Vince McMahon

(SeaPRwire) –   STAMFORD, Conn. — Legenda gulat Vince McMahon meletak jawatan daripada syarikat induk WWE iaitu TKO Group Holdings hari ini selepas dituduh melakukan salah laku seksual termasuk menawarkan pekerja wanitanya kepada seorang bintang gulat untuk hubungan seks.

McMahon meletak jawatan daripada jawatannya sebagai pengerusi eksekutif lembaga pengarah di TKO Group Holdings, mengikut kenyataan yang dikeluarkan lewat hari Jumaat. Beliau terus menafikan tuduhan berikutan saman yang difailkan oleh Janel Grant, yang pernah bekerja di bahagian guaman dan bakat WWE.

Saman itu mengandungi tuduhan bahawa McMahon, kini berusia 78 tahun, telah memaksa Grant terlibat hubungan seks untuk mendapatkan dan mengekalkan pekerjaan serta mengedarkan gambar dan video porno beliau kepada lelaki lain termasuk pekerja WWE yang lain.

AP biasanya tidak menamakan mangsa dalam kes-kes serangan seksual, tetapi wakil Grant mahu identitinya didedahkan. Peguam beliau enggan memberi komen hari Jumaat.

Kenyataan McMahon menyatakan beliau meletak jawatan daripada lembaga pengarah “kerana menghormati” saman tersebut.

“Saya terus menafikan tuduhan palsu, insiden tidak wujud dan penyelewengan fakta yang dibuat oleh Grant,” katanya dalam kenyataan itu. “Saya bercadang mempertahankan diri dengan kuat terhadap tuduhan asas ini dan berharap membersihkan nama saya.”

McMahon meletak jawatan sebagai CEO WWE pada 2022 berikutan tuduhan serupa seperti dalam saman itu, yang difailkan pada Khamis di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat di Connecticut, tempat berpusatnya WWE.

Beliau merupakan wajah paling dikenali dan pengenal pasti di WWE selama berdekad-dekad. Apabila membeli apa yang dahulunya dikenali sebagai World Wrestling Federation daripada bapanya pada 1982, pertandingan gulat diadakan di venue kecil dan disiarkan di saluran kabel tempatan. Pertandingan WWE kini diadakan di stadium sukan profesional dan mempunyai pengikut yang besar di luar negara.

WWE bergabung pada April lalu dengan syarikat pengendali UFC untuk menubuhkan kumpulan hiburan sukan bernilai $21.4 bilion iaitu TKO Group Holdings, dengan McMahon menjawat pengerusi eksekutif lembaga pengarah sehingga hari Jumaat.

Wakil TKO Group Holdings merujuk sebarang pertanyaan media mengenai peletakan jawatan McMahon kepada kenyataannya. AP melaporkan beliau meletak jawatan.

“Tuan McMahon tidak mengawal TKO dan tidak menyelia operasi harian WWE,” kata TKO Group Holdings awal minggu ini. “Walaupun perkara ini berlaku sebelum pasukan eksekutif kami mengambil alih syarikat, kami mengambil tuduhan mengerikan Grant dengan serius dan sedang menangani perkara ini secara dalaman.”

Grant turut menamakan sebagai defendan dalam saman itu iaitu WWE dan John Laurinaitis, bekas bintang gulat dan bekas ketua hubungan bakat serta pengurus umum syarikat itu. WWE dan Laurinaitis tidak membalas permintaan ulasan hari Jumaat.

Menurut saman itu, McMahon tinggal di bangunan yang sama dengan Grant dan pada 2019 menawarkan pekerjaan di WWE selepas kematian ibu bapanya.

Beliau didakwa kemudiannya menjelaskan bahawa salah satu syarat pekerjaan itu ialah terlibat hubungan fizikal dengannya dan kemudian dengan Laurinaitis dan orang lain.

Selama beberapa tahun berikutnya, McMahon memberikan hadiah mewah seperti kereta mewah, kata saman itu.

Ia juga mendakwa McMahon menawarkan salah seorang bintang gulatnya – seseorang yang tidak dinamakan dalam saman itu – hubungan seks dengan Grant sebagai ganjaran pada 2021.

“WWE mendapat manfaat kewangan daripada usaha perdagangan seks komersial yang dirancang oleh McMahon, termasuk dengan mempunyai bakat gulat seperti Superstar WWE, menandatangani kontrak baharu dengan WWE selepas McMahon memperkenalkan Plaintiff sebagai komoditi seks untuk kegunaan mereka,” kata saman itu.

Grant menuntut ganti rugi wang yang tidak dinyatakan dan mahkamah membatalkan perjanjian tidak mendedahkan bernilai $3 juta, di mana beliau mendakwa hanya menerima $1 juta.

“Tuan Puan Grant berharap saman ini dapat mencegah wanita lain daripada menjadi mangsa,” kata peguamnya, Ann Callis, dalam kenyataan Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.