(SeaPRwire) –   Semakan awal kesan sampingan daripada ubat-ubatan popular yang digunakan untuk merawat diabetes dan kegemukan tidak mendapati bukti yang menghubungkaitkan pemikiran atau tindakan membunuh diri, kata Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada Khamis.

Tetapi agensi itu juga berkata pegawai tidak boleh menolak sama sekali bahawa “risiko kecil mungkin wujud” dan mereka akan terus menyiasat laporan mengenai lebih daripada setusan ubat, termasuk Ozempic, Wegovy, dan Mounjaro. Pesakit yang mengambil ubat-ubatan itu perlu melaporkan sebarang kebimbangan kepada penjaga kesihatan, kata FDA.

Kajian ini mengikuti kajian yang dibiayai kerajaan baru-baru ini yang menunjukkan bahawa orang yang mengambil semaglutide, ubat dalam Ozempic dan Wegovy, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk pemikiran membunuh diri berbanding mereka yang mengambil ubat-ubatan lain untuk merawat kegemukan dan diabetes. Semakan itu datang selepas pengawal perubatan Eropah berkata mereka sedang menyiasat laporan anekdot bahawa orang yang mengambil semaglutide mempunyai pemikiran tentang menyakiti diri.

“Penilaian awal kami tidak mendapati bukti bahawa penggunaan ubat-ubatan ini menyebabkan pemikiran atau tindakan membunuh diri,” kata laporan FDA.

Agensi itu sedang menganalisis laporan yang berkaitan dengan lebih daripada setusan ubat yang diluluskan sejak 2005 yang dikenali sebagai agonis reseptor GLP-1. Ubat-ubatan itu membantu mengawal tahap gula darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung pada orang dengan diabetes jenis 2. Sesetengah ubat-ubatan juga digunakan untuk membantu orang yang gemuk atau berat badan berlebihan menurunkan berat badan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.