(SeaPRwire) –   PEJABAT kesihatan sedang menyiasat sama ada terdapat kaitan antara vaksin dan kes-kes penyakit saraf yang jarang berlaku pada orang dewasa Amerika Syarikat.

Siasatan ini berdasarkan kurang daripada dua puluh kes yang dilihat di kalangan lebih daripada 9.5 juta penerima vaksin, kata pejabat kesihatan pada Khamis. Dan maklumat yang ada masih terhad untuk menetapkan sama ada suntikan itu menyebabkan penyakit, tambah mereka.

Tetapi jumlah kes lebih tinggi daripada dijangka dan pejabat sedang mengumpul maklumat lanjut untuk menentukan sama ada vaksin menyebabkan masalah itu. Data dikemukakan dalam mesyuarat panel pakar yang memberi nasihat dasar vaksin kepada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Pejabat berkata mereka sedang menyiasat lebih 20 kes sindrom Guillain-Barré, penyakit jarang di mana sistem kekebalan badan menjejaskan sel-sel saraf, menyebabkan kelemahan otot dan lumpuh.

Kebanyakan orang pulih sepenuhnya daripada sindrom itu, tetapi ada yang mengalami kerosakan saraf kekal. Guillain-Barré boleh berlaku pada orang selepas mereka dijangkiti virus, tetapi dalam beberapa kes telah dikaitkan dengan vaksinasi.

RSV, atau , ialah punca biasa gejala seperti sejuk tetapi ia boleh berbahaya untuk bayi dan warga tua.

Tahun lepas, CDC mengesahkan cadangan dibuat oleh panel penasihat, bertujuan untuk warga Amerika berusia 60 tahun ke atas. Ia untuk dos tunggal vaksin RSV. Terdapat dua pilihan, satu dibuat oleh Pfizer dan yang lain oleh GSK.

CDC berkata bahawa pesakit perlu berbincang dengan doktor tentang vaksin dan kemudian memutuskan sama ada hendak mendapatkannya.

Pejabat sedar kes Guillain-Barré telah dikenal pasti dalam ujian klinikal yang dijalankan sebelum suntikan diluluskan untuk jualan, dan bahawa sistem berbeza sedang memantau tanda-tanda masalah.

Dalam mesyuarat panel pakar pada Khamis, pejabat CDC mempersembahkan analisis laporan yang diterima oleh sistem itu.

Kira-kira dua pertiga kes berlaku pada orang yang menerima versi vaksin dibuat oleh Pfizer, dipanggil Abrysvo. Tetapi pejabat juga menjalankan pengesanan ikutan pada orang yang menerima Arexvy, dibuat oleh GSK.

Kira-kira dua kes Guillain-Barré mungkin dilihat dalam setiap 1 juta orang yang menerima vaksin, anggaran pejabat kesihatan. Analisis CDC mendapati kadar GSK lebih rendah daripada itu, tetapi 4.6 kes setiap juta dilaporkan pada penerima suntikan Pfizer.

Data dari Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat juga menunjukkan bilangan kes Guillain-Barré yang dilaporkan lebih tinggi daripada dijangka dalam penerima vaksin RSV, dengan lebih banyak di kalangan penerima suntikan Pfizer.

“Secara keseluruhannya, data ini menunjukkan risiko peningkatan yang mungkin” dalam penerima vaksin RSV berusia 60 tahun ke atas yang perlu disiasat, kata Dr. Tom Shimabukuro, pegawai pemantauan keselamatan vaksin CDC.

Wakil dari GSK dan Pfizer membuat kenyataan ringkas semasa mesyuarat itu, menyatakan bahawa menentukan isyarat keselamatan adalah rumit.

“Pfizer komited terhadap pemantauan berterusan dan penilaian keselamatan Abrysvo” dan sedang menjalankan empat kajian keselamatan untuk menyiasat kemungkinan GBS berkaitan vaksin, kata Reema Mehta, naib presiden Pfizer.

Pegawai CDC juga mempersembahkan anggaran bahawa vaksin telah mencegah beribu-ribu hospitalisasi dan beratus-ratus kematian daripada RSV, dan data semasa menunjukkan manfaat vaksinasi mengatasi risiko yang mungkin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.