Republican presidential candidate former President Donald Trump addresses members of the press during a campaign stop in Londonderry, N.H., Tuesday, Jan. 23, 2024.

(SeaPRwire) –   MANCHESTER, N.H. — Donald Trump memenangi primeri Parti Republikan New Hampshire pada Selasa, mengukuhkan cengkamannya terhadap pencalonan presiden parti dan menguatkan kemungkinan pertandingan semula nanti pada tahun ini menentang Presiden Joe Biden.

Keputusan itu merupakan satu kegagalan buat bekas Duta PBB , yang melabur masa dan sumber kewangan yang signifikan untuk memenangi negeri itu tetapi hanya menduduki tempat kedua. Beliau merupakan cabaran utama terakhir dalam perlumbaan itu selepas Gabenor Florida Ron DeSantis mengakhiri kempen presidennya pada hujung minggu lalu, membenarkan beliau berkempen sebagai satu-satunya pilihan alternatif kepada Trump. Haley meningkatkan kritikannya terhadap bekas presiden itu, mempersoalkan kecerdasannya dan memperkenalkan dirinya sebagai calon penyatuan yang akan membawa perubahan generasi.

Usaha itu gagal menarik minat cukup pengundi. Trump kini boleh berbangga memenangi perlumbaan terbuka di Iowa dan New Hampshire sejak kedua-dua negeri mula memimpin jadual pilihan raya pada tahun 1976, tanda yang jelas bagaimana Republikan secara pantas bersatu di sebaliknya untuk membuatnya calon mereka buat kali ketiga berturut-turut.

Dengan mencatat kemenangan mudah di kedua-dua negeri awal, Trump menunjukkan keupayaannya untuk menyatukan faksi-faksi Parti Republikan sepenuhnya di belakangnya. Beliau mendapat sokongan daripada penganut evangelikal konservatif yang berpengaruh di Iowa dan pengundi lebih sederhana New Hampshire, kekuatan yang diharapkan boleh diulangi apabila pilihan raya pantas meluas ke seluruh Amerika Syarikat.

Haley tidak dapat mengambil kesempatan daripada tradisi politik lebih sederhana New Hampshire. Kini, laluan beliau untuk menjadi pembawa bendera Parti Republikan semakin sempit dengan cepatnya. Beliau tidak akan bersaing dalam pertandingan yang menganugerahkan delegasi sehingga pilihan raya negeri Carolina Selatan pada 24 Februari. Sebagai bekas gabenor negeri itu, beliau berharap prestasi yang kuat di sana boleh melonjakkan beliau ke pertandingan Super Selasa pada 5 Mac. Tetapi dalam negeri yang sangat konservatif di mana Trump sangat popular, ambisi itu mungkin sukar untuk dicapai dan kekalahan di negeri asal boleh membawa padah politik yang besar.

Presiden Joe Biden, sementara itu, memenangi pilihan raya Demokratik New Hampshire melalui usaha tulis tangan selepas parti negeri itu terus dengan pertandingan sendiri. Biden tidak muncul dalam kertas undian tetapi sekutu membantunya menewaskan beberapa pesaing yang tidak dikenali.

Kedudukan Trump dalam pertandingan ini luar biasa memandangkan beliau menghadapi 91 tuduhan jenayah berkaitan segala-galanya daripada cuba menggagalkan pilihan raya presiden 2020 hingga salah urus maklumat sulit dan mengatur pembayaran kepada pelakon lucah. Beliau meninggalkan Rumah Putih pada 2021 dalam keadaan muram akibat rusuhan di Capitol Amerika Syarikat yang diketuai penyokongnya yang cuba menghalang pensahihian kemenangan Biden. Dan Trump merupakan presiden pertama yang diguling dua kali.

Tetapi Trump telah menukarkan kelemahan itu menjadi kelebihan di kalangan pengundi Parti Republikan. Beliau mendakwa bahawa pendakwaan jenayah mencerminkan Jabatan Keadilan yang dipolitikkan, walaupun tiada bukti bahawa pegawai di sana dipaksa oleh Biden atau sesiapa lain di Rumah Putih untuk mengemukakan tuduhan. Trump tidak kira-kira memberitahu penyokongnya bahawa beliau didakwa atas nama mereka, hujah yang kelihatan semakin mengeratkan ikatan beliau dengan asas Parti Republikan.

