Bill Gates berkongsi buku kegemaran yang dibaca pada 2023

(SeaPRwire) –   Selain kursus ekonomi dalam talian yang diajar oleh profesor Universiti Stanford Timothy Taylor dan koleksi lagu-lagu perayaan, senarai cadangan—dikongsi dalam satu pos di Facebook—termasuk tiga buku yang diterbitkan pada 2023 yang “terlintas dalam fikiran saya segera” sebagai “beberapa yang terbaik” yang dibaca pada tahun ini.

Daripada eksplorasi yang dilaporkan secara mendalam mengenai terapi sel hingga pandangan berdasarkan data mengenai masalah alam sekitar terbesar di dunia, pengasas Microsoft dan dermawan ini memilih pelbagai judul yang dia temui “sangat memberi maklumat dan ditulis dengan baik.”

Berikut, tiga buku terbaik yang dibaca Bill Gates pada 2023.

The Song of the Cell: An Exploration of Medicine and the New Human, Siddhartha Mukherjee

Bermula dengan penemuan sel pada lewat 1600-an dan mengambil pembaca melalui evolusi pemahaman biologi selular manusia, pakar onkologi dan penulis pemenang Hadiah Pulitzer Siddhartha Mukherjee menyelami sejarah dan keadaan semasa terapi sel sebagai alat untuk merawat leukemia dan penyakit-penyakit yang membawa maut. “Semua daripada kita akan sakit pada satu ketika. Semua daripada kita akan mempunyai orang tersayang yang sakit,” tulis Gates. “Untuk memahami apa yang berlaku pada masa-masa itu—dan untuk berasa optimis bahawa perkara akan menjadi lebih baik—anda perlu mempunyai pengetahuan asas mengenai blok binaan kehidupan. Mukherjee memahami bahawa ‘untuk mengenalpasti jantung fisiologi normal, atau penyakit, seseorang perlu melihat, terlebih dahulu, sel.’”

Beli Sekarang: The Song of the Cell di Amazon |

Not the End of the World: How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet, Hannah Ritchie

Pandangan optimistik terhadap keadaan perubahan iklim ini bergantung kepada penemuan daripada kerja Hannah Ritchie sebagai ahli sains data terkemuka untuk menggambarkan cara krisis alam sekitar global tidak semestinya merupakan skenario hari kiamat yang diperihalkan oleh sesetengah orang. Diterbitkan pada 9 Januari 2024, Not the End of the World memberi tumpuan kepada bagaimana manusia sudah—dan boleh terus—bekerja untuk mencapai definisi dua hala kemampanan. “Dalam setiap bab, Ritchie memberikan tindakan konkrit yang boleh diambil oleh individu, syarikat, dan kerajaan untuk membina dunia yang lebih baik,” tulis Gates. “Satu di mana pertukaran antara kesejahteraan manusia dan perlindungan alam sekitar, antara hidup hari ini dan hidup esok, tidak perlu lagi dibuat.”

Beli Sekarang: Not the End of the World di Amazon |

Invention and Innovation: A Brief History of Hype and Failure, Vaclav Smil

Kegemaran berterusan Gates, yang telah membaca kesemua 44 bukunya, penulis terlaris Vaclav Smil terkenal dengan kemampuannya untuk menerangkan subjek-subjek yang rumit. Dalam karya terbarunya, Smil menyiasat sama ada kita benar-benar hidup dalam zaman penemuan tanpa saingan—dan berkesimpulan, mengikut Gates, bahawa “era semasa kurang inovatif berbanding yang kita fikir.” Walaupun Gates bersetuju bahawa kemajuan pesat dalam kuasa pemprosesan telah melebih-lebihkan persepsi prestasi keseluruhan teknologi, beliau percaya bahawa Smil menundukan pencapaian dalam kecerdasan buatan. “AI akan menjadi pintar, bukan hanya cepat,” tulis Gates. “Apabila ia mencapai apa yang penyelidik namakan ‘kecerdasan buatan umum,’ ia akan memberi manusia alat luar biasa baru untuk penyelesaian masalah dalam hampir setiap domain, daripada menyembuhkan penyakit ke personalisasi pendidikan untuk membangunkan sumber tenaga bersih baru.”

Beli Sekarang: Invention and Innovation di Amazon |

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)