelanjaan negeri dengan sedikit bukti hasilnya. Ribu-ribu anggota Garda Kebangsaan Texas dan penguatkuasaan undang-undang tempatan telah menyepadukan sempadan selatan tetapi ia tidak dapat menghentikan – atau pun mengurangkan – pendatang yang bergerak ke utara mencari perlindungan. Kritik menganggap pendekatan itu kejam jika tidak jenayah. Bagi dirinya, Abbott berkata beliau akan memerintahkan pegawai menembak penyeberang sempadan jika beliau fikir beliau boleh melindungi pegawai daripada didakwa oleh persekutuan.

Semuanya meningkatkan kedudukan Abbott di dalam GOP yang masih cenderung ke arah kebencian Trump tetapi mungkin memerlukan wajah baru untuk usaha dalam tahun-tahun akan datang. Itulah sebabnya Abbott cuba – seperti Perry lebih dari satu dekad sebelumnya, memanaskan enjin untuk perlumbaan Putrajaya pada 2012 dan 2016 – untuk memeteraikan dirinya sebagai wajah baharu sempadan yang tegas.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.