(SeaPRwire) –   UTUSAN PBB menyatakan terdapat “asas yang munasabah” untuk mempercayai Hamas melakukan keganasan seksual pada 7 Oktober

Terdapat juga “asas yang munasabah untuk mempercayai bahawa keganasan sedemikian mungkin berterusan,” kata Pramila Patten, yang melawat Israel dan Tebing Barat dari 29 Januari hingga 14 Februari bersama sembilan ahli pasukan.

Dalam laporan itu, beliau berkata pasukan “mendapati maklumat yang jelas dan meyakinkan” bahawa sesetengah tebusan telah dikenakan bentuk keganasan seksual berkaitan konflik termasuk rogol dan “penyiksaan bertujuan seksual”.

Laporan Patten menyatakan lawatan pasukan “tidak bertujuan atau ditugaskan untuk bersifat siasatan.”

Beliau berkata pasukan tidak dapat bertemu dengan sebarang mangsa keganasan seksual “walaupun usaha yang gigih untuk menggalakkan mereka untuk maju.” Walau bagaimanapun, ahli pasukan mengadakan 33 perjumpaan dengan institusi Israel dan menemubual 34 orang termasuk mangsa dan saksi serangan 7 Oktober, tebusan yang dibebaskan, penyedia kesihatan dan lain-lain.

Berdasarkan maklumat yang dikumpul, Patten berkata, “terdapat asas yang munasabah untuk mempercayai bahawa keganasan seksual berkaitan konflik berlaku semasa serangan 7 Oktober di pelbagai lokasi merentasi Gaz Periphery, termasuk rogol dan rogol kumpulan, di sekurang-kurangnya tiga lokasi.”

Di pelbagai lokasi, beliau berkata, pasukan mendapati “bahawa beberapa mayat yang sepenuhnya telanjang atau separuh telanjang dari pinggang ke bawah ditemui – kebanyakannya wanita – dengan tangan terikat dan ditembak berulang kali, sering kali di kepala.”

Walaupun ini bersifat kesimpulan, beliau berkata corak membuka pakaian dan mengikat mangsa “mungkin menunjukkan bentuk keganasan seksual.”

Di festival muzik Nova dan sekitarnya, Patten berkata, “terdapat asas yang munasabah untuk mempercayai bahawa berlaku beberapa insiden keganasan seksual dengan mangsa dikenakan rogol dan/atau rogol kumpulan kemudian dibunuh atau dibunuh ketika diganggu.”

Beliau berkata sumber yang boleh dipercayai menggambarkan mendapati mangsa yang dibunuh, kebanyakannya wanita, telanjang dari pinggang ke bawah, banyak ditembak di kepala.

Di Jalan 232 – jalan untuk meninggalkan festival – “maklumat yang boleh dipercayai berdasarkan keterangan saksi menggambarkan insiden rogol dua wanita oleh elemen bersenjata,” kata Patten.

Tetapi beliau berkata “pasukan misi juga mendapati corak mayat terikat telanjang atau separuh telanjang dari pinggang ke bawah, dalam beberapa kes terikat ke struktur termasuk pokok dan tiang, sepanjang Jalan 232.”

Patten berkata bahawa di kibbutz Reim, pasukan misi mengesahkan rogol seorang wanita di luar perlindungan bom dan mendengar dakwaan lain rogol yang tidak dapat disahkan lagi.

Di Kibbutz Be’eri, Patten berkata, pasukannya “dapat menentukan bahawa sekurang-kurangnya dua dakwaan keganasan seksual yang tersebar meluas dalam media, tidak berasas kerana maklumat baru yang menggantikan atau ketidakkonsistenan fakta yang dikumpul.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.