Trinidad-Tobago-oil-spill

(SeaPRwire) –   SAN JUAN, Puerto Rico – Perdana Menteri Trinidad dan Tobago berkata tumpahan minyak yang besar berhampiran negara terdiri daripada dua pulau kembar tersebut di timur Caribbean telah menyebabkan “darurat negara” manakala anak kapal bersusah payah untuk mengawal minyak yang sudahpun menyaluti sejumlah pantai di pantai barat daya Tobago.

Kerajaan masih belum mengenal pasti pemilik kapal yang terbalik di Tobago minggu lepas, kata Perdana Menteri Keith Rowley pada hari Ahad.

Bukan jelas serta-merta berapa banyak minyak yang tumpah dan berapa banyak yang masih tinggal dalam kapal yang tenggelam sebahagian besarnya itu. Tidak jelas apa yang menyebabkan kapal itu terbalik.

Para penyelam tidak mampu mengawal kebocoran itu dan cuba menentukan cara untuk mengeluarkan minyak yang masih tinggal. Kata Farley Augustine, ketua House of Assembly Tobago, yang melawat kawasan itu bersama perdana menteri.

Tobago merupakan destinasi pelancongan yang popular. Para pegawai bimbang tentang impak tumpahan itu. Tidak ada ulasan serta-merta daripada pihak pemerhati persekitaran.

Kata Rowley, terlalu awal untuk tahu berapa kos pembersihan itu, tetapi berkata, “beberapa kos yang bukan kecil perlu ditanggung hanya untuk menangani kejadian ini.

Beliau berkata beberapa negara yang tidak dapat dikenal pasti telah ditawarkan bantuan, dan perbincangan mengenai usaha tersebut sedang berlangsung.

“Pembersihan dan pemulihan hanya boleh bermula dengan serius setelah kita mengawal keadaan,” katanya. “Sekarang ini, keadaan tidak terkawal. Tetapi ia tampaknya berada di bawah kawalan yang cukup, maka kami rasa kami mampu menanganinya.”

Kata Rowley bahawa buat masa ini, cuaca baik membantu usaha respons.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.