(SeaPRwire) –   Selama berabad-abad, biologi yang menyebabkan manusia sakit. Kini, seringkali stres.

Jadi Dr Gabor Maté tentang beban yang tidak diakui yang “normal” kehidupan moden mempunyai terhadap kesihatan mental dan fizikal anda. Penyelidikan Dr. Maté, yang menyentuh tali selari pada 2023, menjemput pemikiran tentang pelaksanaan AI generatif ke dalam kehidupan harian pada 2024.

Sebagai , dan sebagai pakar bedah Amerika Syarikat menawarkan , penyertaan AI generatif ke dalam media sosial kelihatan mengancam asas kebersihan kita, yang bermaksud “keadaan atau amalan yang memudahkan mengekalkan kesihatan dan mencegah penyakit.”

Dr Maté dan AI mungkin kelihatan seperti rakan tidur yang tidak mungkin. AI menumpukan () kepada dinamik statistik minda. Dr Maté, sebaliknya, mendiagnosis perhubungan antara minda manusia dan badan. Membandingkan kedua-duanya memberi perspektif terhadap krisis global kita dan beban stres yang AI boleh bantu membuat menjadi “normal” baharu.

Syarikat AI mengutip $27bn pada 2023; jumlah lumayan yang kini perlu . Pada 2024, akan ke pilihan raya; ujian berat untuk AI generatif, teknologi meyakinkan, dan demokrasi. Ada banyak ruang di sini untuk stres, tetapi juga untuk lega. Semasa penggiat teknologi menguji interaksi manusia-komputer untuk keuntungan dan kuasa, saya dipanggil oleh Dr Maté dan pemerhati lain (seperti dan ) untuk mempertimbangkan pelajaran relevan dari sejarah perubatan.

Profesion perubatan telah lama bergelut dengan fenomena yang dipanggil iatrogenesis. Ia meletakkan perkataan kepada dilema berulang: apa yang harus dilakukan apabila cubaan untuk menyelesaikan masalah hanya memperburuknya? Rawatan perubatan, misalnya, sering kali boleh membuat kita lebih sakit. “Penubuhan perubatan telah menjadi ancaman utama kepada kesihatan,” dibahaskan Illich dalam pada 1974.

Kajian banyak menunjukkan bahawa AI, dalam banyak cara, iatrogenik: ia memperdalam , , dan . Satu risiko tambahan-tetapi terlepas pandang-adalah kebersihan yang buruk.

Berapa banyak digital yang… mencukupi?

Orang Amerika kini menghabiskan masa mengkonsumsi media digital, yang lebih lama daripada mereka . Seperti kehadiran gula dalam makanan, kita menghadapi sesuatu ketagihan kolektif kepada kepuasan teknologi.

Alat digital telah menjadi iatrogenik: ia membahayakan kita ketika kita “menggunakan” mereka untuk cuba memperbaiki kehidupan kita. Penarikan diambil pelbagai bentuk, sama ada individu (contohnya, hari Sabat digital, memadam aplikasi temu janji) dan kolektif (contohnya, , , “tiada laptop” kafe).

AI generatif memperkuat lagu sirena media digital, menjerat kita untuk , atau . Senarai kemewahan terus berlanjut. Big Tech menggilap peluang kepada asisten AI peribadi yang tahu betul bagaimana untuk menjangkau anda… dan menjangkau anda… dan menjangkau anda… Ini adalah visi Silicon Valley untuk 2024.

Lebih daripada Luddisme

Bagi mata saya, setiap produk dan perkhidmatan AI baharu adalah keputusan tentang kebersihan harian. Apakah erti “kesihatan” AI kepada anda? Apakah ertinya untuk kanak-kanak atau keluarga terdekat anda? Saya tidak dapat mengelak daripada bertanya-tanya apa yang akan dihasilkan oleh keputusan individu secara keseluruhan sebagai norma sosial baharu pada 2020-an dan seterusnya. Jika menjadi vegetarian menandakan kehendak untuk menghadkan pengambilan daging (norma yang diakui di seluruh dunia) apakah perkataan untuk menghadkan pendedahan kepada AI?

Ia bukan, saya bertaruh, Luddisme. Usaha mulia itu bercakap dengan kepada ekonomi politik masalah digital kita tetapi ia tidak, saya dapati, bercakap dengan mudah kepada kesakitan meja dapur tubuh letih kita, seperti Dr Maté melakukannya. Jika gerakan kemudian mempunyai nama, saya tidak fikir ia akan Luddisme. Kumpulan itu menanggapi zaman sejarah mereka seperti kita mesti menanggapi zaman kita.

Etika AI, sayangnya, bukanlah ia juga. “AI” kepada “Etika” secara retorik membuatkan ia untuk membayangkan mereka secara berasingan. Ini membataskan kita-secara sewenang-wenangnya-kepada masa depan yang memerlukan AI. Maka apakah yang akan jadi daripada berjuta-juta skenario di mana AI tidak perlu atau jauh kurang baik (disebabkan sifat iatrogenik nya) berbanding satu set alat lain?

