(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan veteran transgender telah menfailkan saman pada Khamis untuk memaksa Jabatan Veteran Amerika Syarikat (VA) memulakan penyediaan dan pembayaran untuk pembedahan mengesahkan jantina.

Saman dari Persatuan Veteran Transgender Amerika Syarikat ini cuba memaksa VA untuk menyatakan dalam peraturannya jaminan lisan yang telah dibuat bahawa ia akan memulakan menyediakan perkhidmatan tersebut, kata Rebekka Eshler, presiden persatuan itu.

Beliau berkata pembedahan itu diperlukan untuk mengurangkan risiko bunuh diri, depresi, dan gangguan psikologi bagi orang transgender yang hidup dengan gangguan jantina.

“Ini juga bermakna bahawa veteran-veteran tersebut tidak perlu mencari rawatan ini melalui doktor persendirian, yang sering kali mahal,” kata persatuan veteran transgender dalam saman itu, yang dikatakannya difailkan di Mahkamah Rayuan Persekutuan Amerika Syarikat di Washington.

Jurucakap Jabatan Veteran Amerika Syarikat berkata mereka tidak mengulas mengenai perkara-perkara yang sedang berlaku. Tetapi beliau menunjuk kepada kenyataan Sekretaris Veteran Amerika Syarikat Denis McDonough pada tahun 2021, yang menyatakan VA sedang memulakan proses peraturan bertahun-tahun yang akan menghasilkan penyediaan pembedahan mengesahkan jantina. McDonough berkata VA akan menggunakan masa itu untuk “membangunkan kapasiti untuk memenuhi keperluan pembedahan” veteran transgender.

Keputusan itu, katanya, akan membenarkan “veteran transgender untuk melalui proses pengesahan jantina penuh bersama VA.”

Veteran-veteran tersebut pertama kali memohon perubahan peraturan pada Mei 2016. Sejak itu, VA telah mengadakan sidang dan menyediakan beberapa draf peraturan untuk analisis kos-manfaat, kata persatuan itu. Tetapi sementara VA kini menyediakan terapi hormon dan perkhidmatan lain kepada veteran transgender di beberapa lokasi, ia gagal mengubah peraturannya dengan cepat dan menyediakan apa-apa perlindungan untuk pembedahan, kata kumpulan itu.

“Saya terima panggilan telefon dari veteran yang begitu dalam krisis sehingga mereka menghubungi kami kerana mereka tidak dapat menanggungnya lagi dan mereka mahu pergi bunuh diri,” kata Eshler.

Natalie Kastner, seorang veteran cacat berusia 39 tahun dari Texas, berkata dia pergi ke VA pada tahun 2022 mencari pembedahan. Apabila doktor di sana menolak permintaannya, dia berkata dia mengambil pisau dan cuba memotong zakarnya sendiri. Dia terkena arteri dan hampir mati, tetapi doktor berjaya menyelamatkan nyawa beliau.

“Saya tidak masuk ke dalam tandas itu mencari untuk bunuh diri,” katanya. “Saya masuk ke dalam tandas itu mencari untuk memperbaiki diri saya. Saya hanya boleh membayangkan berapa ramai yang lain yang telah melakukan yang sama dan tidak begitu beruntung dan sekadar disenaraikan sebagai bunuh diri.”

Eshler berkata dia berharap saman itu juga akan mestandardkan rawatan yang diterima veteran transgender, yang dikatakannya boleh berbeza dari negeri ke negeri dan bahkan klinik ke klinik.

Saman itu memohon mahkamah untuk memaksa VA menjawab petisyen 2016 dalam masa 30 hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.