Ubat kurus popular telah mendominasi tajuk berita dan media sosial, kebanyakannya kerana keupayaannya membantu orang menurunkan berat badan dan mengawal diabetes. Tetapi kini terdapat bukti bahawa salah satu ubat itu, semaglutide, juga boleh membantu mengurangkan risiko mati akibat penyakit jantung bagi sesetengah pesakit. Ubat semaglutide dijual di bawah jenama Wegovy, Ozempic, dan Rybelsus. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya mengkaji kesan Wegovy, yang merupakan semaglutide pada 2.4mg dalam bentuk suntikan, dan kini diluluskan untuk pengurusan berat badan.

Kajian itu melibatkan lebih daripada 17,000 orang tanpa diabetes tetapi mempunyai sejarah serangan jantung, strok, atau gejala peredaran, yang juga berat badan berlebihan atau gemuk, dengan indeks jisim badan 27 atau lebih. Kerana mereka mempunyai sejarah masalah jantung, kebanyakan mereka mengambil ubat untuk merawat faktor risiko seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan pembekuan darah. Untuk mengetahui kesan apa yang boleh ditimbulkan oleh penurunan berat badan terhadap mengurangkan risiko mati akibat penyakit jantung – selain daripada mengawal faktor risiko tersebut – para penyelidik secara rawak menugaskan separuh sukarelawan untuk menerima ubat semaglutide, manakala separuh lagi menerima plasebo.

Selepas lebih tiga tahun, para saintis, diketuai oleh Dr. A. Michael Lincoff, profesor perubatan di Cleveland Clinic, mendapati bahawa orang yang menerima semaglutide menurunkan kira-kira 9% berat badan mereka, berbanding kurang daripada 1% dalam kumpulan plasebo. Mereka yang menerima semaglutide juga mengurangkan risiko mengalami serangan jantung atau strok, atau mati akibat kejadian jantung, sebanyak 20%, berbanding mereka yang menerima plasebo. Keputusan itu mendapat tepukan gemuruh daripada penonton yang berdiri di ruang utama untuk mesyuarat Persatuan Jantung Amerika.

“Kini untuk sesetengah pesakit kami mempunyai laluan tambahan, faktor risiko tambahan yang boleh dirawat dengan semaglutide,” kata Lincoff kepada TIME. “Ini merupakan laluan baru untuk memanfaatkan, membincangkan kegemukan dan komplikasi metaboliknya,” kata Dr. Amit Khera, pengarah Program Kardiologi Pencegahan di University of Texas Southwestern Medical Center. “Kami kini mempunyai rawatan baru untuk pesakit penyakit kardiovaskular, ini sangat menggalakkan, dan diterima.”

“Keputusan ini menakjubkan,” kata Dr. Holly Lofton, pengarah program pengurusan berat perubatan di NYU Langone Health, yang memimpin kajian di salah satu daripada lebih 800 tapak yang terlibat dalam ujian. “Saya fikir ini akan mengubah amalan preskripsi.”

Pesakit dalam kajian mewakili kohort lebih besar 6.6 juta orang di AS yang mungkin mendapat manfaat daripada ubat itu, kata Dr. Ania Jastreboff, profesor madya perubatan dan pengarah Pusat Penyelidikan Kegemukan Yale di Sekolah Perubatan Yale semasa persembahan di persidangan itu.

Lincoff menyatakan bahawa walaupun kajian mendapati hubungan antara ubat kurus dan risiko rendah kejadian jantung, kesannya mungkin lebih kompleks daripada korelasi mudah antara berat diturunkan dan risiko dikurangkan. “Ia bukan jumlah penurunan berat badan yang mempengaruhi risiko [jantung],” katanya. Perbezaan kejadian jantung antara kedua-dua kumpulan mula timbul dengan cepat, selepas kira-kira sebulan rawatan mingguan, tetapi penurunan berat badan berlaku secara beransur-ansur dan tidak mencapai puncak sehingga kira-kira setahun. “Manfaat itu tidak semestinya berkadar atau dipacu oleh berapa banyak berat badan yang hilang,” jelasnya. Sebenarnya, manfaat jantung adalah sama untuk orang tidak kira berat mereka pada awal kajian, atau berapa banyak mereka hilang semasa ujian.

“Jika kita merawat kegemukan, maka kita memperbaiki perkara seperti tekanan darah tinggi, hiperlipidemia, dan radang, dan kita melihat manfaat untuk pelbagai jenis penyakit,” kata Jastreboff semasa brifing di persidangan itu.

Data memberikan alasan terkuat sehingga kini untuk memulakan merawat pesakit jantung yang berat badan berlebihan atau gemuk, sepertimana doktor menangani tekanan darah tinggi, kolesterol berlebihan, dan diabetes pada pesakit. “Sentiasa baik untuk mempunyai alat tambahan dalam peti alat,” kata Dr. Sean Heffron, profesor madya perubatan di Pusat Pencegahan Penyakit Kardiovaskular NYU. Banyak pakar jantung terkesan bahawa penurunan 20% kejadian jantung itu adalah tambahan pengurangan yang sudah dialami daripada dirawat dengan piawaian rawatan semasa, termasuk aspirin, statin untuk menurunkan kolesterol, dan ubat untuk mengawal tekanan darah.

Dr. Bruno Manno, profesor klinikal kardiologi di NYU Langone yang hadir untuk persembahan itu, berkata “Saya lihat kira-kira 20 orang setiap hari, separuh daripadanya layak untuk [rawatan] ini. Keputusan membuat hujah yang sangat meyakinkan untuk memastikan mereka dirawat.” Dia berkata, bagaimanapun, kos ubat yang tinggi – lebih daripada AS$1000 untuk bekalan sebulan – serta ketiadaan liputan syarikat insurans dan kekurangan bekalan semaglutide adalah halangan terbesar untuk melihat pesakit jantung mendapat manfaat daripada ubat itu. “Jika isu kos dan ketersediaan tidak wujud, tidak akan ada masalah sama sekali dalam rawatan orang yang sesuai untuk ubat ini,” katanya.

Satu perubahan yang mungkin boleh meyakinkan lebih syarikat insurans untuk menampung ubat itu adalah dengan menambah manfaat jantung kepada labelnya. Novo Nordisk telah memohon kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat untuk mengemaskini label untuk semaglutide (Wegovy) untuk memasukkan fakta bahawa di kalangan orang dengan Indeks Jisim Badan 27 atau lebih tinggi, dan dengan sejarah penyakit jantung, ubat itu boleh mengurangkan risiko kejadian jantung tambahan. FDA telah memberi tinjauan keutamaan permintaan itu, dan dijangka membuat keputusan akhir dalam enam bulan.

Sementara itu, kejayaan kajian secara semula jelas menimbulkan soalan sama ada ubat itu harus digunakan pada orang tanpa sejarah serangan jantung atau strok, untuk membantu mereka mengelakkan kejadian jantung pada mulanya, daripada menahan.