(SeaPRwire) –   Pada Ahad, 10 Mac jam 2 pagi, Amerika Syarikat dan kira-kira akan memusingkan jam mereka ke hadapan selama satu jam, yang akan membuat matahari kelihatan terbit lewat pagi dan tinggal lebih lama di langit pada petang. . Ramai orang tidak mahu berurusan dengan amalan yang sudah lama ini.

Ia buruk untuk kesihatan, buruk untuk keselamatan, buruk untuk mood andu, dan sekadar tidak popular. Tetapi itu tidak menghentikan kami menukar jam, secara sia-sia, dua kali setahun.

Sejarah yang tidak masuk akal mengenai Waktu Simpanan Siang

Dorongan pertama untuk menukar jam berlaku pada tahun 1907, apabila pembina British William Willett bertajuk “Pemborosan Cahaya Siang”, di mana beliau mencadangkan memusingkan jam selama satu jam ke hadapan. “Matahari bersinar ke atas tanah selama beberapa jam setiap hari ketika kita tidur,” beliau menulis, dan masih ada “hanya sedikit masa cahaya yang merosot untuk menghabiskan tempoh rehat pendek yang tersedia bagi kami.”

Selama bertahun-tahun, Willett mendesak Parlimen untuk meluluskan undang-undang yang memerlukan perubahan itu – kemudian meninggal hanya setahun sebelum ia diluluskan, apabila UK mengikuti Jerman dengan melaksanakan perpindahan untuk menyimpan cahaya siang, dan dengan itu bahan api, semasa Perang Dunia Pertama. Pada tahun 1918, Amerika Syarikat, yang ketika itu juga salah satu pihak yang terlibat, menyertai tradisi Waktu Simpanan Siang. Jam kembali ke tetapan sebelum perang selepas pertempuran berakhir, hanya untuk memulakan tradisi Waktu Simpanan Siang AS semasa Perang Dunia Kedua. Akhirnya, pada tahun 1966, Kongres meluluskan Akta Waktu Piawai, membahagikan tahun kepada dua: enam bulan Waktu Simpanan Siang dan enam bulan Waktu Piawai. Pada tahun 2005, ahli perundangan memerlukan lapan bulan Waktu Simpanan Siang.

Waktu Simpanan Siang sebenarnya tidak berkesan

Tetapi adakah menukar jam benar-benar menjimatkan bahan api? , satu meta-analisis 44 kajian mendapati ia secara praktikal tidak, membawa kepada pengurangan penggunaan elektrik hanya 0.34%. Beberapa kajian menunjukkan ia malah menjadi kegagalan. Satu dari National Bureau of Economic Research mendapati secara kebangsaan, cahaya tambahan boleh sebenarnya meningkatkan penggunaan tenaga kira-kira 1%, sebahagiannya disebabkan apabila matahari terbit lebih lama pada petang.

Ia buruk untuk kesihatan anda

Kesan negatifnya lebih jelas dari segi kesihatan. Pakar tidur Adam Spira, profesor kesihatan mental di Johns Hopkins University di Baltimore, pelbagai masalah yang boleh berlaku apabila kita menukar satu jam tidur untuk satu jam matahari tambahan – seperti yang kita lakukan dengan Waktu Simpanan Siang – termasuk ketiduran terdedah cahaya siang apabila tiba masa tidur dan keletihan pagi apabila bangun dalam gelap. Kajian telah menghubungkaitkan gangguan sirkadian dengan risiko meningkatkan , , , dan bahkan . Spira juga merujuk kepada satu yang mendapati memusingkan jam satu jam membawa risiko kematian trafik menakutkan 6%, disebabkan gangguan sirkadian dan kekurangan tidur yang serupa.

