Vietnam's former President Vo Van Thuong at the Presidential Palace in Hanoi on Jan. 12, 2024

(SeaPRwire) –   BANGKOK — Presiden Vietnam meletak jawatan dalam episod terbaru kempen anti-rasuah “kilang pembakaran” parti pemerintah Komunis, dan Naib Presiden Vo Thi Anh Xuan dinamakan sebagai Presiden sementara.

Pelantikan ini merupakan penggal kedua Xuan sebagai Presiden sementara selepas beliau mengambil alih jawatan selepas pendahulu Vo Van Thuong meletak jawatan awal 2023. Ketidakstabilan di kalangan pemimpin tertinggi ini menimbulkan persoalan tentang kestabilan politik Vietnam ketika ekonominya yang berkembang pesat memainkan peranan penting dalam rantai bekalan dunia.

Vietnam bergantung sangat kepada eksport dan pelaburan asing, tetapi pemimpin-pemimpinnya telah mengukuhkan cengkaman parti pemerintah terhadap kuasa dan juga rasuah yang meluas. Pakar-pakar mengatakan perubahan kepimpinan yang dikaitkan dengan kempen anti-rasuah juga timbul daripada persaingan dalaman parti pemerintah.

Gegaran politik Vietnam

Thuong merupakan pemimpin kedua dalam tempoh dua tahun untuk meletak jawatan sebagai Presiden, peranan yang bersifat seremonial. Jawatan paling berkuasa dipegang oleh setiausaha agung parti Komunis Nguyen Phu Trong.

Pelantikan Xuan sebagai Presiden sementara sehingga Perhimpunan Kebangsaan bertemu untuk memilih Presiden baru merupakan contoh jarang wanita menduduki jawatan politik tertinggi di negara Asia Tenggara ini.

Media negara mengumumkan peletakan jawatan Thuong menyatakan pelanggarannya “telah meninggalkan kesan buruk terhadap reputasi Parti Komunis.” Peletakan jawatannya berlaku beberapa hari selepas bekas ketua wilayah Quang Ngai di Vietnam tengah ditahan atas dakwaan rasuah. Thuong merupakan bekas ketua parti wilayah tersebut.

Thuong merupakan anak didik Trong, yang memimpin parti sejak 2011 dan kini berusia 79 tahun, dan belum jelas bagaimana perubahan ini boleh memberi kesan kepimpinan masa depan Vietnam.

Siapakah Presiden sementara Vietnam?

Xuan, 54 tahun, menjadi Naib Presiden sejak 2021. Bekas guru sekolah tinggi, beliau merupakan wanita pertama menjadi Presiden Vietnam, tetapi beliau merupakan Presiden sementara selama enam minggu tahun lalu selepas Nguyen Xuan Phuc meletak jawatan sebagai Presiden ketika skandal berkaitan tindak balas Vietnam terhadap wabak COVID-19.

Laporan media negara Vietnam menyatakan Xuan belajar pengajaran kimia dan memegang ijazah sarjana pentadbiran awam. Beliau mula meningkat dalam barisan kepimpinan parti sebagai pemimpin persatuan wanita di wilayah An Giang, Vietnam selatan.

Media rasmi memberi maklumat sedikit mengenai Xuan.

Apakah impak kemungkinan reshuffle ini?

Ekonomi Vietnam telah berkembang pesat dalam dekad kebelakangan ini kerana pelaburan asing mengalir masuk dan negara itu menjadi pilihan alternatif kepada China apabila hubungan antara Beijing dan Washington meruncing.

Banjir pelaburan asing terutamanya dalam pembuatan produk canggih seperti telefon pintar dan komputer menimbulkan harapan Vietnam akan menjadi negara ekonomi “Harimau Asia” yang lain. Kerana hampir separuh pembuatan Vietnam melibatkan syarikat-syarikat multinasional, keyakinan pelabor sangat penting.

Pakar-pakar menyatakan kempen anti-rasuah telah memberi sebahagian faedah dalam menindak tindakan rasuah dan kos haram lain untuk perniagaan tempatan. Tetapi ia juga mencetuskan gelombang skandal dan ketidaktentuan politik. Pertumbuhan ekonomi merosot kepada 5.1% tahun lepas daripada 8% pada 2022 disebabkan eksport melambat.

Pemimpin Vietnam juga secara drastik menyempitkan ruang untuk pembangkang di negara itu. Sementara itu, kempen anti-rasuah yang digambarkan Trong sebagai “kilang pembakaran” telah menangkap ribuan orang perniagaan dan pegawai. Tycoon hartanah Truong My Lan menghadapi hukuman mati yang mungkin disebabkan didakwa menggelapkan $12.5 bilion. Perbicaraan Lan bermula awal bulan ini di Ho Chi Minh City. Ia merupakan kes penipuan kewangan terbesar dalam sejarah Vietnam, bersamaan hampir 3% KDNK negara pada 2022.

Apa yang akan berlaku seterusnya?

Pemimpin Vietnam dijadual bermesyuarat kongres parti Komunis awal 2026. Sehingga itu, pakar-pakar menyatakan kemungkinan lebih banyak ketidaktentuan kerana saingan untuk menggantikan Trong berusaha untuk mendominasi.

Kempen anti-rasuah juga telah menjadikan birokrasi Vietnam lebih berhati-hati, dengan “pegawai awam menjadi cemas tentang siasatan dan mengelak tanggungjawab,” menurut laporan dari Institut ISEAS-Yusof Ishak di Singapura. Perbelanjaan kerajaan melambat disebabkan faktor serupa, laporan media negara.

“Walaupun Presiden baru dipilih, pertengkaran politik dijangka berterusan sehingga 2026 kecuali rancangan penggantian jelas untuk Trong diumumkan,” kata Le Hong Hiep, felo kanan dan penyelaras Program Pengajian Vietnam di Institut ISEAS – Yusof Ishak di Singapura dalam laporan.

“Sementara itu, pelabor dan rakan-rakan Vietnam terpaksa hidup dengan realiti politik baharu negara itu,” katanya.

—Penulis berita Associated Press Aniruddha Ghosal di Hanoi, Vietnam menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.