diptych of Barack Obama and Donald Trump

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini di dalam peti surat anda.

Kira-kira lima belas tahun yang lalu, Akta Kesihatan Boleh Mampu meletakkan pentas untuk kemenangan Trump di Rumah Putih. Gerak balas konservatif terhadap cadangan agenda-menetapkan besar-besaran dan mengubah dasar kesihatan Demokrat begitu kuat sehingga ia memberi kuasa kepada faksi kanan jauh yang baru diperkuat di Kongres, memberi inspirasi kepada generasi baru marah ahli politik awam, dan hampir menyebabkan Barack Obama menjadi Presiden satu penggal. Kini, kira-kira 14 tahun kemudian, rupanya pembuka mulut yang sama telah meyakinkan Trump, yang menghabiskan tahun menentang undang-undang yang dikenali secara tidak rasmi sebagai Obamacare, bahawa ia mungkin menjadi dasar politik yang baik, jika bukan juga dasar yang baik.

Mungkin sukar untuk mengingat sekarang tetapi Trump membina kempen 2016 beliau berdasarkan batu asas fitnah dan perkauman bahawa Obama tidak dilahirkan di Amerika Syarikat dan kebencian tanpa kompromi terhadap Obamacare. Jarang sekali dia melewatkan peluang untuk mengutuk undang-undang itu sebagai “bencana” atau mengisytiharkan bahawa ia akan “gagal”, dan berulang kali mengatakan usaha baru hanyalah “beberapa langkah” sahaja. Sehingga beberapa bulan yang lalu, dia menjanjikan untuk memusnahkannya jika diberi penggal kedua. “Kita tidak boleh menyerah!” katanya dalam satu pos di Truth Social pada November.

Tetapi sesuatu yang lucu telah berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kepopularan Obamacare telah berkembang kerana semakin ramai Amerika berinteraksi dengan sistem kesihatan yang secara asas diubah suai secara berperingkat, dan kekuatan kebencian terhadap Obama telah merosot. (Beberapa fitnah keji, bagaimanapun, masih muncul.) Akibatnya, serangan terhadap warisan berharga Presiden ke-44 itu tidak lagi memberi kesan yang sama, hampir-hampir bergema sebagai degungan.

Kini, pada tahun 2024, kelihatan Obamacare tidak akan meletup, tetapi mungkin akan diperkukuhkan jika Trump memenangi kembali kuasa di Rumah Putih. Dalam siri mesej baru, bekas Presiden memberitahu pengundi… Di sini salah satu mesej media sosialnya dalam kemegahannya:

Saya tidak bertanding untuk menamatkan ACA, SEBAGAIMANA YANG DISALAH MAKLUMKAN DAN DISALAH MAKLUMKAN OLEH JOE BUDEN SELAMA INI, saya bertanding untuk MENUTUP SEMPADAN, MENGHALANG INFLASI, MEMBUAT EKONOMI KITA HEBAT LAGI, MENGUATKAN TENTERA KITA, DAN MEMBUAT ACA, atau OBAMACARE seperti yang dikenali, JAUH LEBIH BAIK, LEBIH KUAT, DAN JAUH KURANG MAHAL. DENGAN KATA LAIN, MEMBUAT ACA JAUH, JAUH, JAUH LEBIH BAIK UNTUK RAKYAT AMERIKA YANG HEBAT KITA, YANG TELAH DICEMARI OLEH BIDEN, INFLASI REKODNYA, EKONOMI BURUK, BENCANA AFGHANISTAN, DAN HAMPIR SEMUANYA LAGI. JOE BIDEN YANG LICIK ADALAH, DENGAN JAUH, PRESIDEN TERBURUK DALAM SEJARAH AMERIKA SYARIKAT! MAGA2024

Pusingan ini yang penuh dengan ejaan salah—jika itulah yang sebenarnya—tidak selalu dijamin. Apabila undang-undang itu masih dalam bentuk, lawan-lawan membuat penyokong-penyokong yang setia percaya bahawa ia akan mengakibatkan pengurangan perkhidmatan kesihatan dan mungkin juga “panel kematian” yang akan melakukan analisis kos-manfaat rawatan. Akhirnya, selepas berbulan-bulan melompat halangan perundangan, undang-undang itu diluluskan Kongres tanpa satu undi Republikan menyokong pada bulan Mac 2010, dan 34 orang Demokrat di Dewan turut menentang pembacaan akhirnya.

Kajian awal mendapati pakej keseluruhan itu merupakan kegagalan elektoral. 44% pengundi memegang pandangan tidak menyenangkan terhadapnya pada Mei 2010, dan angka-angka itu tidak benar-benar bergerak sehingga Hari Pilihan Raya November itu, apabila Demokrat mengalami kerugian tujuh kerusi bersih di Senat dan jatuh 63 kerusi di Dewan—gelombang terbesar sejak 1948. Pandangan tidak menyenangkan terhadap Obamacare dikongsi oleh 85% Republikan pada Mei itu, menurut Yayasan Keluarga Kaiser. Bulan-bulan penjelasan Demokrat hanya mengurangkan nombor itu kepada 79% apabila pengundi menuju ke peti undi,

Secara terang-terangan: Obamacare mungkin merupakan dasar yang baik, tetapi ia merupakan dasar politik yang buruk. Proses 14 bulan untuk meluluskan undang-undang itu meninggalkan pendokongnya pun dengan sedikit cengkaman. Ia hanya pada musim gugur 2013 orang dibenarkan mendaftar untuk insurans kesihatan swasta melalui portal persekutuan yang terjejas oleh masalah teknikal dan PR buruk. Untuk jangka masa panjang di sana, Obamacare hanya membawa penyakit dan bukannya ubat. Itulah di mana Trump mengambil naluri awalnya untuk mengambil bahagian tidak dipedulikan daripada asas GOP dan menyemai ketidakpercayaan.

