Japan Rocket

(SeaPRwire) –   Space One Co., sebuah syarikat permulaan Jepun yang disokong oleh Canon Inc., gagal menghantar roket pertamanya ke angkasa, satu kegagalan besar dalam usaha untuk menyertai pasaran pelancaran komersial yang sedang berkembang pesat.

Roket ringan Kairos meletup dalam api hanya beberapa saat selepas berlepas sekitar pukul 11 pagi waktu tempatan Rabu di Space Port Kii, kira-kira 420 kilometer (260 batu) barat daya Tokyo. Liputan langsung menunjukkan awan asap mengelilingi puing-puing berapi, yang dipadamkan tidak lama selepas itu.

Arahan memusnahkan diri dihantar tidak lama selepas pelancaran, kata Space One dalam kenyataan. Ia tidak segera menawarkan butiran mengenai masalah dengan penerbangan itu.

Saham Canon Electronics Inc. jatuh 13% sebaik sahaja letupan ke tahap terendahnya dalam tempoh 13 tahun.

Kairos, yang dalam bahasa Yunani bermaksud “masa yang betul”, membawa satelit kerajaan, menurut Space One.

Pelancaran dijadualkan pada 9 Mac tetapi operasi terpaksa menangguhkan kerana kapal ditemui di luar pantai di kawasan yang sepatutnya dikosongkan.

Syarikat itu, ditubuhkan pada 2018, disokong oleh pelabur termasuk Canon Electronics Inc., IHI Aerospace Engineering Co., kontraktor hartanah Shimizu Corp. dan Bank Pembangunan Jepun. Pelancaran sebelumnya ditangguhkan oleh wabak dan perang di Ukraine, menurut Ketua Eksekutif Masakazu Toyoda.

Pada 18 meter (59 kaki), Kairos lebih pendek daripada roket kebangsaan Jepun Epsilon 24-meter dan H3 63-meter yang dilancarkan JAXA pada Februari.

Walaupun begitu, saiz Kairos membantu ia mengisi jurang di pasaran tempatan dengan menawarkan harga bersaing dan misi kerap, kata Toyoda kepada wartawan pada 1 Mac.

Space Port Kii ialah kompleks pelancaran komersial pertama negara, menawarkan syarikat pilihan kepada tapak yang digunakan JAXA di selatan Jepun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.