(SeaPRwire) –   NEW YORK – bekas Presiden pada Isnin menuduh Yahudi yang mengundi untuk Demokrat “membenci Israel” dan agama mereka, memulakan kemarahan terhadap Rumah Putih dan pemimpin Yahudi.

Trump, dalam temubual, telah ditanya tentang kritikan semakin meningkat Demokrat terhadap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu atas pengendalian perang di Gaza ketika serangan balas Israel terus meningkat.

“Saya sebenarnya berfikir mereka membenci Israel,” kata Trump kepada bekas penasihatnya, Sebastian Gorka. “Saya berfikir mereka membenci Israel. Dan parti Demokrat membenci Israel.”

Trump, yang minggu lepas menjadi calon rasmi Parti Republikan, kemudian menuduh: “Mana-mana Yahudi yang mengundi untuk Demokrat membenci agama mereka. Mereka membenci segala-galanya tentang Israel dan mereka harus malu dengan diri mereka kerana Israel akan dimusnahkan.”

Komentar itu memulakan kecaman segera dari Rumah Putih, kempen Presiden Joe Biden dan pemimpin Yahudi. Kebanyakan Yahudi Amerika mengenal pasti sebagai Demokrat, tetapi Trump sering menuduh mereka tidak setia, memperjuangkan apa yang pengkritik katakan sebagai trope antisemitik.

Di Rumah Putih, jurucakap Andrew Bates menggambarkan komentar itu sebagai “retorik Antisemitik yang busuk dan tidak waras” tanpa menyebut Trump dengan nama.

“Ketika jenayah benci Antisemitik dan tindakan kebencian meningkat di seluruh dunia – termasuk serangan paling mematikan terhadap orang Yahudi sejak Holocaust – pemimpin mempunyai tanggungjawab untuk menamakan kebencian apa yang ia adalah dan menyatukan rakyat Amerika terhadapnya,” katanya. “Tiada justifikasi untuk menyebarkan stereotaip beracun dan palsu yang mengancam rakyat biasa. Tiada.”

Kempen Biden berkata: “Satu-satunya orang yang harus malu di sini adalah Donald Trump.”

“Trump akan kalah lagi pada November ini kerana orang Amerika jemu dengan kebencian, serangan peribadi dan agenda ekstremnya,” kata jurucakap James Singer.

Jonathan Greenblatt, yang memimpin Liga Anti-Fitnah, berkata: “Menuduh Yahudi membenci agama mereka kerana mereka mungkin akan mengundi parti tertentu adalah fitnah dan palsu sepenuhnya.”

“Pemimpin serius yang prihatin tentang perikatan AS-Israel seharusnya memberi tumpuan untuk memperkukuhkan daripada merosakkan sokongan bipartisan untuk Negara Israel,” tulisnya di Twitter.

Komentar Trump datang ketika Biden menghadapi tekanan dari sayap progresif partinya atas pentadbirannya. Lebih daripada 200 orang telah terbunuh sejak serangan balas Israel bermula mengikut Kementerian Kesihatan di Gaza yang diperintah Hamas.

Walaupun Biden terus menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri, beliau semakin mengkritik Netanyahu. Selepas ucapan Dasar Negara, beliau berkata beliau perlu berbincang secara “jujur” dengan pemimpin Israel itu. Beliau juga menuduh Netanyahu “tidak mempedulikan nyawa yang tidak bersalah yang hilang akibat tindakan yang diambil,” katanya.

Trump mengambil isu khusus dengan komen baru-baru ini dari Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, pegawai Yahudi tertinggi negara itu. Dalam ucapan minggu lepas, Schumer mengkritik pengendalian Netanyahu terhadap serangan balas Israel, dengan memperingatkan bahawa korban awam merosakkan kedudukan Israel di seluruh dunia. Beliau juga menyeru Israel mengadakan pilihan raya baru.

Walaupun Rumah Putih secara rasmi menjauhkan diri dari komen Schumer, pemimpin Demokrat dan sekutu kunci itu menyuarakan pandangan yang semakin dipegang di seluruh pentadbiran Biden.

Schumer – yang dituduh Trump “sangat anti-Israel sekarang” – menanggapi dengan menuduh Trump membuat “ceramah partisan dan membenci.”

“Untuk membuat Israel isu partisan sahaja menyakiti Israel dan hubungan AS-Israel,” tulisnya di Twitter.

Pew Research melaporkan pada 2021 bahawa Yahudi “tergolong dalam kumpulan yang paling konsisten liberal dan Demokrat di AS, dengan 7 daripada 10 dewasa Yahudi mengenal pasti atau condong ke arah Parti Demokrat. Pada 2020, ia mendapati hampir tiga suku daripada orang Yahudi Amerika tidak menyokong prestasi Trump sebagai presiden, dengan hanya 27% memberinya penilaian positif.

Rakyat Amerika juga semakin jemu dengan operasi tentera Israel di Gaza, mengikut tinjauan pendapat. Pada Januari, 50% daripada orang dewasa AS berkata tindak balas tentera Israel di Jalur Gaza telah melebihi batas, naik dari 40% pada November.

Nombor itu lebih tinggi di kalangan Demokrat, dengan 6 daripada 10 yang berkata demikian dalam kedua-dua tinjauan.

___

Jurucakap Pentadbiran AP Zeke Miller menyumbang laporan ini dari Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.