Presiden Trump Memandang Gerhana Dari Rumah Putih

(SeaPRwire) –   Dalam iklan kempen yang baru dan ganjil, kepala Donald Trump menggantikan bulan dan menghalang matahari dalam anggukan pada gerhana matahari hari Isnin.

Video kempen itu telah di Truth Social pada hari Ahad, dan bermula dengan kata-kata, “saat yang paling penting dalam sejarah manusia sedang berlaku pada tahun 2024.” Ia menunjukkan imej matahari yang bersinar ketika orang ramai yang hairan berkumpul untuk menonton gerhana matahari dengan memakai cermin mata pelindung.

Apabila bayang-bayang besar dilemparkan ke Bumi, kepala Trump muncul ke hadapan. “Kami akan menyelamatkan Amerika. Dan menjadikannya hebat kembali,” video itu menyimpulkan, anggukan pada kempen presidennya pada tahun 2024.

Video itu menimbulkan visual dan skor pembukaan daripada Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey.

Gerhana matahari dijangka Mexico, Amerika Syarikat, dan Kanada pada petang Isnin. Apabila bulan melintasi antara matahari dan Bumi, saat kegelapan hampir menyeluruh akan berlaku selama beberapa minit. 

Peristiwa itu tidak akan berlaku lagi di Amerika Utara sehingga tahun 2044, tetapi ia berlaku tujuh tahun yang lalu, semasa tahun pertama penggal presiden Trump. Trump melakukan selepas dia mengabaikan nasihat pakar dengan melihat terus ke gerhana tanpa memakai cermin mata pelindung. Isterinya, ketika itu Wanita Pertama Melania Trump dan anak mereka Barron juga hadir, dan kedua-duanya memakai cermin mata untuk memerhatikan gerhana matahari.

Pakar mengatakan bahawa melihat gerhana matahari dengan mata kasar boleh menyebabkan penglihatan kabur, terapung, titik buta, atau penglihatan rendah. Dalam beberapa kes yang teruk, di mana pendedahannya berpanjangan, lecuran retina boleh menyebabkan kebutaan.

“Retinopati solar adalah kecederaan fotokimia pada retina anda,” Dr. Nicole Bajic, pakar oftalmologi pembedahan di Cleveland Clinic, .

Kempen video pada hari Ahad adalah penyataan terkini dalam satu siri kenyataan tidak biasa yang dibuat oleh bekas Presiden baru-baru ini. Semasa kutipan dana malam Sabtu di Palm Beach, FL, Trump mendakwa bahawa Presiden Joe Biden semasa di Oval Office di Rumah Putih.

Ucapan Trump di kutipan dana itu berlangsung selama 45 minit, di mana beliau mengejek dasar Biden, sebelum merujuk kepada meja Resolute yang terkenal, hadiah daripada Ratu Victoria pada tahun 1880.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Ronald Reagan menggunakannya, yang lain menggunakannya. Dan dia menggunakannya,” katanya mengenai Biden. “Ia telah tercemar. Dan saya maksudkan itu secara literal, yang menyedihkan,” komennya.