(SeaPRwire) –   (CHICAGO) – Lembaga pilihan raya Illinois pada Selasa lalu mengekalkan bekas Presiden Donald Trump dalam senarai calon utama negeri itu, seminggu sebelum Mahkamah Agung AS mendengar hujah sama ada peranan Republikan itu dalam Jan. 6 menyekatnya daripada jawatan presiden.

Jawatankuasa pendengaran, seorang hakim bersara dan berhaluan Republikan, mendapati “kelebihan bukti” menunjukkan Trump tidak layak bertanding presiden kerana melanggar larangan terhadap mereka yang “terlibat dalam pemberontakan” daripada memegang jawatan. Tetapi pegawai pendengaran itu mengesyorkan agar lembaga membiarkan mahkamah membuat keputusan muktamad.

Ahli lapan anggota lembaga, terdiri daripada empat Demokrat dan empat Republikan, bersetuju dengan syor peguamnya untuk mengekalkan Trump dalam senarai calon dengan menentukan ia tidak mempunyai bidang kuasa untuk menentukan sama ada beliau melanggar Perlembagaan AS.

Anggota lembaga Catherine McCrory memetik kenyataannya: “Saya mahu jelas bahawa Republikan ini percaya terdapat pemberontakan pada 6 Jan. Tiada keraguan dalam fikiran saya bahawa beliau memanipulasi, menghasut, membantu dan membantu pemberontakan pada 6 Jan.”

Tetapi McCrory bersetuju bahawa lembaga tidak mempunyai bidang kuasa untuk menguatkuasakan kesimpulan itu.

Peguam Trump menggesa lembaga agar tidak terlibat, dengan mendakwa bekas presiden itu tidak pernah terlibat dalam pemberontakan tetapi itu bukan sesuatu yang boleh ditentukan. “Kami akan mengesyorkan dan mendesak lembaga agar tidak terlibat dalam hal ini,” kata peguam Adam Merrill.

Trump bersorak keputusan itu dalam kenyataan di rangkaian sosialnya, Truth Social. “UNDI adalah 8-0 memihak kepada pengekalan Presiden kegemaran anda (SAYA!), dalam senarai calon,” tulis Trump.

Peguam pemilih yang membantah kehadiran Trump dalam senarai calon berkata mereka akan merayu ke mahkamah daerah Cook County. “Apa yang berlaku di sini adalah pengelakan isu panas,” kata peguam Matthew Piers kepada wartawan selepas perbicaraan. “Saya faham hasrat untuk berbuat demikian, tetapi undang-undang tidak membenarkan anda mengelak.”

Isu itu kemungkinan besar akan diputuskan di mahkamah yang lebih tinggi, dengan Mahkamah Agung AS dijadualkan minggu depan untuk mendengar hujah dalam rayuan Trump terhadap penggantungan daripada bertanding presiden di negeri itu.

Mahkamah Tertinggi negara itu belum pernah membuat keputusan mengenai kes di bawah Seksyen 3 Amendemenn ke-14, yang diluluskan pada 1868 untuk menghalang bekas konfederat daripada kembali ke pejabat selepas Perang Saudara tetapi jarang digunakan sejak itu. Beberapa ahli undang-undang berkata fasal selepas Perang Saudara itu terpakai kepada Trump kerana peranannya dalam cuba menggagalkan pilihan raya presiden 2020 dan menggalakkan penyokongnya menyerbu Capitol AS selepas beliau tewas kepada Demokrat Joe Biden.

Dozens kes telah difailkan di seluruh negara untuk menyekat Trump daripada jawatan presiden di bawah Seksyen 3. Kes Colorado adalah satu-satunya yang berjaya di mahkamah. Kebanyakan mahkamah dan pegawai pilihan raya yang lain mengelak isu sama dengan alasan Illinois, mendakwa mereka tidak mempunyai bidang kuasa untuk membuat keputusan mengenai isu perlembagaan yang samar ini.

Lawan Trump mendakwa beliau tidak layak mengikut bahasa jelas Seksyen 3, yang melarang mereka yang bersumpah untuk “menyokong” Perlembagaan, kemudian “terlibat dalam pemberontakan” terhadapnya daripada memegang jawatan. Mereka mendakwa bekas presiden itu tidak layak sama seperti jika beliau tidak memenuhi ambang perlembagaan berusia tidak kurang daripada 35 tahun.

Tetapi peguam Trump mendakwa peruntukan itu kabur dan tidak jelas dan bahawa 6 Jan. tidak memenuhi takrifan undang-undang pemberontakan. Sekiranya ia berbuat demikian, mereka mendakwa bahawa Trump hanya menggunakan amanah pertama dan tidak bertanggungjawab atas apa yang berlaku dan larangan pejabatan tidak seharusnya terpakai kepada presiden.

Seksyen 3 banyak digunakan sebaik sahaja selepas Perang Saudara, tetapi selepas Kongres memberi amnesti kepada kebanyakan bekas Konfederat pada 1872 ia jatuh ke luar penggunaan. Ahli undang-undang hanya dapat menemui satu contoh penggunaannya pada abad ke-20 – terhadap seorang sosialis yang tidak duduk di kongres kerana membantah sertaan AS dalam Perang Dunia Pertama – dan hanya digunakan beberapa kali sejak 6 Jan.

Anggota lembaga Illinois mengelak isu dengan menyimpulkan bahawa di bawah undang-undang negeri, semua yang boleh mereka lakukan ialah menilai sama ada maklumat asas yang calon isi dalam borang adalah benar. Satu-satunya cara untuk menyingkirkan Trump adalah dengan menyimpulkan beliau membuat kenyataan palsu ketika bersumpah dalam borang itu bahawa beliau layak untuk jawatan yang dicarinya.

Anggota lembaga Jack Vrett, seorang Republikan, memberi amaran bahawa akan mencipta precedent berbahaya, mengingatkan puluhan lembaga pilihan raya negeri yang mengikut teladan yang utama. “Jika kami membenarkan mereka mengatakan, ‘Jangan hanya lihat kertas, lihat dakwaan asas,’ ini akan membuka pintu banjir,” kata Vrett.

“Setiap calon lembaga sekolah mungkin cuba mencabar kelayakan” lawan mereka, tambah Vrett, “berdasarkan dakwaan jenayah tertentu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.