(SeaPRwire) –   Kamera mahkamah merakamkan satu adegan dramatik pada Rabu apabila hakim Daerah Clark County, Mary Kay Holthus menjatuhkan hukuman ke atas penjenayah Deobra Redden, 30 tahun, selepas dia mengaku bersalah atas cubaan mencederakan dengan kecederaan serius.

Dalam video itu, ketika hakim Holthus membaca hukuman, Redden tiba-tiba melompat ke atas bangku dan cuba menyerangnya. Tiga orang perlu menahan Redden. Hakim Holthus, 62 tahun, cedera tetapi dilaporkan dalam keadaan stabil selepas serangan itu. Seorang pegawai mahkamah yang membantu menahan Redden dibawa ke hospital kemudian, tetapi dilaporkan dalam keadaan stabil juga mengikut kenyataan wakil mahkamah.

Redden mempunyai rekod jenayah termasuk beberapa pertuduhan keganasan rumah tangga. Dia pernah dipenjara pada 2021 kerana keganasan rumah tangga.

“Saya rasa saya tidak sepatutnya dihantar ke penjara tetapi jika ini sesuai untuk anda, anda perlu buat apa yang perlu,” Redden boleh didengari berkata kepada hakim beberapa minit sebelum dia melompat ke atasnya. “Saya hanya fikir saya dalam keadaan yang lebih baik dalam fikiran dan kesihatan mental saya. Sebab di sebalik setiap keganasan rumah tangga ialah saya menghadapi masalah kesihatan mental yang tidak saya ketahui.”

Peguam Redden meminta hakim Holthus memberikan Redden probasi dan bukannya menghantarnya balik ke penjara, tetapi hakim menolak permintaan peguam itu. “Saya menghargai itu tetapi saya fikir sudah tiba masanya dia merasai sesuatu yang lain kerana saya tidak dapat dengan sejarah itu,” Holthus boleh didengari berkata.

Dalam kenyataan kepada , Mahkamah Daerah Kedelapan berterima kasih kepada mereka yang menahan Redden. “Kami mengucapkan terima kasih kepada tindakan wira mereka, pihak penguatkuasa undang-undang, dan semua orang lain yang menewaskan defendan,” kata mahkamah itu. “Mahkamah komited kepada mahkamah dan bilik mahkamah yang selamat dan sekurang. Kami sedang mengkaji semua protokol kami dan akan buat apa saja yang perlu untuk melindungi kehakiman, awam dan kakitangan kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.