(SeaPRwire) –   Pada Januari 1938, penyunting TIME mempertimbangkan bagaimana matahari mungkin menjadi sumber tenaga masa depan. Setahun kemudian, TIME menyaksikan bukti pemanasan planet. Pada 1953, TIME memperingatkan bahawa “selimut tak kelihatan” gas rumah hijau, pada kadar peningkatan semasa, akan “menaikkan suhu purata bumi 1.5° Fahrenheit setiap 100 tahun.” Istilah perubahan iklim, seperti yang kita fahami sekarang, pertama kali digunakan oleh TIME apabila penyunting menamakan “Planet Terancam” sebagai Orang Tahun 1988. Projek itu termasuk isu khas 33 halaman, kulit hadapan sejarah ciptaan artis Christo, dan persidangan yang menarik pakar dari seluruh dunia, termasuk Kesatuan Soviet.

Banyak kerja hebat mengambil bahagian dalam kisah iklim telah dicipta oleh wartawan TIME sejak itu, dan tahun ini tidak terkecuali. Pada 2023, dengan sokongan rakan sekerja kami di TIMECO2, kami telah melancarkan pelbagai program baharu bertujuan meningkatkan penyelesaian yang akan membawa tindakan iklim. Pada musim bunga lepas, kami memulakan , di mana lebih daripada 150 pemimpin pengaruh terbesar dalam kelestarian berkumpul bersama. Kami juga mencipta berita pimpinan TIMECO2, yang kini mencapai beratus-ratus ribu pembaca yang prihatin setiap minggu. Pada Jun lepas, kami mengumumkan dan memulakan, platform jurnalisme penyelesaian bertujuan memberi inspirasi dan memberdayakan perniagaan untuk bertindak.

Adalah wajar untuk mengatakan kepimpinan iklim terbenam dalam semua liputan kami hari ini. Tetapi kami percaya lebih banyak lagi boleh dilakukan untuk menarik perhatian kepada orang yang membentuk dan memimpin tindakan iklim. Itulah sebabnya kami telah mencipta . Kami membentuk komuniti ini pada masa kritikal, menjelang Persidangan Perubahan Iklim PBB 2023. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, mesyuarat tahunan ini telah menjadi tempoh paling penting dalam kalendar iklim, dan kami berharap berkumpul dengan pemimpin TIME100 Iklim pada persidangan tahun ini.

TIME100 Iklim bukan sahaja sebuah komuniti, ia juga satu hujah bagaimana kami melihat masa depan: kami mengiktiraf mereka yang menyambung tindakan iklim dan nilai perniagaan, kerana kami percaya kemajuan untuk planet akan datang daripada penglibatan dan kepimpinan dunia perniagaan. Untuk menyusun senarai ini, kami cuba menangkap pemikiran ekonomi dan saintifik terkini dengan memilih individu yang memimpin perubahan merentasi lima bidang kritikal: tenaga, alam semula jadi, kewangan, budaya, dan kesihatan. Wartawan, penyunting dan rakan sekerja kami di TIMECO2 mencari pencapaian terukur dan boleh diskala yang memberi keutamaan tindakan terkini, memilih individu membuat kemajuan besar dalam melawan perubahan iklim dengan mencipta nilai perniagaan.

Senarai itu termasuk Jennifer ­Holmgren, saintis dan usahawan yang memimpin pembangunan LanzaTech bagi bahan api cecair tiruan untuk menggantikan bahan api fosil; pereka fesyen Stella McCartney, yang bekerja dengan LVMH menyukatkan bahan lestari lebih dalam industri fesyen, satu industri yang menghasilkan lebih pencemaran karbon daripada penerbangan antarabangsa dan pengangkutan laut; Shemara Wikramanayake, CEO salah satu kumpulan pengurusan aset terbesar di dunia, Macquarie, yang memindahkan $63 juta projek arang batu daripada baki syarikat; dan Bhavish Aggarwal, yang memimpin pembangunan skuter elektrik berkos rendah Ola Electric di India.

Harapan kami ialah dekad dari sekarang, penciptaan akan dilihat sebagai satu lagi titik perubahan penting untuk TIME dan liputan kami terhadap planet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)