(SeaPRwire) –   MULLAN, Idaho — Pencarian sedang berlangsung pada hari Khamis malam untuk tiga orang yang terperangkap dalam longsoran salji di pedalaman Idaho, menurut pihak berkuasa.

Longsoran salji itu dicatat berhampiran Stevens Peak berhampiran sempadan Montana, menurut pihak berkuasa.

Pejabat Sherif Shoshone County berkata usaha mencari dan menyelamat sedang berlangsung dengan bantuan dari Pejabat Sherif Kootenai County dan Tentera Udara Amerika Syarikat.

Pihak berkuasa tidak memberitahu apa yang dilakukan oleh tiga orang itu di kawasan itu, yang berjarak beberapa batu di barat daya kawasan ski Lookout Peak dan lebih 90 batu (145 kilometer) dari Missoula, Montana.

Kawasan itu telah diberi amaran bahaya longsoran salji selama beberapa hari kerana jatuhnya salji dan angin yang kuat yang telah mencipta keadaan tidak stabil di lereng curam dan tinggi.

Pusat Longsoran Salji Idaho Panhandle memberi amaran bahawa longsoran salji yang dipicu oleh aktiviti manusia “masih mungkin” berlaku di lereng yang lebih curam.

Longsoran salji itu berlaku sehari selepas laporan kejadian musim ini dilaporkan di California. Sebuah longsoran salji melintasi bahagian laluan ekspert di kawasan ski Palisades Tahoe berhampiran Tasik Tahoe pada pagi Rabu, menjebak empat orang dan membunuh seorang.

Longsoran salji kedua menimpa kawasan yang sama berhampiran Tasik Tahoe pada Khamis tetapi tiada mangsa dilaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.