The SpaceX Starship spacecraft lifts off from Starbase in Boca Chica, Texas, on March 14, 2024.

(SeaPRwire) –   SpaceX Mega rocket meletup pada ujian terbang lain pada hari Khamis dan berjaya lebih jauh daripada dua cubaan sebelumnya, tetapi kapal angkasa hilang ketika ia kembali ke Bumi.

Syarikat itu berkata ia kehilangan hubungan dengan kapal angkasa ketika ia hampir mencapai matlamatnya, satu pendaratan di Lautan Hindi, kira-kira satu jam selepas pelancaran dari hujung selatan Texas berhampiran sempadan Mexico.

Dua cubaan tahun lalu kedua-duanya berakhir dengan letupan beberapa minit selepas pelancaran.

SpaceX, roket terbesar dan paling kuat pernah dibina, menuju ke Teluk Mexico selepas pelancaran Khamis. Beberapa minit kemudian, pendorong pemisah dengan licin daripada kapal angkasa dan terjun ke dalam teluk dan kapal angkasa terus ke timur. Tiada orang atau satelit di atas kapal.

Satu jam kemudian, pemberita SpaceX berkata hubungan telah hilang dengan kapal angkasa.

“Kapal telah hilang. Jadi tiada pendaratan hari ini,” kata SpaceX’s Dan Huot. “Tetapi sekali lagi, adalah menakjubkan untuk melihat betapa jauhnya kita pergi kali ini.”

Sebelum ini semasa penerbangan, Elon Musk dari SpaceX telah mengucapkan tahniah kepada pasukannya.“SpaceX telah datang jauh,” kata Musk melalui X, bekas Twitter. Syarikat roket itu ditubuhkan tepat 22 tahun yang lalu pada hari Khamis.

Roket dan kapal angkasa masa depan yang menyerupai ini tingginya 397 kaki (121 meter), jelas melebihi roket bulan NASA masa lalu dan sekarang.

NASA menonton dengan minat yang mendalam: Agensi angkasa memerlukan SpaceX berjaya untuk mendaratkan astronot di bulan dalam masa dua tahun akan datang. Generasi baru ini penjelajah bulan – pertama sejak program Apollo abad lalu – akan menurun ke permukaan bulan dalam Starship, sekurang-kurangnya dua kali pertama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.