View of bright empty creative office space with laptop, chair, headphones, in daylight

Seperti kebanyakan remaja, Aarya Potti kerap mengimbas TikTok, mencari inspirasi untuk pakaian atau mempelajari tip kehidupan. Tetapi ketika pelajar baru Universiti Elon ini mulai bersiap sedia untuk kolej pada musim luruh ini, dia terkesan dengan jumlah video yang tinggi yang menunjukkan pelajar berpindah ke asrama baru mereka yang dilengkapi dengan hiasan bilik yang rumit. Dari kepala katil dan perabot bespoke yang indah hingga linen katil mewah dengan bantal hiasan yang sepadan, video yang menampilkan bilik-bilik yang dihias ini sering menjadi viral di TikTok – dan semakin bombastik, semakin baik.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Ia jauh berbeza daripada apa yang Potti jangkakan untuk dibeli untuk bilik asramanya, tetapi dia berkata video TikTok tetap mempengaruhinya.

“Video TikTok pasti memberi kesan kepada jangkaan tentang rupa asrama sepatutnya,” katanya kepada TIME. “Ia memainkan peranan dalam membuat saya mahu membeli lebih banyak barang.”

Dengan penyebaran video “Get Ready With Me” dan haul belanja, mungkin tidak menghairankan bahawa membeli-belah untuk kembali ke sekolah telah menjadi bahan kaya untuk kilang kandungan TikTok. Seperti video viral pakaian “Bama Rush” persaudaraan yang mendahuluinya, di mana PNMs menunjukkan lengan penuh dengan gelang David Yurman dan sneaker designer, klip TikTok tentang hiasan bilik asrama yang rumit atau haul fesyen kampus yang mewah sangat menarik, tak henti-henti ditonton dan promosi tanpa malu untuk jenama. Tetapi walaupun video itu boleh memberi inspirasi, ia menambah tekanan atau jangkaan bahawa pengalaman kolej pelajar baru sepatutnya kelihatan dengan cara tertentu.

Potti mencatat bahawa banyak video menampilkan barangan asrama dari laman web yang disebut Dormify, yang menjual pakej dekorasi rumah dengan tema estetika dan warna seperti “Preppy N Pink” dan “Cottagecore.” Walaupun Potti tidak melengkapi biliknya sepenuhnya dalam set Dormify, dia membeli banyak item untuk asramanya dari penjual dalam talian yang mempunyai kehadiran TikTok yang kuat itu. Potti mencatat tahap kurasi datang pada harga yang lebih tinggi.

“Saya mendapat begitu banyak barang dari sana dan ibu saya pasti berfikir sebahagiannya tidak perlu kerana saya boleh mendapatkannya di Amazon dengan lebih murah tetapi saya pasti dipengaruhi,” katanya kepada TIME. “Beberapa perkara yang saya lihat di TikTok dan memutuskan saya mahu beli adalah kepala katil yang agak rumit, comforter dan bantal, yang saya tidak jangka akan lakukan sehingga saya mula melihat rupa asrama orang lain.”

Natalie Henry, pelajar baru di University of Pennsylvania yang akan belajar komunikasi dan pemasaran, berkata dia mendapati hauls belanja dan video berpindah ke asrama di media sosial kadang-kadang membebankan. Ia tekanan yang tidak perlu, katanya, apabila memulakan kolej sudah datang dengan begitu banyak perubahan.

“Kadang-kadang agak mengecewakan kerana anda berfikir, ‘Adakah begini sepatutnya kelihatan?'” kata Henry kepada TIME. “Saya perlu mengingatkan diri saya bahawa media sosial tidak nyata dan bukan segala-galanya, tetapi kadang-kadang ia mempengaruhi saya.”

Henry lebih suka mencari inspirasi untuk membeli-belah kembali ke sekolah dari aplikasi seperti Student Universe dan Unidays, di mana dia telah dapat mengakses diskaun dan mendapatkan item yang berpatutan untuk asramanya. Dan bercakap dengan pelajar lain di forum pelajar baru kolejnya telah menawarkan tempat yang sangat baik untuk mendapatkan idea untuk asrama dan menghubungi orang lain.

“Kolej boleh sangat, sangat mahal,” katanya. “Saya hampir mendapat biasiswa penuh ke kolej saya, tetapi walaupun bersiap untuk berlepas adalah mahal, jadi saya tidak boleh bayangkan orang yang perlu membayar yuran pengajian, bilik dan papan dan kemudian terpaksa membayar untuk menghias bilik mereka.”

Paige Lyles, seorang RA dan pelajar kejuruteraan tahun kelima di UC Berkeley, berkata bahawa dia telah memperhatikan peningkatan pelajar baru yang berminat untuk membuat persediaan asrama yang rumit. Dia mengaitkannya dengan hakikat bahawa pelajar baru kini sering bergantung kepada platform seperti TikTok untuk memberi mereka gambaran tentang kehidupan pelajar mungkin seperti apa.

“Ada idea bergaya tentang berpindah ke kolej dari rumah dan itu difasilitasi oleh media sosial,” kata Lyles kepada TIME, mencatat bahawa dindingnya sendiri kini kosong. “Saya rasa ia pasti lebih memberi kesan kepada orang yang pelajar baru atau pelajar pindahan.”

Bagi Potti, mengekalkan perspektif tentang mengapa dia berpindah ke asrama telah menjadi cara terbaik untuk menahan jangkaan tentang apa yang sepatutnya atau tidak sepatutnya kelihatan bilik asramanya.

“Kebanyakan perkara yang anda tidak benar-benar perlukan kerana ia tidak relevan dengan pendidikan itu sendiri,” katanya. “Saya paling teruja untuk bertemu orang baru.”