(SeaPRwire) –   Donald Trump tidak berada dalam pejabat, tetapi dia menggunakan pengaruhnya terhadap Parti Republikan untuk menghancurkan perundingan perbatasan di Kongres, melumpuhkan kemampuan kerajaan persekutuan untuk lebih baik menangani situasi yang secara meluas dianggap sebagai malapetaka logistik dan krisis kemanusiaan.

Kumpulan Senator bipartisan sedang bergegas pada Jumaat untuk menggegarkan pakej perundangan yang akan meletakkan bilionan dolar dalam sumber baru ke arah sempadan selatan, di mana pegawai persekutuan telah dilumpuhkan oleh . Pada bulan Oktober, Presiden Joe Biden menghantar permintaan darurat untuk dana ke Kongres meminta lebih ejen, pegawai dan penerbangan pengusiran. Pada hari Jumaat, Biden mengeluarkan kenyataan berjanji untuk jika rancangan itu menjadi undang-undang.

“Apa yang telah dinegosiasikan akan – jika diluluskan ke undang-undang – menjadi set pengubahsuaian dan penguatkuasaan sempadan paling keras dan adil yang pernah ada di negara kita,” kata Biden.

Mendapatkan sebarang pakej sempadan melalui kedua-dua dewan Kongres sentiasa akan menjadi cabaran, tetapi desakan Trump terhadap Republikan untuk enggan membantu pentadbiran Biden menangani situasi itu menimbulkan ramalan bahawa isu itu mungkin mati sehingga selepas pilihan raya November.

Keputusan sedemikian boleh memperburuk dinamik berbahaya di sempadan, kata pakar imigresen dan ahli politik.

“Ia terus menghalang pentadbiran dalam menubuhkan kawalan sempadan yang berkesan,” kata Doris Meisner, bekas pesuruhjaya Pejabat Imigresen dan Naturalisasi Amerika Syarikat dan kini felo senior di Institut Dasar Migrasi. “Untuk tidak menyediakan dana tambahan bermakna ia akan terus sangat sukar untuk memproses orang di sempadan, untuk menempatkan orang yang tidak mempunyai tuntutan pembelaan yang sah ke dalam prosiding pengusiran, untuk mempunyai dana untuk melakukan penerbangan pengembalian dan pengusiran.”

Dalam permintaan asal ke Kongres, Biden meminta dana untuk menggaji 1,300 ejen sempadan, 1,600 pegawai pembelaan, dan 1,000 ejen kastam dan penyiasat dadah serta teknologi keselamatan sempadan baru yang boleh mengesan fentanil di pintu masuk.

Biden juga meminta dana untuk menahan lebih ramai orang dalam tahanan imigresen dan melakukan lebih banyak penerbangan untuk mengusir orang yang tidak mempunyai laluan undang-undang untuk tinggal.

Dalam langkah yang dianggap secara meluas menunjukkan betapa seriusnya untuk mendapatkan persetujuan, Biden menandakan kesediaan untuk mengubahsuai peraturan pembelaan, sesuatu yang dicari oleh Republikan, tetapi yang beberapa Demokrat telah lama menentang. Perubahan sedemikian boleh membolehkan pegawai sempadan menghantar beberapa migran kembali ke rumah lebih cepat dan menghalang yang lain daripada datang. “Saya percaya kita perlu perubahan dasar penting di sempadan, termasuk perubahan dalam sistem pembelaan kita untuk memastikan bahawa kita mempunyai kuasa yang diperlukan untuk mengawal sempadan,” kata Biden pada 19 Januari. “Saya bersedia bertindak,” beliau terus. “Kini persoalan untuk Speaker dan House Republicans: Adakah mereka bersedia bertindak juga? Mereka perlu memilih sama ada mereka mahu menyelesaikan masalah atau terus menggunakan isu untuk mendapatkan mata politik terhadap presiden.”

Dorongan untuk dana sempadan tambahan datang ketika penyeberangan haram mencapai rekod tertinggi, dengan lebih daripada 2.4 juta penangkapan dalam tahun kewangan 2023, menurut . Pegawai sempadan melaporkan bertemu dengan 10,000 migran sehari untuk beberapa hari pada bulan Disember, memanjangkan sumber yang sudah tertekan.

Pemimpin Senat telah menekan persetujuan bipartisan yang menghubungkan dana keselamatan sempadan dengan wang untuk Ukraine, tetapi itu kemungkinan besar bukan pilihan di Dewan yang dikuasai Republikan. Walau bagaimanapun, beberapa ahli politik telah menyatakan harapan dalam minggu-minggu kebelakangan ini bahawa pakej sempadan berdiri sendiri masih boleh dilaksanakan.

“Kita tidak perlu terus mempertahankan krisis di sempadan,” kata Senator Republikan Tom Tillis dari Carolina Utara pada Khamis. “Semuanya tentang politik dan tidak mempunyai keberanian untuk tidak setuju dengan Presiden Trump… Saya tidak datang ke sini untuk mempunyai presiden sebagai bos atau calon sebagai bos.”

