Ahli parlimen Ukraine Crimean Tatar, Rustem Umerov, yang berada dalam delegasi untuk perbincangan dengan Rusia yang dibentuk oleh Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy bercakap semasa temu bual eksklusif di Kyiv pada 9 Mei, 2022.

Selepas 18 bulan menjadi perabot penting dalam usaha perang Ukraine, menteri pertahanan Oleksii Reznikov telah diberhentikan daripada peranannya di tengah-tengah gelombang besar pertukaran kepimpinan sejak serangan skala penuh Rusia ke atas Ukraine.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Pada hari Ahad, Presiden Volodymyr Zelensky mengumumkan pemecatan itu, dengan mengatakan kementerian itu memerlukan “pendekatan dan format interaksi lain dengan tentera dan masyarakat umum.” Zelensky telah menamakan Rustem Umerov – tokoh utama dalam komuniti Crimean Tatar dan ketua Dana Harta Negara negara itu – untuk peranan itu. Reznikov mengesahkan bahawa beliau telah menghantar peletakan jawatannya kepada pengerusi parlimen dan Zelensky telah menyeru Parlimen Ukraine untuk meluluskan tawaran itu dengan segera.

Pakar memberitahu TIME bahawa keputusan itu sudah lama dinantikan. “Ini bukan mengejutkan atau kritikan besar dalam apa jua cara terhadap bekas menteri pertahanan,” kata Olga Onuch, profesor yang memberi tumpuan kepada Ukraine di University of Manchester. “Ia akan menjadi tidak mampan untuk terus menahannya lebih lama tetapi dia sangat berkemampuan.”

Kementerian pertahanan di bawah pengawasan Reznikov telah mengalami beberapa skandal yang berkaitan dengan perolehan dan penyelewengan, walaupun tiada bukti untuk melibatkan Reznikov sendiri, lapor New York Times.

Pemecatan Reznikov juga berlaku pada masa yang genting bagi serangan balas berbulan-bulan Ukraine. Tentera Ukraine berjuang untuk mengubah terobosan kecil menjadi terobosan besar di selatan, setelah tentera baru-baru ini memecahkan garis pertahanan Rusia yang kedua di kawasan Zaporizhzhia.

Ketika Ukraine menyesuaikan diri dengan perubahan kepimpinan tentera, berikut adalah yang perlu diketahui.

Apa yang mencetuskan rombakan itu?

Gelombang itu adalah hasil daripada beberapa faktor. Ia berlaku pada “masa genting ketika Ukraine cuba mengekalkan bantuan tentera Barat untuk meneruskan serangan balas,” kata Jaroslava Barbieri, penyelidik doktor falsafah dalam politik Ukraine di University of Birmingham.

Selain itu, ada yang menyeru peletakan jawatan Reznikov berikutan skandal kontrak. Pada bulan Ogos, Zelensky memecat semua ketua perekrutan wilayah tentera di tengah-tengah dakwaan rasuah dan korupsi di beberapa jabatan. Timbalan Reznikov, Vyacheslav Shapovalov, dipaksa meletak jawatan selepas menandatangani kontrak makanan untuk ransum tentera pada harga yang ditinggikan.

Pada masa itu, Reznikov menolak dakwaan itu sebagai kesilapan teknikal. Selepas bercakap tentang beban skandal itu ke atasnya, beliau berkata bahawa, “Hati nurani saya benar-benar bersih.”

Namun Barbieri berkata bahawa “keputusan Zelensky adalah isyarat kepada orang awam Ukraine dan pemimpin Barat bahawa kerajaan mendengar kebimbangan orang ramai tentang rasuah dan serius tentang komitmennya kepada masa depan Ukraine dalam E.U. dan NATO.”

Reznikov sendiri juga dilaporkan telah menyatakan hasrat untuk meletak jawatan daripada peranan itu, menurut New York Times.

Apakah legasi Reznikov?

Reznikov telah menjadi tokoh yang dikenali secara meluas sejak pelantikannya pada November 2021, dan dikenali kerana menjadi perunding yang bijak. Semasa menjawat jawatannya, beliau membantu menjamin berbilion-bilion dolar bantuan tentera daripada sejumlah negara sekutu global, dan di bawah bimbingannya, Ukraine meningkatkan senjata zaman Soviet untuk sistem Barat canggih, kereta kebal, dan artileri.

“Dia melakukan pekerjaan yang sangat baik dalam jawatannya, mengejutkan banyak pengkritik dan pemerhati lain yang tidak begitu pasti ketika pelantikannya diumumkan, terutamanya di kalangan pembangkang,” kata Onuch.

Walaupun Reznikov tidak mengesahkan langkah seterusnya, Reuters melaporkan bahawa beliau dijangka mengambil alih peranan sebagai Duta Besar Ukraine ke London.

Siapakah Rustem Umerov?

Rustem Umerov, 41, telah memegang beberapa peranan dalam kerajaan Zelensky, dan telah berkhidmat sebagai ketua Dana Harta Negara sejak September tahun lalu. Berasal dari komuniti Tatar Crimea – kumpulan etnik minoriti Turkik dari semenanjung Laut Hitam Ukraine, yang dianeksasi oleh Rusia pada 2014 – Umerov dilahirkan di Uzbekistan kepada keluarga yang diasingkan dari Crimea Soviet pada 1940-an.

Selepas memulakan kerjayanya dalam telekomunikasi dan perbankan pelaburan, Umerov beralih ke politik pada 2019. Dia adalah ahli parti politik pembangkang, dan telah berkhidmat sebagai perunding utama dalam inisiatif Black Sea Grain, yang mana Rusia telah menarik diri. Dia juga terlibat dalam beberapa pertukaran tahanan dan pemindahan awam.

Pakar mengatakan bahawa pelantikannya mempunyai signifikansi simbolik dan sebenar. “Perlantikannya sebagai Menteri Pertahanan melambangkan komitmen Ukraine untuk memulihkan kawalan Ukraine ke atas sempadannya pada 1991,” kata Barbieri, sambil menambah bahawa ia menghantar mesej bahawa Crimea tidak akan menjadi “cip tawar-menawar” dalam usaha perang.

Apa maksud pelantikan Umerov untuk serangan balas?

Pelantikan Umerov yang dijangka berlaku pada saat genting. Latar belakangnya dalam ekonomi dan rundingan politik kemungkinan akan menjadi sumber kekuatan untuk kementerian pertahanan. Ketika serangan balas berterusan, Ukraine akan berusaha mendapatkan bantuan kewangan dan ketenteraan daripada sekutu dan Umerov dijangka memainkan peranan penting dalam menjamin perjanjian baru.

Umerov telah menunjukkan dirinya mempunyai “kelayakan awam,” kata Onuch, dari peranannya dalam parlimen Ukraine hingga menaja program Universiti Stanford untuk melahirkan pemimpin muda.

“Dia berkembang dengan sangat cepat sebagai seseorang yang berkemampuan dan berkesan,” kata Onuch. “[Dia] dapat bekerja merentasi faksi politik yang sangat berpecah dan terpolarisasi dalam beberapa tahun kebelakangan ini.”