Apabila Trump mula mengalih tumpuan kepada Biden dan kempen pilihan raya umum, persoalan adalah sama ada perwakilan bekas presiden terhadap kes undang-undang itu akan meyakinkan pengundi di luar asas Parti Republikan. Trump kalah undi popular dalam pilihan raya 2016 dan 2020 dan menghadapi cabaran tertentu di komuniti pinggir bandar dari Georgia hingga Pennsylvania sehingga Arizona yang mungkin membuktikan penting dalam kempen musim gugur.

Selain kelemahan politik berkaitan kes jenayah, Trump menghadapi cabaran logistik dalam menyeimbangkan perbicaraan dan kempen. Beliau kerap hadir secara sukarela di mahkamah New York di mana juri sedang mempertimbangkan sama ada beliau perlu membayar ganti rugi tambahan kepada seorang kolumnis yang tahun lalu memenangi penghakiman juri $5 juta terhadap Trump atas tuduhan penderaan seks dan fitnah. Beliau menukarkan kehadiran itu menjadi acara kempen, mengadakan sidang media bersiaran yang memberi peluang untuk menyebarkan mesej kepada penonton besar.

Beliau tidak mempunyai pilihan selain hadir ke mahkamah apabila kes jenayah bermula, yang mungkin berlaku lewat musim bunga ini.

Biden juga menghadapi cabaran sendiri, walaupun berbeza darjatnya. Terdapat kebimbangan meluas tentang umurnya pada 81 tahun. Ketidakpuasan juga sedang membina dalam parti kerana sokongan Biden terhadap Israel dalam perangnya menentang Hamas, meletakkan kedudukan presiden itu dalam risiko di negeri berselisih seperti Michigan.

Biden menyokong peraturan baru Parti Demokrat Kebangsaan yang memulakan pilihan raya primer mereka pada 3 Februari di Carolina Selatan, dan bukannya di Iowa atau New Hampshire. Ini meninggalkan beliau dalam kedudukan canggung pada permulaan proses pencalonan.

Tetapi Demokrat di New Hampshire menentang susunan semula dan mengadakan pilihan raya mereka pada Selasa, sama seperti Republikan. Biden tidak berkempen, memberi peluang kepada penentang primer seperti Ahli Parlimen Minnesota Dean Phillips dan penulis buku hikmat Marianne Williamson — walaupun banyak pemimpin Demokrat terkemuka New Hampshire menyokong kempen tulis tangan yang masih boleh dimenangi Biden.

Trump kerap melawat New Hampshire dalam bulan-bulan menuju ke pilihan raya primer tetapi tidak menghabiskan masa sebanyak ramai saingannya. Ini termasuk bekas Gabenor New Jersey Chris Christie, pengkritik sengit Trump yang menikmati populariti tertentu di negeri itu tetapi menggantung kempennya hanya beberapa hari sebelum majlis Iowa dalam usaha untuk melemahkan momentum bekas presiden.

Daripada pendekatan tradisional menyambut pengundi secara peribadi atau dalam kumpulan kecil, Trump menganjurkan perhimpunan besar. Beliau menghabiskan banyak masanya mengadu tentang masa lalu — termasuk pembohongan bahawa pilihan raya 2020 dicuri disebabkan penipuan pengundi yang meluas.

Sekiranya kembali ke Rumah Putih, bekas presiden itu berjanji melaksanakan agenda imigresen keras yang termasuk menghentikan penghijrahan di sempadan Amerika Syarikat-Mexico dan memperkenalkan semula larangan perjalanan pertama yang asalnya menargetkan tujuh negara bermajoriti Muslim. Beliau juga berkata bilangan imigran yang memasuki Amerika Syarikat “meracun darah negara kita”, meniru ungkapan Adolf Hitler.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.