Listeria Outbreak Cheese

(SeaPRwire) –   Sebuah syarikat keju dan tenusu California adalah sumber wabak keracunan makanan listeria selama sedekad yang mengorbankan dua nyawa dan menyebabkan lebih daripada dua dozen sakit, kata pegawai kesihatan persekutuan pada hari Selasa.

Makanan yang dijangkiti adalah keju lembut dan produk tenusu lain yang dibuat oleh Rizo-Lopez Foods of Modesto, California, kepada wabak tersebut, yang pertama kali dikesan pada bulan Jun 2014, kata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Sejak itu, sekurang-kurangnya 26 orang di 11 negeri telah jatuh sakit. Ini termasuk seseorang yang meninggal di California pada tahun 2017 dan seorang yang meninggal di Texas pada tahun 2020, kata pegawai CDC.

Pada hari Isnin, lebih daripada 60 keju lembut, yogurt dan krim masam yang dijual di bawah jenama Tio Francisco, Don Francisco, Rizo Bros, Rio Grande, Food City, El Huache, La Ordena, San Carlos, Campesino, Santa Maria, Dos Ranchitos, Casa Cardenas, dan 365 Whole Foods Market.

CDC sebelumnya menyiasat kes keracunan makanan yang melibatkan keju fresco dan jenis keju seumpamanya pada tahun 2017 dan 2021, tetapi tidak ada bukti yang cukup untuk mengenal pasti sumbernya.

Penyakit baharu dilaporkan pada bulan Disember, yang mendorong CDC untuk membuka semula siasatan tersebut. Strain listeria yang dikaitkan dengan wabak tersebut ditemui dalam sampel keju dari Rizo-Lopez Foods. Pegawai persekutuan mengesahkan bahawa queso fresco dan cojita yang dibuat oleh syarikat tersebut membuatkan orang sakit.

Produk yang ditarik balik diedarkan di seluruh negara di kedai dan kaunter deli runcit, termasuk El Super, Cardenas Market, Northgate Gonzalez, Superior Groceries, El Rancho, Vallarta, Food City, La Michoacana, dan Numero Uno Markets.

Jangkitan Listeria boleh menyebabkan penyakit yang serius dan, dalam kes yang jarang berlaku, boleh menyebabkan kematian. Orang yang mengandung, berumur lebih dari 65 tahun atau memiliki sistem imun yang lemah sangat rentan. Gejala—seperti sakit otot, demam dan rasa letih—biasanya bermula dalam tempoh dua minggu setelah memakan makanan yang tercemar, tetapi dapat bermula lebih awal atau lebih lambat.

CDC mengatakan kepada pengguna yang mempunyai produk ini mesti membuangnya dan membersihkan dengan teliti peti sejuk, kaunter, dan lokasi kontak lainnya. Listeria dapat bertahan hidup di dalam peti sejuk dan dengan mudah mencemari makanan dan permukaan lainnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.