Pada tingkat atas Bangunan Menteri Kabinet Kyiv, Menteri Ekonomi Ukraine Yulia Svyrydenko dan dua penasihat berkumpul di sekeliling sebuah laptop. Peta negara terpapar pada skrin, ditindih dengan corak madu berbentuk heksagon berwarna-warni dari kuning pucat hingga merah darah. Apabila kumpulan mengetik soalan ke dalam bot obrolan, menapis untuk kawasan berhampiran sekolah atau talian kuasa, model mengembang masuk ke imej satelit sehingga medan dengan pokok individu kelihatan. Gelembung merah dengan tanda seru menandakan periuk api curiga. Staf mengklik butang, mencipta permintaan untuk menghantar pasukan pembersihan periuk api untuk membersihkannya.

Lebih daripada 600 hari sejak pencerobohan Rusia, Ukraine telah melepasi Afghanistan dan Syria untuk menjadi negara paling banyak berperiuk api di muka bumi. Dipercayai sepertiga wilayahnya telah berselerak dengan berjuta-juta periuk api dan bom kelompok yang tidak meletup, selain wayar penggera, perangkap dan serpihan meriam. Padang periuk api yang luas tidak sahaja menyusahkan serangan balas tentera Ukraine. Ia membahayakan enam juta orang awam dan menjadikan bahagian berharga tanah pertanian tidak boleh digunakan, memberi kesan kepada ekonomi Ukraine dan bekalan makanan global.

“Skala kontaminasi Ukraine dengan periuk api dan bahan letupan tidak meletup adalah terbesar sejak Perang Dunia Kedua,” kata Svyrydenko kepada TIME. Ia akan mengambil Ukraine 757 tahun untuk membetulkan kerosakan menggunakan kaedah konvensional dan sumber semasa, menurut anggaran yang diterbitkan oleh GLOBSEC, pemikir tangki berpangkalan di Slovakia, yang menggelar gambaran itu “agak menakutkan dari segi skop kerja yang terletak di hadapan.”

Setakat 1 Nov, sekurang-kurangnya 264 orang awam terbunuh oleh periuk api, dan lebih daripada 830 telah cedera atau kecederaan sejak pencerobohan Rusia, menurut angka yang dikongsi dengan TIME oleh Kementerian Ekonomi Ukraine, angka yang tidak mengambil kira wilayah masih di bawah pendudukan Rusia atau mengalami pertempuran berat. Pegawai menyatakan bilangan mangsa periuk api boleh mencapai 9,000 menjelang 2030 jika masalah tidak diselesaikan dengan berkesan. Selain itu, “Tanpa pembersihan periuk api, kami tidak akan dapat sepenuhnya melancarkan ekonomi kami,” kata Svyrydenko.

Svyrydenko, 37, tidak berminat menunggu. Beliau telah menetapkan visi untuk membawa 80% tanah tercemar kembali ke penggunaan ekonomi dalam tempoh 10 tahun. Untuk berbuat demikian, Ukraine bercadang memanfaatkan semua alat teknologi yang tersedia – dari penilaian impak AI berpandu canggih hingga drone pengesan periuk api buatan sendiri – untuk mempercepat proses pembersihan yang secara tradisinya perlahan dan memerlukan banyak tenaga kerja. Kerajaan telah bekerjasama dengan syarikat analisis data raksasa Amerika Syarikat Palantir untuk menggabungkan aliran data berasingan dan membangunkan model yang akan menentukan impak pembersihan periuk api terbesar. Mereka juga memanfaatkan bakat teknologi pelajar universiti Ukraine, yang membangunkan aplikasi laporan periuk api dan menyertai hackathon, selain petani inovatif yang mengubahsuai traktor mereka menjadi mesin pembersihan periuk api.

Projek pembersihan periuk api Ukraine akan menjadi satu yang besar yang akan berlanjutan selama tahun. Bank Dunia menganggarkan kosnya mungkin melebihi $37 bilion. Tetapi pegawai pembersihan periuk api dan pakar antarabangsa menyatakan bahawa proses pembersihan periuk api yang dicetuskan di Ukraine kemungkinan akan mengubah selamanya kelajuan, kecekapan dan keselamatan membersihkan zon perang dalam tempoh konflik global.

