66th Annual GRAMMY Awards - Show

(SeaPRwire) –   Selepas Miley Cyrus memenangi Anugerah Grammy pertamanya di majlis anugerah malam Ahad lalu, Luke Combs naik ke pentas untuk mempersembahkan lagu beliau “Fast Car” dengan tetamu istimewa: Tracy Chapman, yang menulis dan mempersembahkan lagu tersebut, pada tahun 1988. Chapman, yang kehadirannya di rancangan itu telah dihebahkan, memulakan persembahan itu dan penonton memberi tepukan gemuruh. Persembahan mereka menjadi saat yang sempurna bagi kedua-dua penyanyi itu, yang mempersembahkan lagu itu buat pertama kalinya di pentas Anugerah Grammy.

Di Anugerah Grammy 2024, Combs dicalonkan untuk Persembahan Solo Country Terbaik untuk lagu nyanyian semula beliau, yang mana membantu lagu itu kembali popular dalam budaya pop dan mencipta sejumlah pencapaian bersejarah untuk Chapman. Versi Combs itu dilancarkan pada April 2023, dan dalam tempoh tiga bulan, ia disahkan platinum. Pada November 2023, penyanyi country itu memenangi dua Anugerah Muzik Country, untuk lagu single dan lagu tahunan. Ini menjadikan Chapman sebagai pemenang dalam kategori Lagu Tahunan. Ia juga memuncak di tangga No. 2 dalam Billboard Hot 100.

Chapman sebelum ini telah menyatakan rasa teruja beliau terhadap lagu nyanyian semula Combs untuk lagu itu. Selepas lagu itu mencapai No. 1 dalam carta Country Songwriters Billboard, Chapman berkata dalam satu kenyataan yang diberikan kepada Billboard, “Saya tidak pernah menjangka untuk berada dalam carta country, akan tetapi saya berasa terhormat. Saya berasa gembira untuk Luke dan kejayaan beliau dan bersyukur kerana peminat baharu telah menemui dan menerima ‘Fast Car.'”

Lagu itu merupakan single utama Chapman daripada album debutnya yang menggunakan namanya sendiri, yang dilancarkan pada tahun 1988. Tahun berikutnya, Chapman menerima tiga pencalonan Anugerah Grammy: Rakaman Tahunan, Lagu Tahunan, dan Vokal Pop Wanita Terbaik, membawa pulang anugerah untuk yang terakhir. Tahun yang sama, beliau memenangi Artis Baharu Terbaik dan Album Folk Kontemporari Terbaik.

Sementara persembahan itu mendapat tepukan gemuruh di dalam dewan, pujian secara dalam talian turut diberikan dengan rasa teruja, terutamanya untuk Chapman. Ada yang membanjiri dengan rasa nostalgia, yang lain memuji suaranya yang masih jelas, dan ada yang mengambil peluang itu untuk menunjukkan penghapusan wanita kulit hitam yang sering berlaku dalam industri muzik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.