Harapan baharu

Itu membawa kita kembali kepada anda dan kehidupan harian anda dengan AI. Dalam revolusi perindustrian terdahulu, ia adalah orang biasa dalam mencari masa bersama yang . Norma sosial muncul dari bawah, bukan atas. Apakah ertinya ini untuk AI?

Di Paris abad ke-18, sejarawan , usaha pemerintah untuk menetapkan norma kebersihan bandar cenderung gagal. Polis mendesak warga untuk menyapu langkah mereka menjelang 7 pagi setiap hari. Warga enggan.

Dalam pertengkaran kelihatan remeh temeh ini, visi masa depan keseluruhan sedang dipertaruhkan, menulis Daston. Persaingan tentang kebersihan di kalangan bandar utama Eropah mencipta “Versi Pertama kemodenan, kemodenan yang sehingga kini agak sedikit berkaitan dengan sains dan teknologi… dan segala-galanya berkaitan dengan ketertiban, kebolehramalan, dan, ya, peraturan.”

Hadiah kita kepada generasi akan datang, maka, mungkin satu set peraturan, atau adab, yang kabur (pada mulanya) tetapi dapat dibezakan (akhirnya) untuk di mana AI diperlukan dan, lebih penting lagi, di mana ia tidak. Trend “pengawalseliaan” ini tidak perlu diketuai oleh birokrat di Washington, Brussels atau Beijing. Ia akan diketuai oleh .

Mungkin kanak-kanak yang mendapat perlindungan terlebih dahulu. Dalam sejarah buruh, menentang awal kapitalisme perindustrian dengan memenangi hak untuk kanak-kanak (1833) kemudian wanita (1844) kemudian lelaki (1847). Hari ini, perbahasan tentang mata satu laluan yang serupa:

Seperti persepsi berubah minyak dan rokok dalam lima puluh tahun lepas, masa depan AI mungkin mengejutkan penduduk zaman kini. Bertindak balas kepada keletihan, keletihan digital, rasisme algoritma, -seksisme, -kemampuan, -otoritarianisme, dan krisis kesihatan mental global, adalah prospek persekutuan tanpa sebelumnya terhadap pembangkang digital dan anggapan mereka tentang “AI dahulu.”

Gerakan balas ini mengambil berjuta bentuk: , , (daripada ), reka bentuk prototaip , had penggunaan . Di UK, telefon bimbit baru-baru ini . Pada masa akan datang yang tidak begitu jauh, satu boleh membayangkan “Home” mod pada telefon anda, seperti “Penerbangan” mod, yang hanya membenarkan mesej dari kawan dan keluarga, bukan kerja.

Saya panggil etos reka bentuk ini “dekomputerisasi.” Perkataan itu belum muncul dalam Kamus Inggeris Oxford. Apabila dimasukkan ke Gmail atau Microsoft Word, ia diberi garis merah.

Walaupun ia tabu bagi sesetengah, dekomputerisasi ada dalam udara. “,” menulis (dari semua orang!) pengasas Daft Punk. Pada Oct, Kendrick Lamar melancarkan, dan habiskan tiket, “.

Ekologi dahulu berbanding digital dahulu

Keputusan akhir tentang pertandingan ini akan ditentukan oleh . “Pendigitalan adalah bencana iklim,” amaran , “Jika syarikat dan kerajaan berjaya membuat lebih banyak dunia kita menjadi data, akan kurang dunia yang tinggal bagi kita untuk dihidupi.”

Apabila polikrisis menjadi lebih teruk, Silicon Valley mungkin mendapati dirinya dilawan (dan/atau ditolak undi) dalam memutuskan apa yang masa depan ada simpan. bahawa menjelang 2030, pusat data untuk AI skala besar boleh “menggunakan sehingga 21% bekalan elektrik dunia.” Sudah hari ini, , pertengkaran tentang penggunaan air bergejala di dan , dengan keluarga dan petani menentang rantaian bekalan AI yang haus air.

Pertandingan antara “digital dahulu” dan “ekologi dahulu” akan memaparkan cahaya baharu ke atas kuasa pengawalseliaan dari bawah berbanding atas terhadap AI. Bagi anda dan saya, keputusan kebersihan harian tentang pengawasan di tempat kerja, penggunaan telefon di rumah, norma temu janji, atau piawaian media dan pilihan raya akan membentuk di mana automasi sangat diterima dan di mana ia tidak.

Dengan kata lain, bentuk penyepaduan AI ke dalam dunia kita mungkin . Hubungan ini memberi perspektif Dr. Maté yang lebih tinggi tentang emosi kita, badan, dan tekanan harian daripada yang mungkin disangka.

Mungkin masa depan tidak akan begitu digital (dan tidak sihat) selepas semua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.