(SeaPRwire) –   KIEV, Ukraine — Ukraine pada Rabu menurunkan umur pengerahan tentera dari 27 ke 25 dalam usaha untuk mengisi semula barisannya yang terkurang selepas lebih dua tahun perang berikutan .

Undang-undang pengerahan baru telah berkuatkuasa sehari selepas menandatangani ia. Parlimen Ukraine, Verkhovna Rada, meluluskannya tahun lalu.

Beliau tidak segera jelas mengapa Zelensky mengambil masa yang lama untuk menandatangani langkah undang-undang ke dalam undang-undang. Beliau tidak membuat sebarang komen awam tentang ia, dan pegawai tidak mengatakan berapa banyak askar baru negara dijangka untuk memperoleh atau untuk unit mana.

Pengerahan telah menjadi perkara sensitif di Ukraine selama berbulan-bulan kerana kekurangan infantri yang semakin meningkat di atas kekurangan peluru yang teruk yang telah menyerahkan inisiatif medan perang kepada Rusia. Rusia’s dan perancangan sehingga kini telah mencegah ia daripada mengambil keuntungan penuh daripada kelebihannya.

Umur purata askar Ukraine, seperti mereka di pihak Rusia, kira-kira 40 tahun, menurut penganalisis tentera. Beberapa orang Ukraine bimbang mengambil orang dewasa muda daripada tenaga kerja akan mengakibatkan kesan buruk dengan lebih merosakkan ekonomi yang telah dilanda perang, tetapi masalah dilaporkan telah menjadi akut kerana Kyiv mengukuhkan diri untuk serangan musim panas yang dijangka oleh pasukan Kremlin.

Zelensky jarang sebut isu pengerahan, dan parlimen telah mengadakan perbahasan panjang dan tidak konklusif tentang ia dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

Pada Disember lalu, Zelensky berkata tentera Ukraine mahu mengerahkan sehingga 500,000 askar tambahan. Tetapi beliau berkata beliau telah meminta pucuk pimpinan tentera menjelaskan butiran tentang apa yang “merupakan perkara yang sangat sensitif” sebelum memutuskan sama ada untuk memberi keizinan permintaan mereka.

Pengerahan besar-besaran sedemikian akan menelan Ukraine bersamaan $13.4 bilion, kata Zelensky ketika itu. Aspek lain yang perlu dipertimbangkan termasuk sama ada tentera kini di barisan hadapan akan diputar atau dibenarkan cuti rumah, katanya.

Keperluan untuk pengerahan meluas untuk meningkatkan bilangan tentera Ukraine dilaporkan merupakan salah satu kawasan percanggahan antara Zelensky dan Gen. Valerii Zaluzhnyi, pemerintah tentera berjaya Ukraine yang presiden gantikan pada Februari.

Statistik Kementerian Pertahanan Ukraine menyatakan tentera Ukraine hampir 800,000 orang pada Oktober. Ini tidak termasuk Guard Kebangsaan atau unit lain. Secara keseluruhan 1 juta orang Ukraine berpakaian seragam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.