Dan taktik itu berjaya, sekurang-kurangnya sehingga manfaat undang-undang itu mula dirasai. Melalui masa, kajian menjadi lebih baik. Ibu bapa belia dewasa menyedari anak-anak mereka boleh kekal di bawah polisi kesihatan mereka ketika memulakan kerjaya. Tagih harga kesihatan memang tidak begitu mengecil; angka memberitahu cerita sebaliknya, . Tetapi pengalaman pesakit menjadi lebih baik walaupun kebangkrutan dan hutang perubatan masih . Masih lagi, tidak ada pengurangan rawatan yang kejam, dan membunuh satu rejim yang menyentuh 45 juta orang—atau kira-kira dua pertiga daripada jumlah keseluruhan program Keselamatan Sosial—bukanlah janji politik yang menang.

Itu belum tentu pemahaman apabila Trump dan sekutu nominalnya mengambil alih Washington pada awal 2017. Kemudian, memansuhkan Obamacare adalah agenda teratas mereka. Trump melancarkan—yang kemudian ditolak oleh Mahkamah Agung—dan mendesak sekutu di Capitol untuk bergerak mengikut tuntutannya. Tetapi persengketaan di kalangan moderat dan ahli undang-undang GOP dalam kerusi berisiko menempatkan bahagian itu di landasan perlanggaran dengan ideologis konservatif. Pemimpin parti menurunkan usaha keseluruhan itu. Trump bersumpah membalas dendam ke atas mereka dalam parti yang dilihat sebagai pengkhianat.

“Obamacare sayangnya akan meletup,” kata Trump pada Mac 2017, cuba memberikan kilauan kepada kekalahan. “Tahun ini akan menjadi tahun yang sangat buruk baginya.”

Ramalan Trump tentang runtuhnya terbukti salah dan kini dia berharap amnesia kebangsaan yang telah memaafkan begitu banyak pusingannya akan berterusan ke bidang ini. Pada ketika ini, kebanyakan Amerika sudah tidak peduli dengan pusingannya; tiada seorang pun yang terkejut apabila Trump menyatakan sokongan untuk TikTok tidak lama selepas cuba melarangnya sebagai Presiden. Tetapi larangan TikTok bukanlah asas utama jenama politik Trump. Untuk tahun-tahun, penentangan terhadap Obamacare hampir sama pentingnya dengan sokongannya terhadap dinding sempadan.

Kelihatan Trump akhirnya memahami bahawa undang-undang kesihatan itu—walaupun jauh daripada sempurna—memberikan kerja yang baik kepada jutaan Amerika, mungkin menjadi sakral seperti Keselamatan Sosial. Mahkamah Agung berulang kali menolak usaha untuk memansuhkannya. Kajian Kaiser mendapati 59% Amerika memegang pandangan yang menyenangkan terhadap Akta Kesihatan Boleh Mampu, termasuk 33% Republikan. Satu kajian, dikeluarkan 22 Mac, menunjukkan 45 juta Amerika mendapat manfaat daripada aspek undang-undang itu. Zaman “ansur dan gantikan” kelihatan telah berlalu apabila Trump akhirnya menyedari bahawa walaupun pengkritik paling kuatnya kekurangan program pengganti.

Republikan telah secara senyap memberikan panduan kepada ahli-ahli mereka yang paling rentan dengan cara ini, memberitahu mereka bahawa mengakhiri program yang begitu cepat menjadi terlibat dengan kehidupan seharian adalah janji yang akan kalah. Empat puluh negeri, termasuk beberapa yang diketuai Republikan, dan Wilayah Columbia sedang menyertai peluasan Medicaid Obamacare . Bahkan beberapa minggu lalu, apabila Trump sekali lagi menjanjikan idea-ideanya untuk menentang undang-undang warisan yang dibencinya itu, ahli undang-undang Republikan memberitahu Trump bahawa dia akan bersendirian tanpa sekutu untuk “menyokongnya”.

Biden kelihatan bersemangat untuk menggoda Trump untuk membela pendirian lamanya atau mengaku kepada pusingan yang monumental: Dalam ucapan Keadaan Kesatuan beliau, Presiden semasa itu menyentuh bekas itu dengan banyak semangat: “Pendahulu saya, dan banyak di dalam dewan ini, mahu mengambil ubat-ubatan preskripsi itu dengan memansuhkan Akta Kesihatan Boleh Mampu. Saya tidak akan membiarkan itu berlaku. Kami menghalang anda 50 kali sebelum ini, dan kami akan menghalang anda sekali lagi.”

Bagi dirinya, Trump kelihatan akhirnya menyedari bahawa kali ke-51 mungkin menjadi yang paling penting baginya pada musim gugur ini: kempen sendiri pada tahun ini. Begitu kuat keinginannya untuk merebut kuasa semula (dan mungkin menghentikan beberapa pertuduhan persekutuan terhadapnya), dia akan menepikan lebih daripada satu dasawarsa bahasa anti-Obamacare dengan hampir-hampir berkedip.

Faham apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.