Alaa Murabit, Eric Topol, Fidel Strub

(SeaPRwire) –   TIME menyambut pada Isnin orang-orang yang paling berpengaruh dalam bidang kesihatan dalam makan malam khas. Ia menyoroti doktor, saintis, pemimpin perniagaan, penyokong, dan orang lain di garis hadapan perubahan besar dalam industri.

Selepas itu, tiga orang yang dihormati TIME100 Kesihatan memberikan ucapan tentang terselamat dari penyakit mulut dan muka yang ganas; penyokong kesihatan yang membuka jalan dalam penyelidikan dan rawatan berkaitan COVID; dan hospital di bawah serangan di zon konflik.

Terselamat dari noma

Fidel Strub, seorang mangsa Noma, telah memimpin kempen kesedaran tentang penyakit itu, yang kebanyakannya menjejaskan kanak-kanak muda yang kebuluran yang hidup dalam kemiskinan yang melampau. Pada 2023, WHO mengiktiraf Noma sebagai penyakit tropika terabaikan, dengan menyatakan bahawa pengesanan awal adalah penting untuk rawatan berkesan. Noma boleh menyebabkan kematian dan mengakibatkan mangsa-mangsa yang teruk; ia biasanya bermula sebagai radang gusi, sebelum memusnahkan tisu muka dan tulang jika tidak dirawat.

Strub mengucapkan terima kasih kepada doktornya kerana menyelamatkan nyawa dan bercerita tentang berpaling kepada penyokongan untuk merasa berdaya. Beliau menerangkan 27 pembedahan yang dijalani untuk membina semula mukanya. “Apabila Dr. Zala pertama kali melihat saya, saya hanya kulit dan tulang. Dia mempunyai harapan yang sangat sedikit, tetapi masih dia berjuang secara harfiah untuk menyelamatkan nyawa saya,” kata Strub. “Hanya belajar untuk meniup lilin mengambil masa tiga tahun melalui terapi ucapan.”

Peneroka jawapan COVID

Eric Topol, pengasas dan pengarah Institut Penyelidikan Penterjemahan Scripps, memberi ucapan terima kasih kepada lebih daripada sedozen orang yang dihormati TIME100 Kesihatan yang membantu membentuk tindak balas dunia kepada wabak. “Entah bagaimana semasa pandemik saya berpindah dari seorang kardiologis kepada seorang covidologis,” katanya. “Saya tidak pernah merancang untuk itu.”

Topol mengatakan bahawa acara Isnin ini merupakan kali pertama beliau bertemu banyak orang ini bekerja pada penyelesaian COVID secara peribadi – walaupun beliau telah menjadi kawan rapat dengan sesetengah orang. Antara mereka yang diakui adalah penyelidik yang telah mengikuti Covid Jangka Panjang dengan rapat: Akiko Iwasaki, profesor imunobiologi di Sekolah Perubatan Yale, dan Kristen Lyke, epidemiologi klinikal di Sekolah Perubatan Universiti Washington di St. Louis.

Hospital di bawah serangan

Alaa Murabit – pengarah dasar global, penyokongan, dan komunikasi untuk Yayasan Bill & Melinda Gates – bercerita tentang memulakan kerjayanya dalam zon konflik dan bagaimana beliau digalakkan oleh pekerja kesihatan barisan hadapan di Gaza, Ukraine, Yemen, dan Sudan.

Murabit berkata dalam ucapannya bahawa kemudahan kesihatan semakin terjejas dalam keganasan politik tahun lepas. “Hospital, yang seharusnya menjadi tempat penyembuhan dan harapan – saya selalu kata bahawa hospital lebih rohani bagi saya daripada mana-mana masjid, gereja atau kuil Yahudi kerana anda mendengar lebih banyak doa di sana – menjadi paling berat beban dan paling buruk, diserang,” katanya. “Tidak akan mengejutkan banyak daripada anda bahawa, dalam masa krisis dan ketidakselamat, ialah wanita dan kanak-kanak yang paling rentan. Kekerasan memperburuk penyakit berjangkit, ia memperburuk kebuluran dan kematian ibu dan kanak-kanak.”

Murabit bercerita khusus tentang Gaza, di mana serangan Israel telah membunuh lebih daripada 35,000 orang, menurut kementerian kesihatan Gaza. Beliau menunjukkan bagaimana kebanyakan yang terbunuh dipercayai wanita dan kanak-kanak.

Murabit juga memberi penghormatan kepada pekerja kesihatan wanita – dengan mencatatkan bahawa mereka membentuk lebih daripada dua pertiga tenaga kerja kesihatan. “Mereka berada di barisan hadapan menyediakan penjagaan dalam keadaan yang paling buruk,” katanya. “Kami telah bercakap tentang segala-galanya dari hiperemesis hingga menopaus kepada COVID; anda boleh membayangkan betapa lebih buruknya apabila ada bom dan peluru di atas kepala.”

Majlis Makan Malam TIME100 Kesihatan: Pemimpin Membentuk Masa Depan Kesihatan dibentangkan oleh Eli Lilly, Northwell Health, Deloitte, On Purpose, Podcast oleh Jay Shetty, dan Pelaburan Apeiron.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.