Former President Donald Trump's Hush Money Trial Continues In New York

(SeaPRwire) –   Jaksa-jaksa New York yang cuba untuk mengadili Donald Trump kerana memalsukan rekod perniagaan menghadapi cabaran yang besar: Mereka perlu meyakinkan sebuah juri untuk mempercayai kata-kata seorang penipu bersumpah.

Kredibiliti Michal Cohen, bekas peguam dan penyelesaian masalah Trump, mendominasi minggu kelima perbicaraan bekas Presiden itu. Keterangan Cohen berada di inti tuduhan bahawa Trump didakwa mengarahkan skim untuk menyembunyikan bayaran senyap sebanyak $130,000 kepada bintang porno Stormy Daniels sebelum pilihan raya 2016 dan berbohong dalam borang perniagaan untuk menyembunyikan pelanggaran undang-undang kewangan kempen.

“Dia benar-benar satu-satunya orang untuk pendakwaan yang boleh menyambungkan titik-titik itu dan menganyam semua bukti itu bersama-sama,” kata Renato Mariotti, bekas peguam persekutuan.

Tetapi Cohen tidak secara sempurna saksi bintang ideal. Pada tahun 2018, Cohen mengaku kepada lapan jenayah yang melibatkan skim senyap itu termasuk berbohong kepada Kongres dan penyiasat persekutuan. Beliau menghabiskan lebih daripada setahun di penjara sebelum menamatkan sisa tiga tahun hukuman rumahnya. “Sudah pasti dia mempunyai beberapa isu kredibiliti,” kata Anna Cominsky, profesor Sekolah Undang-Undang New York.

Peguam pertahanan Trump menghabiskan kebanyakan minggu bekerja untuk menjejaskan kredibiliti Cohen. Dalam persilangannya, peguam Todd Blanche menggambarkan Cohen sebagai tidak boleh dipercayai dan didorong oleh dendam, menekankan sejarah berbohongnya dan tirai anti-Trumpnya yang kerap di media sosial. Beliau mengingatkan Cohen bahawa beliau baru-baru ini memanggil Trump “diktator douchebag” yang layak berada di dalam kandang. “Bunyinya seperti sesuatu yang saya akan katakan,” balas Cohen.

Blanche juga mencadangkan Cohen mempunyai kepentingan kewangan dalam kejatuhan Trump, menunjuk kepada t-shirt dan cawan kopi yang dijualnya yang menyatakan, “Hantar Trump ke penjara besar bukan ke Rumah Putih.”

Ia adalah strategi inti pertahanan Trump: untuk menggambarkan Cohen sebagai bekas pekerja yang tidak puas hati yang kata-katanya tidak boleh dipercayai. “Anda perlu menekankan bahawa lelaki ini bukan orang yang boleh dipercayai,” kata sumber rapat dengan Trump. “Dia berbohong tentang segala-galanya. Dia tidak hanya berbohong sekali dalam hidupnya. Dia tidak hanya berbohong sekali kepada Kongres. Dia berbohong di mahkamah, dia berbohong kepada penyiasat, dia berbohong kepada isterinya.”

Peguam Trump menangani rakaman rahsia yang diambil Cohen daripada Trump sebentar sebelum pilihan raya 2016, yang kemudiannya didedahkan kepada National Enquirer. “Dia merakamkan Donald Trump dalam panggilan telefon secara rahsia sebagai ugutan,” kata sumber itu. “Itu adalah kliennya pada masa itu. Sama sekali tidak beretika.”

Beban ke atas pendakwaan adalah untuk membuktikan di luar keraguan munasabah bahawa Trump mengarahkan Cohen untuk membayar Daniels $130,000 untuk mencegahnya daripada mendedahkan pertemuan seksual yang didakwanya pernah berlaku dengannya pada tahun 2006. (Trump menafikan hubungan sulit itu.) Menurut Cohen, Trump bersetuju untuk membayar beliau semula jumlah keseluruhan $420,000 dalam keluaran bulanan sebanyak $35,000 dan mencatat bayaran itu sebagai yuran guaman. Invois dan cek menunjukkan Trump membayar Cohen jumlah itu pada bulan Januari dan Februari 2017, setiap satu dilabel sebagai yuran guaman. Tetapi hanya Cohen boleh menerangkan sebab bagi bayaran-bayaran itu.

Di mahkamah, Cohen mengingati perbualan dengan Trump tentang memastikan keheningan Daniels selepas rakaman Access Hollywood terkenal di mana Trump berbangga tentang mencengkam wanita dengan genital mereka. “Lakukan sahaja,” kata Cohen bahawa Trump memberitahunya. Beliau juga mendakwa bahawa Trump lebih bimbang tentang prospek pilihan raya daripada kehidupan rumah tangganya. Dalam keterangan Cohen, Trump berkata: “Wanita akan membenciku. Lelaki mungkin berfikir ini keren, tetapi ini akan menjadi bencana untuk kempen.”

Bagi beberapa bekas pendakwa, keterangan Cohen menyampaikan barang-barang yang diperlukan pendakwaan untuk mengadili Trump, yang menghadapi 34 tuduhan jenayah. “Beliau memberikan keterangan yang diperlukan pendakwaan dalam soalannya secara langsung,” kata Barbara McQuade, bekas Peguam Negara AS. Mariotti bersetuju: “Perbualan itu penting untuk menubuhkan bahagian penting kes pendakwaan.”

Pada akhirnya, bagaimanapun, sebuah juri 12 ahli akan menentukan nasib Trump. Jika hanya satu daripada mereka menyimpulkan bahawa pendakwaan gagal membuktikan kesnya, Trump boleh berjalan pergi.

Soal balas Blanche terhadap Cohen dijadualkan untuk berterusan pada Isnin, dan ia belum jelas sama ada Trump akan memberikan keterangannya sendiri dalam pembelaannya. Sumber yang mengetahui perkara itu berkata keputusan belum lagi dibuat.

Kes itu akan bergantung kepada sama ada juri mempercayai Cohen walaupun latar belakangnya yang tidak menyenangkan. Ini bukan komplikasi yang baru; pendakwa sering terpaksa bergantung kepada saksi-saksi dengan masalah kredibiliti, kata Cominsky. Tetapi ia cabaran yang lebih besar dalam perbicaraan jenayah pertama yang pernah berlaku terhadap bekas dan mungkin Presiden masa depan. Kata Cominsky: “Kita tidak pernah tahu apa yang akan dilakukan sebuah juri”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.