(SeaPRwire) –   Apabila seseorang muda dan sihat di Amerika Syarikat mendapat COVID-19, tidak banyak yang boleh mereka lakukan selain . Ubat antivirus Paxlovid boleh didapati dengan lebar, tetapi ia hanya untuk , seperti orang tua dan mereka yang mempunyai keadaan asas. Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) belum meluluskan mana-mana ubat yang boleh merawat COVID-19 di kalangan orang yang tidak mungkin menjadi sangat sakit atau mati, tetapi walaupun demikian ingin mendapatkan sebahagian daripada gejala mereka.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini wujud. Antivirus yang kini tersedia di luar negara kelihatan berkesan mengurangkan tempoh dan merawat gejala kes COVID-19 ringan hingga sederhana—tetapi tidak diketahui sama ada dan bila mereka akan melompat ke pasaran AS.

kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada Januari menunjukkan keputusan yang memberangsangkan berkaitan dengan ubat simnotrelvir, yang dibuat oleh Simcere Pharmaceutical dan kini tersedia di China di bawah jenama Xiannuoxin. Orang yang mengambil simnotrelvir dalam tempoh tiga hari selepas membangunkan COVID-19 pulih lebih cepat berbanding orang yang mengambil plasebo, penyelidik mendapati. Kebanyakan daripada kira-kira 1,100 orang dalam kajian ini adalah muda dan sepenuhnya divaksinasi dan separuh daripadanya tidak mempunyai faktor risiko khusus untuk penyakit serius, yang menunjukkan simnotrelvir mungkin berfungsi dengan baik di seluruh populasi umum.

Tidak jelas sama ada Simcere sedang mencari kelulusan FDA; wakil syarikat itu tidak menjawab permintaan masa untuk berkomentar mengenai sama ada dan bila ia mungkin memohon.

Pada masa ini, ubat dengan peluang terbaik untuk memecah pasaran AS kelihatan ialah antivirus ensitrelvir, yang dibuat oleh syarikat farmaseutikal Shionogi & Co., Ltd., dan telah diluluskan di Jepun di bawah jenama Xocova sejak 2022. Pada April 2023, ubat menerima status daripada FDA, status bertujuan mempercepatkan proses kajian agensi itu.

Apabila diambil segera selepas jatuh sakit, ensitrelvir mengurangkan tempoh masa bagi orang dengan COVID-19 ringan hingga sederhana untuk dan daripada , kajian menunjukkan. Beberapa kajian juga mencadangkan orang yang mengambil ensitrelvir mungkin kurang cenderung untuk mempunyai gejala Long COVID kemudian.

Ubat itu boleh menjadi perkara besar bagi pesakit dan kesihatan awam, kata Simon Portsmouth, ketua pembangunan klinikal di Shionogi Inc., anak syarikat Shionogi di AS. Kajian syarikat menunjukkan bahawa orang yang mengambil ensitrelvir berhenti menyebarkan virus yang berjangkit lebih awal berbanding orang yang tidak, yang bermakna “potensi untuk mengurangkan ketularan dan penularan lanjut di masyarakat adalah manfaat lain,” kata Portsmouth.

Dr. Eric Topol, pengarah Institut Penyelidikan Penterjemahan Scripps, berkata mempunyai pelbagai antivirus untuk dipilih di AS juga akan menjadi polisi insurans yang baik, kerana mungkin virus itu pada suatu hari nanti akan .

Ensitrelvir juga kelihatan mempunyai kesan sampingan yang kurang berbanding Paxlovid, yang diketahui untuk rasa tidak enaknya dan senarai panjang interaksi ubat, kata Stefan Sarafianos, profesor di Universiti Emory yang menyelidiki antivirus. Ia juga mungkin datang dengan peluang yang lebih rendah untuk , tambahnya. Menyelesaikan beberapa masalah itu akan menjadi peningkatan untuk kesihatan awam AS, kata Sarafianos, kerana sebahagiannya menjelaskan mengapa Paxlovid .

Portsmouth enggan memberi komen mengenai jadual peraturan ensitrelvir, dengan hanya berkata bahawa Shionogi perlu menyempurnakan ujian klinikal tambahan sebelum apa-apa lagi boleh berlaku. (Pada tahun lalu, Ketua Eksekutif Shiongi & Co., Ltd., menyatakan di AS pada suatu masa pada tahun 2024.) Syarikat itu juga telah menandatangani perjanjian yang akan membolehkan ensitrelvir dihasilkan dan diedarkan di 117 negara, tertakluk kepada kelulusan peraturan yang sesuai, untuk meningkatkan akses di negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Dalam kenyataan yang disediakan kepada TIME, jurucakap FDA berkata agensi itu “terus komited untuk memberikan nasihat produk khusus kepada pembangun ubat untuk memudahkan pembangunan produk ubat baru untuk merawat atau mencegah COVID-19.” Tetapi ia tidak memberi komen mengenai kemungkinan atau jadual simnotrelvir, ensitrelvir, atau antivirus COVID-19 lain menerima kelulusan.

Ia akan menjadi baik bagi rakyat Amerika mempunyai pilihan antivirus, kata Topol, tetapi proses peraturan bagi ubat-ubatan baru boleh menjadi panjang dan berliku-liku. “Jika [antivirus lain] datang ke sini,” katanya, “ia mungkin bukan segera.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.