(SeaPRwire) –   Donald Trump dilaporkan mengakui kontroversi Kristi Noem, Gabenor Republikan Dakota Selatan baru-baru ini di satu kutipan dana di Manhattan pada Selasa malam. Noem menghadapi kritikan apabila satu petikan dari buku terbarunya No Going Back: The Truth on What’s Wrong with Politics and How We Move America Forward mendapat perhatian media kerana satu bahagian di mana beliau mengaku menembak dan membunuh anjingnya yang berusia 14 bulan, Cricket, beberapa tahun dahulu.

“Saya sungguh ingin tahu… tentang anjing itu,” dilaporkan Trump berkata mengikut tiga sumber yang hadir di kutipan dana itu, Beliau dikatakan telah menghabiskan masa untuk membuat lawak tentang skandal itu, di mana beliau merujuk kepada Noem sebagai “kontroversi.” Walau bagaimanapun, beliau dilaporkan mengakhiri ucapannya dengan nota positif, dengan berkata tentang Noem: “Dia telah bersama kita untuk masa yang lama… Dia setia, dia hebat.”

Noem adalah antara beberapa calon Naib Presiden yang dilaporkan hadir di kutipan dana Trump, termasuk Senator Florida Marco Rubio, Senator South Carolina Tim Scott, dan Gabenor North Dakota Doug Burgum.

Sekutu Noem berkata kepada NBC bahawa wakil Dakota Selatan itu “menghargai kata-kata sokongan Presiden Trump terhadap kepimpinannya semasa menjadi Gabenor dan gembira hadir ke acara itu atas permintaannya.”

TIME telah menghubungi Noem dan kempen Trump untuk ulasan.

Di tempat lain, Trump memberi ulasan tentang Noem dalam , yang diterbitkan pada Selasa. Trump, bekas Presiden dan calon utama Republikan untuk penamaan semula, berkata bahawa Noem “mempunyai satu dua cerita yang sukar, tiada keraguan tentang itu… Cerita anjing itu, orang mendengar dan orang dari bahagian negara yang berbeza mungkin rasa sedikit berbeza tetapi itu cerita yang sukar, tetapi dia seorang yang hebat.” Trump juga menunjukkan bahawa mungkin Noem mempunyai penulis buku bayang untuk bukunya. “Kadang-kadang anda buat buku dan anda mempunyai seorang lelaki menulis buku dan anda mungkin tidak membaca dengan teliti,” katanya.

Baca Lebih Lanjut:

Noem menyatakan bahawa anjing itu “tidak dapat dilatih” dan mempunyai “keperibadian agresif,” mengikut. Mengikut bukunya, Noem bercadang untuk melatih Cricket untuk memburu burung pheasant, jenis burung. Walau bagaimanapun, anjing itu dilaporkan menimbulkan masalah dalam perjalanan memburu keluarganya dan pernah cuba menyerang Noem. Keputusannya untuk menembak haiwan itu mencetuskan kemarahan hebat di media sosial.

Dalam satu , Noem berkata walaupun dia boleh memahami kenapa orang marah tentang “cerita 20 tahun lalu”, dia mahu menjadi “jujur” dan tidak mahu “mengelak daripada cabaran yang sukar.” Dalam pos yang dikongsi di X (dahulunya Twitter), Noem berkata kerana anjing itu pernah menyerang dan membunuh haiwan ternakan, dia dibenarkan secara undang-undang untuk membunuhnya, dan dia membuat keputusan berdasarkan “tingkah laku agresif” Cricket.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.