Pakar bedah di NYU Langone Health telah melakukan apa yang mereka katakan sebagai pindahan mata keseluruhan pertama di dunia, digabungkan dengan pindahan separa muka, dalam langkah penting bagi bidang pemindahan dan pemulihan penglihatan.

Pada Mei, pasukan lebih 140 tenaga kesihatan melakukan prosedur selama 21 jam ke atas Aaron James, seorang lelaki berusia 46 tahun dari Arkansas yang cedera teruk dalam kemalangan kerja pada 2021. James, seorang pekerja talian kuasa bervoltan tinggi dan bekas tentera, mengalami kejutan elektrik besar apabila mukanya tidak sengaja menyentuh wayar hidup di tempat kerjanya. James beruntung dapat terselamat, tetapi kehilangan mata kirinya, bahagian besar mukanya, dan sebahagian lengan kirinya.

Masih belum jelas sama ada James akan pernah dapat melihat dari mata sumbangannya. Walaupun begitu, pindahan gabungan yang baru ini telah memberi James manfaat kosmetik besar dan meningkatkan kemampuannya untuk bercakap dan makan makanan pejal – bermakna buat kali pertama sejak kemalangan, beliau akan dapat menikmati makan malam Hari Syukur bersama keluarganya tahun ini.

Hampir dua tahun sejak kemalangan telah menjadi ujian “kekuatan, kuasa kehendak, keluarga, kawan-kawan,” kata James semasa sidang akhbar pada 9 November. “Dan saya fikir kita mengatasinya.”

Aaron James melihat muka barunya buat kali pertama.

Transplantasi kornea kini digunakan dengan agak kerap untuk memulihkan penglihatan dan fungsi mata yang rosak, dan kira-kira 50 pindahan muka telah dilakukan di seluruh dunia – termasuk beberapa oleh Dr. Eduardo Rodriguez, pakar bedah NYU yang memimpin pasukan yang melakukan prosedur James. Tetapi, sehingga kini, pindahan mata keseluruhan yang berjaya belum pernah didokumenkan. “Sebenarnya, tiada [sebelum ini] percubaan [prosedur ini], sama sekali, sebagai ujian klinikal manusia,” kata Rodriguez semasa sidang akhbar. “Ia adalah wilayah belum diterokai.”

Sentiasa ada risiko badan akan menolak organ yang ditransplantasi. Tetapi memindahkan mata melibatkan lebih lapisan kompleks kerana organ itu bersambung dengan otak, memperkenalkan risiko serius, yang mungkin termasuk kematian, jika sesuatu perkara salah.

Walaupun cabaran, Rodriguez dan pasukannya memutuskan untuk mencuba prosedur itu, dengan restu James dan keluarganya. Satu penderma tunggal – seorang lelaki dalam 30-an – menyediakan kedua-dua muka dan mata untuk pemindahan. Harapan tidak begitu tinggi; “tiada satu daripada kami fikir mata itu akan berfungsi,” kata Rodriguez. Tetapi pasukannya mahu melihat apa yang mungkin.

Aaron James bersama keluarganya sebelum pembedahan.

Semasa operasi selama 21 jam, yang mereka latih lebih daripada setengah dozen kali, pasukan Rodriguez menyuntik sel stem yang dituai dari sumsum tulang penderma ke dalam saraf optik mata sumbangan. Sel stem, bahan asas untuk jenis sel khusus lain dalam badan manusia, boleh bekerja untuk membaiki sel-sel yang rosak, termasuk di mata. Mengalirkan saraf optik dengan sel stem, pakar perubatan berharap, akan meningkatkan peluang regenerasi saraf dan fungsi mata.

Masih terlalu awal untuk mengatakan sama ada beliau akan melihat daripadanya, tetapi mata baru James telah menunjukkan tanda-tanda kemajuan dalam bulan-bulan sejak pembedahan. Darah kini mengalir terus ke retina, bahagian mata yang merasai cahaya dan menghantar isyarat itu ke otak untuk menghasilkan imej. Ia juga mempunyai pupil yang boleh berfungsi.

James – yang masih mempunyai penglihatan di mata kanannya – mungkin tidak akan pernah melihat dari mata kirinya, dan tidak dapat membuka kelopak mata kirinya, tetapi beliau mengatakan pembedahan itu sudah berjaya baginya. “Apabila mereka mendekati saya dengan pindahan mata dan bertanya sama ada saya mahu melakukannya, saya kata, ‘Tentu sahaja,'” kata James. “Anda perlu memulakan sesuatu di suatu tempat.”