Apabila ditanya oleh TIME sama ada situasi di sempadan selatan boleh menjadi lebih buruk jika wang itu tidak diluluskan, setiausaha akhbar Putih Jenis Jean-Pierre mengulangi Harapan Pentadbiran untuk mendapatkan persetujuan bipartisan untuk perjanjian sempadan. “Kami sedang mengadakan perbincangan penting dengan Senat, Republikan Senat dan Demokrat,” katanya pada hari Jumaat. “Kami fikir Kongres perlu bertindak; mereka perlu bertindak. Dan itulah cara kami akan menangani isu ini.”

Pentadbiran Biden bekerja dengan pihak berkuasa Mexico untuk cuba mengganggu kumpulan jenayah penyeludupan manusia membawa orang dari seluruh dunia melalui Mexico ke sempadan AS. Ia juga bekerja untuk membuka pejabat di negara Amerika Tengah untuk memproses tuntutan pelarian sebelum orang membuat perjalanan berbahaya ke sempadan AS.

Tetapi usaha-usaha itu tidak dijangka dapat menangani krisis semasa dengan bermakna. Pakar-pakar mengatakan apa yang pentadbiran memerlukan dengan segera ialah lebih tenaga kerja dan sumber lain di sempadan. Jika lonjakan semasa terus tanpa halangan, ia hanya akan menggalakkan lebih banyak orang untuk cuba menyeberang, kata Meisner. Beliau menerangkan bahawa kelewatan panjang dalam pemprosesan memaksa pegawai sempadan membenarkan banyak migran memasuki AS – sering untuk bulan atau tahun – ketika menunggu perbicaraan pembelaan untuk menentukan status mereka.

Sistem lebih pantas yang lebih cepat mengenal pasti mereka yang tidak mempunyai tuntutan pembelaan yang sah dan mengembalikan mereka ke negara asal akan menggalakkan lebih banyak orang daripada datang ke AS, katanya.

“Orang-orang membantah ‘baiki sempadan’,” kata Meisner. “Ia tidak mungkin ‘memperbaiki sempadan’ hanya dalam cabang eksekutif. Untuk ‘memperbaiki sempadan’ memerlukan tindakan oleh Kongres.”

Kongres “adalah bahagian kerajaan kita yang hilang tindakan pada masa ini,” tambahnya.

Campur tangan Trump dalam perundingan mula didedahkan pada Rabu dalam mesyuarat tertutup dengan Republikan yang pertama kali dilaporkan oleh . Dalam mesyuarat itu, Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell mengakui bahawa Trump mahu menjadikan situasi di sempadan selatan sebagai salah satu isu kunci kempennya dan telah mendesak Republikan untuk menentang persetujuan supaya isu imigresen kekal sebagai kelemahan bagi Biden.

“Perjanjian Sempadan sekarang akan menjadi Hadiah Lagi kepada Demokrat Kiri Radikal,” kata Trump dalam media sosial pada hari Jumaat. “Mereka memerlukannya secara politik, tetapi tidak peduli tentang Sempadan kita. Apa yang sedang dikaji di Senat akan tidak bermakna dari segi Keselamatan Sempadan dan Penutupan.” Presiden terdahulu menambah bahawa “HARAPAN SATU-SATUNYA” untuk sempadan selamat adalah mengundi untuknya.

Speaker Dewan Mike Johnson menghantar amaran tembakan sendiri kepada pengundang Senat pada hari Jumaat, menulis dalam surat baru bahawa perjanjian sempadan yang muncul – jika dicapai – akan menjadi “mati pada kedatangan” di dewannya, dan mengulangi panggilannya agar Senat meluluskan rang undang-undang imigresen Dewan yang lebih ketat yang bertujuan untuk mengehadkan kelayakan pembelaan migran dan memulihkan tahanan keluarga.

Walaupun beliau tidak menyebut Trump secara langsung dalam surat itu, Johnson sebelum ini mengatakan bahawa beliau ” ” bercakap tentang perbincangan sempadan kongres dengan bekas Presiden, yang mendesaknya untuk menentang kompromi.

Tetapi beberapa Senator Republikan bimbang bahawa dengan menyerah pada rancangan keselamatan sempadan dalam harapan membantu Trump, ia membenarkan Presiden Biden dan Demokrat mendakwa bahawa GOP lebih suka mempunyai lebih banyak kekacauan di sempadan daripada menyelesaikan masalah sebenar.

Senator Republikan Mitt Romney dari Utah memanggil arahan Trump untuk menentang perjanjian sempadan untuk membantu kempen presiden beliau “menyedihkan”.

“Saya fikir sempadan adalah isu yang sangat penting bagi Donald Trump. Dan kenyataan bahawa beliau akan berkomunikasi dengan senator dan ahli kongres Republikan bahawa beliau tidak mahu kami menyelesaikan masalah sempadan kerana beliau mahu menyalahkan Biden untuk itu benar-benar menyedihkan,” kata Romney kepada wartawan pada Khamis.

Walau bagaimanapun, Republikan lain tidak setuju bahawa Trump adalah sebab utama sokongan terhadap perjanjian sempadan merosot. “Tiada orang yang melihat perjanjian sempadan, dan malah penyokongnya mengakui ia akan melakukan sedikit untuk mengamankan sempadan segera,” kata Senator Republikan J.D. Vance dari Ohio

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.