Israel Palestinians Army Shooting

(SeaPRwire) –   BEIT RIMA, West Bank — Video daripada kamera keselamatan dari sebuah kampung di Tebing Barat menunjukkan seorang lelaki muda berdiri di sebuah perkarangan pusat apabila dia tiba-tiba ditembak dan jatuh ke tanah. Dua orang lain yang bergegas untuk membantunya juga terkena, meninggalkan seorang lelaki berusia 17 tahun mati, beberapa minit sebelum trak tentera Israel memasuki kawasan.

Satu temubual dengan dua mangsa yang cedera menunjukkan askar Israel membuka api ke atas tiga orang itu apabila mereka tidak kelihatan membahayakan. Salah seorang mangsa Palestin yang cedera ditembak kali kedua selepas dia bangun dan cuba melompat menjauh.

Penembakan yang membunuh di kampung Beit Rima minggu lepas adalah insiden terbaru di mana askar kelihatan menembak tanpa provokasi, trend yang dikatakan oleh penduduk Palestin semakin memburuk sejak pecahnya perang Israel-Hamas di Gaza tiga bulan lalu.

Tentera Israel berkata pasukan memasuki Beit Rima pada waktu tengah malam Khamis ke Jumaat sebagai sebahagian daripada “operasi lawan keganasan.” Ia berkata pasukan menembak ke arah suspek yang melemparkan bahan letupan dan bom petrol ke arah mereka.

Video itu, diperolehi oleh AP daripada kedai asap tempatan, tidak menunjukkan sesiapa melemparkan bahan letupan.

Selepas meneliti rakaman itu, seorang jurucakap tentera berkata askar melaporkan bahawa salah seorang Palestin — kelihatan berlutut di hadapan objek di luar bingkai — sedang menyalakan bom petrol apabila ditembak.

Bagaimanapun, video itu menunjukkan bahawa tembakan pertama tidak mengenai lelaki yang berlutut, sebaliknya mengenai lelaki Palestin yang lain, Nader Rimawi. Nader memberitahu AP bahawa objek itu adalah timbunan kotak kadbor dan serpihan kertas yang dikumpulkan Osaid Rimawi, berusia 17 tahun, dan sedang disediakan untuk dinyalakan bagi menghangatkan lelaki-lelaki itu.

Video lain penembakan yang dimuat naik ke media sosial dan diteliti oleh AP kelihatan konsisten dengan huraian Nader tentang objek yang sedang disediakan Osaid untuk dinyalakan. Mungkin video dari sudut pandangan lain boleh menjelaskan lebih lanjut apa yang berlaku.

Dalam temubual dengan AP, penduduk kampung yang cedera menafikan melemparkan bahan letupan dan berkata penembakan, kira-kira jam 2 pagi Jumaat, tidak berprovokasi.

Dua daripada enam adik-beradik Rimawi berada di perkarangan pusat bandar apabila berita menyebar bahawa askar Israel berada di kampung. Mereka berkata mereka sedar tentang kehadiran tentera, tetapi tidak berlaku sebarang pertembungan. “Kami bersama lelaki muda berdiri di perkarangan pusat bandar,” kata Mohammed Rimawi, 25 tahun. “Kami mula melihat sekeliling ketika kami berdiri dan tidak berbuat apa-apa.”

Video kamera keselamatan selama setengah jam mula kira-kira 20 minit sebelum penembakan dengan lelaki berkumpul dalam kumpulan kecil, berjalan masuk dan keluar daripada bingkai ketika kereta datang dan pergi. Beberapa lelaki menunjuk ke tempat lain di kampung.

Kumpulan dalam bingkai akhirnya merosot kepada kurang 10 orang lelaki. Kemudian mereka berpecah apabila tembakan mengenai abang Mohammed, Nader Rimawi berusia 29 tahun, di kaki kiri.

Video menunjukkan Mohammed berlari untuk membantu sebelum ditembak.

“Kami nampak pemanah yang mula menembak. Dia menembak dia. Saya pergi untuk membantunya. Kemudian dia menembak saya,” kata Mohammed, yang terkena peluru di himpun kanannya.

Video menunjukkan Osaid bergegas untuk membantu mereka ketika dia memasukkan sesuatu ke dalam saknya. Dia dengan cepat ditembak dan kemudian mati akibat kecederaannya. Adiknya, Islam Rimawi, kemudian memberitahu AP bahawa dia mendapati pematik, 20 syiling (AS$5.36), dan paket rokok dalam saku Osaid.

Mohammed berjaya merangkak menjauh, tetapi dua yang lain ditinggalkan berguling-guling di tanah. Nader berdiri dan cuba melompat menjauh, sebelum lagi jatuh ke tanah. Berbicara dari katil hospital beberapa hari kemudian, Nader berkata dia jatuh selepas ditembak di kakinya kanan.

Selain daripada askar tentera membawa senjata, tiada senjata yang kelihatan sepanjang video. Pemanah juga tidak kelihatan.

