Pedal boats are seen on the dry soil at the Sau water reservoir. Catalonia declared a state of emergency on Feb. 1, as water reservoir levels dropped below 16% of total capacity.

(SeaPRwire) –   Badan Cuaca PBB mengeluarkan ‘amaran merah’ tentang perubahan iklim selepas peningkatan suhu rekod pada 2023, menyatakan peningkatan rekod pada tahun lalu dalam gas rumah hijau, suhu darat dan air serta leburan glasier dan ais laut, dan memberi amaran bahawa usaha dunia untuk mengubah haluan tidak mencukupi.

Organisasi Meteorologi Sedunia menyatakan terdapat “kebarangkalian tinggi” bahawa 2024 akan menjadi tahun yang paling panas lagi.

Agensi PBB yang berpangkalan di Geneva itu, dalam laporan “Keadaan Iklim Global” yang dikeluarkan Selasa, meningkatkan kebimbangan bahawa matlamat iklim yang sangat diharapkan itu semakin terancam: Bahawa dunia boleh bersatu untuk mengehadkan pemanasan planet kepada tidak lebih daripada 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) daripada aras pra-perindustrian.

“Belum pernah kita begitu dekat – walaupun secara sementara pada masa ini – kepada had bawah 1.5° C perjanjian Paris mengenai perubahan iklim,” kata Celeste Saulo, setiausaha agung agensi itu. “Masyarakat WMO memberi amaran merah kepada dunia.”

Tempoh 12 bulan dari Mac 2023 hingga Februari 2024 melepasi had itu 1.5 darjah, (2.81 F) lebih tinggi, mengikut Perkhidmatan Iklim Copernicus Kesatuan Eropah. Ia berkata tahun kalendar 2023 hanya di bawah 1.5 C pada 1.48 C (2.66 F), tetapi permulaan tahun ini yang sangat panas melepasi tahap itu untuk purata 12 bulan.

“Bumi mengeluarkan panggilan bahaya,” kata Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres. “Laporan terbaru mengenai Keadaan Iklim Global Global menunjukkan planet di ambang kemusnahan. Pencemaran bahan api fosil menghantar kekeliruan iklim ke luar daripada skala.”

Omar Baddour, ketua pemantauan iklim WMO, berkata tahun selepas peristiwa El Niño – pemanasan berkitar Lautan Pasifik yang mempengaruhi corak cuaca global – cenderung menjadi lebih panas.

“Jadi kita tidak boleh menyatakan dengan pasti bahawa 2024 akan menjadi tahun paling panas. Tetapi apa yang saya katakan: Terdapat kebarangkalian tinggi bahawa 2024 akan sekali lagi memecah rekod 2023, tetapi mari tunggu dan lihat,” katanya. “Januari adalah Januari paling panas dalam rekod. Jadi rekod masih dipatahkan.”

Penemuan terbaru WMO khususnya menakutkan apabila disatukan dalam satu laporan. Pada 2023, lebih 90% perairan laut mengalami keadaan gelombang haba sekurang sekali. Glasier yang dipantau sejak 1950 kehilangan ais paling banyak dalam rekod. Ais laut Antartika berundur ke tahap terendah sepanjang zaman.

“Yang paling membimbangkan saya ialah bahawa planet kini dalam fasa leburan – secara harfiah dan kiasan mengikut pemanasan dan kehilangan jisim dari lembaran ais kutub kita,” kata Jonathan Overpeck, dekan Sekolah Alam Sekitar dan Kelestarian Universiti Michigan, yang tidak terlibat dalam laporan itu.

Saulo menyebut krisis iklim sebagai “cabaran muktamad yang dihadapi manusia” dan menyatakan ia disatukan dengan krisis ketidaksetaraan, seperti yang dilihat dalam peningkatan kekurangan makanan dan migrasi.

WMO menyatakan impak gelombang haba, banjir, kemarau, kebakaran hutan dan siklon tropika, yang diburukkan oleh perubahan iklim, dirasakan dalam kehidupan dan mata pencarian di setiap benua pada 2023.

“Senarai acara memecah rekod ini benar-benar membimbangkan, walaupun bukan kejutan mengikut irama tetap acara ekstrem tahun lalu,” kata ahli sains iklim Universiti Arizona Kathy Jacobs, yang juga tidak terlibat dalam laporan WMO. “Kos penuh peristiwa dipercepat perubahan iklim merentasi sektor dan rantau tidak pernah dihitung dengan makna, tetapi kosnya kepada kepelbagaian biologi dan kualiti hidup generasi akan datang tidak terkira.”

Tetapi agensi itu juga mengakui “kilatan harapan” dalam cubaan mengekalkan Bumi daripada mengalami demam yang terlalu tinggi. Ia berkata kapasiti penjanaan tenaga boleh diperbaharui daripada angin, suria dan air meningkat hampir 50% daripada 2022 kepada jumlah 510 gigawatt.

Laporan itu datang ketika pakar iklim dan menteri kerajaan akan berkumpul di ibu negara Denmark, Copenhagen, pada Khamis dan Jumaat untuk menekan tindakan iklim lebih lanjut, termasuk peningkatan komitmen negara untuk melawan pemanasan global.

“Setiap tahun kisah iklim semakin buruk; setiap tahun pegawai WMO dan orang lain mengumumkan bahawa laporan terbaru ini adalah panggilan kejutan kepada pembuat keputusan,” kata ahli sains iklim Universiti Victoria Andrew Weaver, bekas ahli undangan British Columbia.

“Tetapi setiap tahun, sebaik sahaja kitaran berita 24 jam berakhir, terlalu banyak daripada ‘pemimpin’ kita kembali ke pertengkaran parti, perbalahan dan melaksanakan dasar dengan hasil jangka pendek yang jelas,” katanya. “Lebih kerap daripada tidak, segala-galanya akan mengambil keutamaan ke atas kemajuan dasar iklim. Dan jadi, tidak ada apa-apa yang dilakukan.”

___

Borenstein melaporkan dari Washington, D.C.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.