trump-ivf-alabama-lawmakers

(SeaPRwire) –   COLUMBIA, S.C. — Bekas Presiden berkata pada hari Jumaat bahawa beliau akan “menyokong dengan kuat ketersediaan IVF” dan mengajak penggubal undang-undang dalam untuk memelihara akses kepada prosedur tersebut. Ia adalah komen pertama beliau selepas penolakan Mahkamah Agung Alabama yang menyebabkan beberapa penyedia menggantung IVF dan telah membahagikan banyak Republikan di peringkat nasional berhubung isu itu.

Trump, dalam catatan di rangkaian media sosial Truth Social miliknya, berkata: “Di bawah kepimpinan saya, Parti Republikan akan sentiasa menyokong pembentukan keluarga Amerika yang kukuh, makmur dan sihat. Kami mahu memudahkan ibu bapa untuk mempunyai anak, bukannya menyukarkannya!”

Komen tersebut muncul selepas penolakan oleh semua ahli Republikan bahawa embrio beku boleh dianggap sebagai kanak-kanak di bawah undang-undang negeri. Sejak itu, beberapa klinik di negeri itu telah mengumumkan penangguhan perkhidmatan IVF.

Sebagai presiden, Trump telah mencalonkan tiga hakim Mahkamah Agung yang membatalkan Roe v. Wade, yang membuka jalan untuk sekatan dramatik dalam akses kepada pengguguran di seluruh negara.

Beberapa peguam bela anti-pengguguran telah mencadangkan agar mahkamah melanjutkan penghakiman untuk memutuskan bahawa embrio adalah kanak-kanak, yang akan sangat meningkatkan sekatan terhadap rawatan seperti IVF.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.