(SeaPRwire) –   (MADISON, Wis.) — Tulang manusia yang ditemui di dalam cerobong asap kedai muzik di Wisconsin pada tahun 1989 telah dikenal pasti sebagai milik seorang lelaki yang terakhir kali berhubungan dengan ahli keluarga pada tahun 1970, menurut pihak berkuasa.

DNA Doe Project, sebuah pertubuhan bukan untung yang menggunakan genealogi untuk mengenal pasti individu yang tidak diketahui, mengumumkan minggu ini bahawa tulang-tulang itu milik Ronnie Joe Kirk, yang asalnya berasal dari Tulsa, Oklahoma, lapor .

Tulang-tulang dan tengkoraknya ditemui pada September 1989 di Madison, Wisconsin, dalam satu timbunan di bawah cerobong asap sempit bangunan yang kemudian menempatkan kedai muzik, kini telah dirobohkan.

Pihak berkuasa cuba dengan sia-sia untuk mengenal pasti mayat orang itu, yang dikenali sebagai “Chimney Doe”.

Tetapi pada akhir 2018, Detektif Madison Police Lindsey Ludden membawa kes itu kepada DNA Doe Project dan sampel rambut dari tengkorak itu dihantar pada 2021 ke Astrea Forensics, syarikat penjujukan DNA berpangkalan di California yang khusus dalam sampel terjejas.

Gwen Knapp dari DNA Doe Project berkata ia mengambil masa lebih daripada dua tahun untuk membangunkan profil DNA yang sesuai untuk siasatan genealogi genetik. Ini membawa kepada pengenalpastian tulang-tulang itu sebagai milik Kirk, yang dilahirkan pada 1942, diterima anak angkat, berkahwin dua kali dan mempunyai tiga orang anak.

“Ini adalah kes yang begitu unik dengan penerimaan anak angkat, dan beberapa generasi perkahwinan yang berbeza, walaupun mempunyai hubungan DNA yang agak rapat dalam keluarga,” kata Knapp. “Kami begitu gembira kerana kami boleh mengembalikan nama Ronnie Kirk dan kami berharap keluarganya mendapat sedikit penutupan kerana Ronnie hilang begitu lama.”

Juru bicara Polis Madison Stephanie Fryer berkata Kirk terakhir berhubungan disahkan dengan ahli keluarga pada tahun 1970, apabila beliau bercerai dengan isteri keduanya di Missouri. Fryer berkata anak-anak Kirk, dua dari perkahwinan pertama dan satu dari perkahwinan kedua, kini berusia 50-an tahun dan tidak mengenali antara satu sama lain sehingga penyiasat menghubungi mereka.

Ketua Polis Madison Shon Barnes berkata ahli keluarga Kirk telah meminta privasi dan tiada maklumat tambahan diberikan mengenai mereka, di luar kenyataan menyatakan mereka gembira akhirnya mengetahui apa yang telah berlaku kepada beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.