Colon-Cancer-Blood Test

(SeaPRwire) –   Ujian darah untuk kanser kolon menunjukkan keputusan yang menjanjikan dalam kajian yang diterbitkan Rabu lalu, menawarkan satu jenis skrinan baru untuk punca utama kematian akibat kanser.

Ujian ini mencari fragmen DNA yang ditinggalkan oleh sel-sel tumor dan pertumbuhan prakanser. Ia sudah dijual di AS dengan harga $895, tetapi belum diluluskan oleh Makmal Makanan dan Dadah Amerika Syarikat dan kebanyakan syarikat insurans tidak menampung kosnya. Pembuat ujian ini, Guardant Health, menjangkakan keputusan FDA tahun ini.

Dalam kajian ini, ujian ini mengesan 83% kanser tetapi sangat sedikit pertumbuhan prakanser yang dijumpai melalui kolonoskopi, piawaian emas untuk skrinan. Selain mengesan tumor, kolonoskopi boleh mencegah penyakit dengan mengeluarkan pertumbuhan prakanser yang dipanggil polip.

Tetapi sesetengah orang mengelak pemeriksaan ini kerana kesulitan mendapatkan cuti kerja atau persiapan sehari sebelumnya yang melibatkan minum laksatif kuat untuk mengosongkan usus.

Pilihan mudah ialah ujian najis tahunan, di mana orang menghantar sampel najis ke makmal untuk dianalisis.

“Ujian terbaik ialah yang seseorang benar-benar lengkapkan,” kata Dr. Douglas Corley, ketua penyelidikan Kaiser Permanente, Utara California, yang tidak terlibat dalam kajian ini. “Memberi pilihan meningkatkan bilangan orang yang akan disaring.”

Di AS, skrinan disyorkan untuk orang dewasa sihat berusia 45 hingga 75 tahun yang berisiko purata untuk kanser kolon. Kekerapannya bergantung pada ujian: kolonoskopi rutin setiap 10 tahun. Skrinan sedikit demi sedikit meningkat tetapi jauh kurang daripada sasaran 80% orang dewasa berkelayakan usia yang ditetapkan oleh Persatuan Kanser Amerika dan kumpulan lain.

Guardant mengesyorkan ujian dengan ujian darahnya yang dipanggil Shield setiap tiga tahun. Seperti ujian najis, ujian darah memerlukan kolonoskopi susulan jika terdapat keputusan tidak normal, yang boleh menyebabkan kos tambahan.

Kajian ini, disokong oleh Guardant dan diterbitkan dalam New England Journal of Medicine, melibatkan 7,861 orang di AS yang menjalani kolonoskopi dan ujian darah.

Walaupun ujian darah mengesan 83% kanser yang dijumpai melalui kolonoskopi, ia melepasi 17%. Ini setanding dengan ujian berdasarkan najis.

Terdapat juga amaran palsu: Bagi 10% orang di mana kolonoskopi tidak mendapati apa-apa, ujian darah secara salah menunjukkan mereka mungkin menghidap kanser kolon.

Ini bermakna bilangan besar orang akan menghadapi kebimbangan susulan kolonoskopi.

Ujian darah diselaraskan untuk mengesan tanda kanser kolon tetapi kajian lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada ia mungkin akan mengesan kanser lain juga dan memberi keputusan yang mengelirukan,

menurut Corley.

Kanser kolon ialah punca kematian akibat kanser kedua di Amerika Syarikat dan ketiga di seluruh dunia. Di AS, lebih 153,000 kes baru dan 53,000 kematian akibat penyakit ini dijangka tahun ini.

Lebih skrinan seharusnya mengakibatkan kematian akibat kanser yang kurang, kata ahli kajian Dr. William Grady dari Pusat Kanser Fred Hutchinson di Seattle dan ahli berbayar panel penasihat saintifik Guardant.

Dalam kajian berasingan yang diterbitkan Rabu lalu dalam jurnal yang sama, versi terbaru ujian najis Cologuard, yang juga mencari fragmen DNA, nampaknya meningkatkan prestasinya terhadap amaran palsu, mungkin menyebabkan kolonoskopi susulan yang kurang. Kajian itu, melibatkan lebih 20,000 orang, disokong oleh Exact Sciences, pembuat ujian tersebut.

“Semakin banyak pilihan kami ada untuk pesakit kami, semakin baik,” kata Dr. Nabil Mansour dari Kolej Perubatan Baylor, yang tidak terlibat dalam kedua-dua kajian itu. Dia akan terus mengesyorkan kolonoskopi untuk pesakitnya tetapi “Saya gembira akan ada pilihan ujian darah yang cukup baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.