Kanak-kanak muda dan remaja juga mengalami kesan. Menetapkan kitaran tidur tetap dan boleh diramalkan untuk bayi dan kanak-kanak kecil boleh menjadi cabaran, dan sekali apa-apa gangguan kecil boleh menyebabkan sakit kepala buat ibu bapa dan tidur gelisah buat bayi. Satu dalam jurnal Sleep mendapati berpindah satu jam ke Waktu Simpanan Siang membawa tidur terganggu pada waktu malam dan bangun lebih awal pada pagi hari untuk kumpulan umur bayi baru lahir hingga 24 bulan. Pada tahun 2022, yang dijalankan oleh Akademi Tidur Perubatan Amerika mendedahkan bahawa remaja kehilangan purata 32 minit tidur setiap malam selepas pindah ke Waktu Simpanan Siang – perbezaan yang kelihatan kecil tetapi boleh membawa kepada akibat yang tidak begitu kecil, dengan peningkatan keletihan, tindak balas lebih lambat, kurang perhatian, dan tindak balas psikomotor yang perlahan.

“Kami terjejas oleh ini bukan hanya satu hari setahun, tetapi benar-benar lapan bulan setahun,” kata Dr. Beth Malow, profesor neurologi dan perubatan kanak-kanak dan pengarah Bahagian Tidur Vanderbilt di Nashville. “Kami memerlukan cahaya pagi untuk menetapkan jam biologi kami. Remaja sedang melalui puberti dan tahap melatonin mereka tertangguh, dan ia hanya memotong tidur mereka apabila terdedah cahaya terlalu banyak terlalu lewat pada hari dan tidak cukup cahaya pagi.”

Tiada yang bersetuju bagaimana untuk mengunci jam

Semua ini mengganggu rakyat Amerika yang secara meluas menyokong penghapusan amalan menukar jam dua kali setahun. Dalam satu 1,000 orang dewasa Amerika yang dijalankan tahun lepas, 62% berkata bahawa menogok antara Waktu Simpanan Siang dan Waktu Piawai harus dimansuhkan, dengan hanya satu masa tetap ditetapkan sepanjang tahun. Waktu Simpanan Siang sebenarnya lebih popular daripada Waktu Piawai: 56% responden berkata mereka lebih suka satu jam cahaya matahari tambahan pada petang dan 26% lebih suka cara gelap musim sejuk.

Dewan perundangan negeri cuba menangani perasaan ini, dengan yang akan menetapkan Waktu Simpanan Siang kekal, tetapi usaha itu tidak ke mana-mana. Satu masalahnya, seperti , ialah membenarkan negeri menetapkan Waktu Piawai kekal, tetapi bukan Waktu Simpanan Siang kekal. Peraturan itu bermula pada tahun 1966, apabila Akta Masa Seragam cuba mengelakkan sesetengah negeri bergegas untuk mendapatkan jam tambahan itu manakala yang lain enggan.

Untuk menukar peraturan itu memerlukan tindakan Kongres. sedang cuba menetapkan Waktu Simpanan Siang kekal dan mengelakkan lagi perubahan masa selepas ini. Setakat ini, ia belum berjaya. Beberapa kumpulan, termasuk Akademi Perubatan Tidur Amerika, menentangnya – sebaliknya menyokong masa piawai kekal. Dalam satu Januari, Akademi Perubatan Tidur Amerika menulis bahawa masa piawai kekal “selari dengan biologi sirkadian manusia.” Waktu Simpanan Siang pernah ditetapkan kekal sekali di AS, pada tahun 1974, kemudian selepas kebimbangan keselamatan kanak-kanak pergi ke sekolah dalam gelap.

Satu-satunya perkara semua orang kelihatan bersetuju ialah jam tidak harus berpindah dua kali setahun. Bukan bermakna ia mungkin berhenti pada bila-bila masa.”Saya fikir banyak ini adalah keinertiaan,” kata Malow. “Orang tidak mahu berubah.”

Untuk sekarang, yang terbaik rakyat Amerika boleh lakukan ialah merelakan fakta bahawa pada musim bunga ini, seperti dalam banyak musim bunga lampau, kita akan menjual satu jam pagi untuk membeli satu jam pada petang – dan pada musim gugur kita akan melakukan perkara yang sama tetapi arah yang bertentangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.