Video itu menunjukkan empat kenderaan berperisai Israel tiba kira-kira dua minit selepas penembakan dan kira-kira dua belas orang askar keluar, senjata dihadapkan. Mereka berkumpul di sekeliling Mohammed. Seorang askar menendang Osaid dengan kakinya. Dalam masa empat minit, askar meninggalkan mangsa Palestin cedera di tanah dan pergi tanpa menangkap mereka.

Satu video penembakan lain yang diteliti oleh AP menunjukkan timbunan kotak kemudian ditumbangkan oleh kereta Palestin yang bergegas untuk mengevakuasi mangsa cedera.

Tidak lama kemudian, Osaid – pelajar sekolah tinggi yang sedang belajar untuk menjadi tukang gunting rambut – diisytiharkan mati di hospital berhampiran.

Jurucakap tentera berkata bahawa terdapat insiden lain di mana Palestin melemparkan bom petrol ke arah pasukan di Beit Rima malam itu tetapi tidak tahu bila. Lelaki yang ditembak dalam video berkata ini satu-satunya pertembungan di Beit Rima yang mereka sedar malam itu.

Tentera tidak menjawab apabila ditanya sama ada askar melanggar dasar tentera dan tidak mengatakan sama ada akan ada siasatan rasmi.

Kumpulan hak asasi Israel B’Tselem berkata walaupun insiden tembakan disahkan dalam rakaman video dan disiasat oleh tentera, ia jarang menghasilkan pertuduhan.

“Kes seperti ini berlaku dengan kerap, tetapi tidak ada yang mendengarnya,” kata Dror Sadot, jurucakap kumpulan itu. “Tentera akan berkata bahawa ia membuka siasatan. Dan siasatan ini akan berlarutan selama tahun, mungkin tanpa liputan media. Kemudian ia akan dibasuh ke bawah longkang.”

Sebagai tindak balas kepada dakwaan Sadot, jurucakap tentera memberikan kenyataan ini: “Setiap fail siasatan diperiksa mengikut keadaannya. Dalam kes yang sesuai, pelbagai langkah tindakan diambil, termasuk pengemukaan pertuduhan.”

Kumpulan hak asasi manusia sebelum ini telah mengemukakan kes di mana askar membuka api tanpa nyawa mereka dalam bahaya, kelihatan melanggar peraturan penggunaan tentera. Dalam kebanyakan kes, mangsa adalah Palestin, tetapi orang Israel juga terbunuh dalam penembakan terkenal semasa perang.

Pada Disember, tiga tebusan Israel yang melarikan diri daripada penculik Hamas di Gaza melambai bendera putih dan berteriak minta tolong dalam bahasa Ibrani sebelum ditembak mati oleh askar.

Sadot berkata pertubuannya telah melihat tahap keganasan tanpa precedent daripada askar dan penduduk Yahudi di Tebing Barat sejak perang meletus. Tebing Barat mengalami salah satu fasa paling membunuh dalam rekod, menurut pemerhati PBB.

Ahmed Rimawi, penduduk Beit Rima yang dua adik-beradiknya cedera dalam penembakan, berkata dia percaya askar menjadi lebih agresif sejak permulaan perang. Pada masa lalu, mereka akan menembak bom asap terlebih dahulu untuk menyebarkan orang ramai di kampung. Kini, katanya, “mereka membuka api terus kepada orang.”

Pegawai kesihatan Palestin berkata 340 orang Palestin terbunuh dalam tiga bulan yang amat tegang sejak militan Hamas menyerang selatan Israel dan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam.

Serangan Hamas itu mencetuskan kempen udara dan darat Israel yang ganas terhadap Jalur Gaza yang telah membunuh lebih daripada 23,000 orang – dan mengukuhkan cengkamannya di Tebing Barat melalui serbuan malam hampir setiap malam, sering membunuh.

Israel berkata serbuan itu bertujuan menumpaskan Hamas dan kumpulan militan lain. Mohammed dan Nader pulih daripada kecederaan mereka. Kedua-duanya biasanya bekerja di kilang di kampung Palestin berhampiran, membungkus salad siap sedia untuk pasaran. Mereka berkata mereka tidak akan bekerja lagi sehingga dapat berjalan.

Nader menjalani pembedahan Ahad untuk kecederaan paha. Mohammed telah dibenarkan keluar dari hospital tetapi tidak dapat menumpukan berat badan pada kaki kanannya. Dia berjalan koyak di sekeliling rumah kecil keluarganya di Beit Rima – kampung kira-kira 4,000 orang utara bandar Ramallah – dengan bantuan pemikul logam.

Di perkarangan pusat bandar kampung, dinding-dinding dilapisi wajah lama lelaki tempatan yang terbunuh dalam pertembungan atau pertembungan dengan pasukan Israel. Antara barisan mereka kini muncul foto Osaid, memandang ke tempat berlaku di tanah di mana dia dibunuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.