“Saya mungkin pernah bekerja di hampir setiap negara yang terjejas periuk api dalam 30 tahun terakhir, dan ini adalah gabungan pengalaman negara-negara sebelumnya dengan cinta inovasi dan teknologi Ukraine,” kata Paul Heslop, ketua Tindakan Periuk Api PBB di Program Pembangunan PBB di Ukraine. “Kita akan melihat perubahan asas dalam cara pembersihan kemanusiaan dilakukan dalam tiga tahun akan datang di Ukraine yang akan mempengaruhi tindakan periuk api seluruh dunia.”

Proses kemanusiaan yang digunakan sebelum ini untuk mengesan dan membersihkan periuk api tidak meletup tidak banyak berubah sejak Perang Dunia Kedua. Sehingga baru-baru ini, Ukraine tidak mempunyai pangkalan data tunggal yang menyimpan maklumat kawasan disiasat atau menggabungkan maklumat dari operator komersial, antarabangsa dan kerajaan, pegawai Ukraine memberitahu TIME. Keputusan dibuat berdasarkan senarai keutamaan ditentukan terlebih dahulu dan sering kali tinjauan lama yang di beberapa bandar dan kampung dijalankan pada kertas, kata Svyrydenko.

Mengingat bilangan periuk api yang besar dianggarkan 67,000 kilometer persegi tanah tercemar, soalan utama yang dihadapi Ukraine adalah bagaimana untuk menentukan keutamaan kerja. Kebanyakan kawasan yang disyaki berperiuk api oleh Rusia mungkin tidak mempunyai bahaya, kata Heslop, ketua Tindakan Periuk Api PBB di Ukraine. Tetapi “jika hanya 1% daripada tanah itu sebenarnya tercemar, ia masih 10 kali ganda lebih banyak tanah yang tercemar di Afghanistan,” tambahnya. Memutuskan di mana untuk menggunakan sumber terhad yang terhad boleh membezakan antara menyelesaikan masalah dalam tahun atau membiarkannya ditarik selama dekad.

Pegawai Ukraine memutuskan untuk membersihkan tanah dengan hasil ekonomi tinggi, mengurangkan masa pemanduan ke hospital, memulihkan kuasa, dan membina semula jambatan dan sekolah di mana data sebenar menunjukkan ia akan memberi kesan kepada orang ramai. Mereka sedang menguji cara menggunakan imej satelit tepat dan algoritma berpandu AI untuk melepaskan tanah lebih cepat jika tiada bukti periuk api. “Kami mahukan pendekatan berasaskan data untuk membuat keputusan berkaitan pembersihan periuk api,” kata Anton Bets, penasihat pendidikan digital Kementerian Ekonomi, memusingkan laptop untuk menunjukkan platform baharu. “Ini adalah idea setengah tahun lalu. Kini, ini adalah produk sebenar.”

Palantir, yang telah bekerja dengan kerajaan Ukraine sejak Jun 2022, menandatangani siri perjanjian pada Mei untuk menyediakan perisian analisis data kepada pelbagai agensi Ukraine. Mereka bekerjasama untuk membangunkan platform yang menggabungkan data dari agensi kerajaan, termasuk Kementerian Pendidikan, Pertahanan, Pertanian, Tenaga dan Infrastruktur, dengan maklumat seperti data telefon bimbit dari pengendali telekomunikasi Ukraine, yang boleh mendedahkan berapa ramai orang yang sebenarnya tinggal di kawasan atau menggunakan jalan raya tertentu.

“Biasanya kita akan bercakap dekad, jika bukan abad, untuk membersihkan periuk api secara konvensional,” kata Ishraq Irteza, jurutera bekerja pada projek di pejabat London Palantir. “Keupayaan mengambil pendekatan kohesif ini kepada data dan menggunakannya untuk membuat keputusan berdasarkan bukti adalah revolusioner.”