UN Cluster Munitions

AIN SHEEB, Syria — Lebih daripada 300 orang terbunuh dan lebih 600 cedera akibat peluru bergerimis di Ukraine pada tahun 2022, menurut pemantau antarabangsa, melebihi Syria sebagai negara dengan bilangan mangsa tertinggi daripada senjata kontroversi ini buat kali pertama dalam satu dekad.

Penggunaan bom secara meluas oleh Rusia dalam serangan ke atas Ukraine — dan, dalam tahap yang lebih rendah, penggunaannya oleh pasukan Ukraine — membantu menjadikan tahun 2022 sebagai tahun paling mematikan dalam rekod global, menurut laporan tahunan yang dikeluarkan pada hari Selasa oleh Cluster Munition Coalition, rangkaian organisasi bukan kerajaan yang menyokong larangan senjata tersebut.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Serangan paling mematikan di Ukraine, menurut pejabat pendakwa raya umum negara itu, adalah pengeboman di stesen kereta api di bandar Kramatorsk yang mengorbankan 53 nyawa dan mencederakan 135 orang.

Sementara itu, di Syria dan negara-negara Timur Tengah lain yang dilanda perang, walaupun pertempuran aktif telah reda, bahan letupan sisa terus membunuh dan mencederakan berpuluh-puluh orang setiap tahun.

Bahaya jangka panjang yang ditimbulkan kepada awam oleh bahan letupan yang berserakan di seluruh kawasan selama bertahun-tahun — atau malah berdekad selepas berakhirnya pertempuran — mendapat perhatian baru sejak Amerika Syarikat mengumumkan pada bulan Julai bahawa mereka akan membekalkannya kepada Ukraine untuk digunakan terhadap Rusia.

Di Syria, 15 orang terbunuh dan 75 cedera akibat serangan peluru bergerimis atau sisa-sisanya pada tahun 2022, menurut data gabungan tersebut. Iraq, di mana tiada serangan bom kelompok baru dilaporkan tahun lalu, melihat 15 orang terbunuh dan 25 cedera. Di Yaman, yang juga tidak mempunyai serangan baru yang dilaporkan, lima orang terbunuh dan 90 cedera akibat bahan letupan yang tertinggal.

Majoriti mangsa di seluruh dunia adalah kanak-kanak. Oleh kerana beberapa jenis bom kecil ini menyerupai bola logam, kanak-kanak sering memungut dan bermain dengannya tanpa mengetahui apa yang sebenarnya.

Antara mangsa adalah Rawaa al-Hassan, 12 tahun, dan adiknya, Doaa, 10 tahun, yang keluarganya telah tinggal di kem berhampiran kampung Ain Sheeb di wilayah Idlib utara Syria yang dikuasai pembangkang sejak diusir dari bandar asal mereka di wilayah Hama enam tahun lalu.

Kawasan di Idlib di mana mereka tinggal sering diserang udara, tetapi keluarga mereka terselamat daripada serangan-serangan itu tanpa cedera.

Semasa bulan Ramadan tahun lalu, ketika gadis-gadis itu pulang dari sekolah, ibu mereka Wafaa berkata, mereka memungut seketul bom kecil yang tidak meletup, menyangkanya sekeping besi buruk yang boleh dijual.

Rawaa kehilangan sebelah mata, Doaa kehilangan sebelah tangan. Dalam ironi yang kejam, bapa gadis-gadis itu meninggal lapan bulan sebelum itu selepas melangkah bom kelompok sisa semasa mengumpul kayu bakar.

Gadis-gadis itu “berada dalam keadaan yang teruk, secara psikologi” sejak dua kemalangan tragis itu, kata bapa saudara mereka Hatem al-Hassan, yang kini menjaga mereka dan ibu mereka. Mereka menghadapi kesukaran untuk memberi tumpuan, dan Rawaa sering melepaskan kemarahan, memukul kanak-kanak lain di sekolah.

“Sudah tentu, kami bimbang, dan sekarang kami tidak membiarkan mereka bermain di luar sama sekali lagi,” katanya.

Berhampiran kampung Ram Hamdan, juga di Idlib, Ali al-Mansour, 43 tahun, sedang menjaga kambingnya suatu hari pada tahun 2019 dengan anak lelakinya, 5 tahun, mengekorinya ketika anak itu memberikannya seketul objek logam yang kelihatan seperti mainan dan memintanya untuk membukanya.

“Saya cuba membukanya dan ia tidak berfungsi, jadi saya memukulnya dengan batu, dan ia meletup pada saya,” kata al-Mansour. Dia kehilangan penglihatan dan tangannya. Tanpa pencari nafkah, keluarganya kini hidup bergantung kepada saudara-mara.

Bom kecil yang berselerak sering menimpa gembala dan pengumpul besi buruk, sumber pendapatan pasca konflik yang biasa, kata Loren Persi, salah seorang editor laporan tahunan Cluster Munition Coalition. Ia juga menanti di ladang di mana pencari truf berharga mencarinya.

Usaha membersihkan bahan letupan itu terhalang oleh kekurangan dana dan logistik berurusan dengan campuran pelbagai pihak yang mengawal bahagian Syria yang berbeza, kata Persi.

Sebanyak 124 buah negara telah menyertai konvensyen PBB yang melarang peluru bergerimis. AS, Rusia, Ukraine dan Syria adalah antara negara yang masih enggan menyertainya.

Kematian dan kecederaan akibat sisa peluru bergerimis telah berterusan selama berdekad selepas perang berakhir dalam beberapa kes — termasuk di Laos, di mana orang masih meninggal setiap tahun akibat pengeboman era Perang Vietnam oleh AS yang meninggalkan jutaan bom kecil yang tidak meletup.

Alex Hiniker, pakar bebas dengan Forum on the Arms Trade, berkata mangsa telah menurun di seluruh dunia sebelum kebangkitan pada tahun 2011 bertukar menjadi perang saudara di Syria.

“Pencemaran sedang dibersihkan, stok dimusnahkan,” katanya, tetapi kemajuan itu “mula berbalik secara drastik” pada tahun 2012, ketika kerajaan Syria dan sekutu Rusia mula menggunakan bom kelompok terhadap pembangkang di Syria.

Angka itu telah menurun apabila perang di Syria mencapai jalan buntu, walaupun sekurang-kurangnya satu serangan bom kelompok baru dilaporkan di Syria pada bulan November 2022. Tetapi ia dengan cepat melonjak semula dengan konflik di Ukraine.

Pegawai AS membela keputusan untuk membekalkan bom kelompok kepada Ukraine sebagai perlu untuk menyamakan padang permainan menghadapi lawan yang lebih kuat dan telah bertegas bahawa mereka akan mengambil langkah untuk mengurangkan bahaya kepada awam. Ini akan termasuk menghantar versi peluru bergerimis dengan kadar “dud” yang berkurangan, bermaksud kurang bom kecil yang tidak meletup ditinggalkan selepas konflik.

Pegawai Jabatan Negara tidak memberi sebarang komen tambahan atas permintaan.

Hiniker berkata beliau dan yang lain yang menjejaki kesan peluru bergerimis “tercengang dengan hakikat bahawa AS menghantar senjata usang yang majoriti dunia telah haramkan kerana secara tidak seimbang membunuh awam.”

“Bahagian paling sukar dan mahal” dalam berurusan dengan senjata itu, katanya, “adalah membersihkan kacaunya selepas itu.”

—Penyumbang bersekutu AP Hanna Arhirova di Kyiv, Ukraine, menyumbang kepada laporan ini.