(SeaPRwire) –   Ternyata sedikit sahaja perkara yang berfungsi jika wanita tidak bekerja.

Empat puluh lapan tahun yang lalu, wanita di Iceland mengambil cuti. Kami yang hidup pada masa itu ingat 24 Oktober 1975 sebagai hari negara itu ditutup. Pejabat kerajaan, perniagaan dan pembekal perkhidmatan sama ada ditutup atau beroperasi di bawah kapasiti. Isi rumah berada dalam kekeliruan. Kedai runcit menjual habis hot dog kerana, tiba-tiba, tugas makan malam jatuh kepada bapa.

Ini bukanlah “hari spa untuk wanita,” walaupun. Wanita Iceland mengambil mogok untuk kesamarataan gender. Dalam tunjuk perasaan keberanian dan tujuan bersama yang luar biasa dikenali sebagai “Hari Cuti Wanita” (Kvennafrí dalam bahasa Iceland), 90% wanita di negara itu berarak bersama. Mereka hadir untuk berarak dan berkata, pada dasarnya, masa depan adalah ini cara.

Saya berumur tujuh tahun ketika itu dan sangat bangga apabila ibu dan bibiku memberitahu saya mereka mengambil cuti untuk menunjukkan bahawa mereka penting. Seperti kanak-kanak lelaki dan perempuan di seluruh dunia, saya juga mahu dihargai.

Mogok 1975 mengubah fikiran dan mencetuskan perubahan. Parlimen Iceland meluluskan undang-undang yang menjamin sama rata upah tahun berikutnya. Pada tahun 1980, Iceland memilih presiden wanita pertama dunia. Tiga tahun kemudian, wanita Iceland mengasaskan parti politik wanita semata-mata yang berjaya memberi tekanan kepada parti-parti lain untuk menyokong kesamarataan gender dan isu-isu penting untuk keluarga dan wanita pekerja. Kemajuan berikut termasuk kemenangan untuk penjagaan kanak-kanak yang boleh dicapai, cuti bersalin dan bapa yang sama rata dan kouta jantina untuk dewan pengarah syarikat.

Pada hari ini, Iceland menikmati kemajuan ekonomi dan sosial seperti tiada yang lain. Forum Ekonomi Dunia telah meletakkan Iceland di tangga teratas indeksnya selama 14 tahun berturut-turut. Kami telah memperoleh reputasi sebagai tempat terbaik di dunia untuk menjadi wanita. Dan tetapi.

Dan tetapi, wanita di Iceland akan memberitahu anda, “terbaik” jauh dari sempurna. Jurang upah gender kekal kukuh berakar. Wanita secara berlebihan menanggung beban tidak dibayar (atau dibayar rendah) kerja rumah dan menjaga orang tersayang. wanita mengalami keganasan pada satu ketika dalam hidup mereka.

Walaupun penting untuk merayakan kemenangan, ia juga penting untuk bergerak bersama dan bersuara kuat jika kemajuan tertangguh. Jadi kami bersatu lagi pada 24 Oktober ini, apabila lebih daripada 100,000 wanita, orang bukan binari dan sekutu lelaki di seluruh Iceland mengambil cuti untuk mogok bagi kesamarataan gender. Perdana Menteri Katrín Jakobsdóttir dan anggota kabinetnya menyertai.

Saya tidak akan cepat lupa kekuatan dan tenaga berdegup lebih kurang satu pertiga negara kita, meminta keberanian dalam dan mengakhiri penyalahgunaan berdasarkan jantina. Saya juga merasakan kesedaran lebih mendalam muncul di dalam kumpulan hari itu – pengakuan bersama yang dikongsi bahawa kesamarataan gender lebih daripada aspirasi; lebih daripada matlamat bagi kerajaan, tempat kerja, masyarakat dan isi rumah; lebih daripada alat untuk menukar dasar politik, ekonomi dan sosial.

Kesamarataan gender akan sentiasa menjadi perkara yang “betul” untuk diusahakan, tetapi ini juga meleset dari titik utama. Kesamarataan gender dan lebih banyak wanita dalam kepimpinan adalah alat penting untuk menjamin dunia yang boleh didiami.

Dunia yang boleh didiami bergantung kepada planet sihat, yang semakin berisiko akibat kemusnahan iklim dan kehilangan kepelbagaian biologi. Dunia yang boleh didiami adalah dunia yang aman, tetapi pada hari ini peperangan meletus dan kanak-kanak meninggal dunia dan menderita di Timur Tengah, Ukraine, Sudan, dan tempat lain. Jika kelihatan kepada anda seolah-olah dunia tidak sihat, tolong tahu anda tidak sendirian.

Kunci untuk mengatasi ancaman kemanusiaan masa kini dan yang bakal datang, percaya bekas presiden Iceland Vigdís Finnbogadóttir, adalah jelas: “—dengan bantuan dan persahabatan lelaki.”

Saya bersetuju dengan Madam Vigdís Finnbogadóttir, dan bukti yang semakin meningkat menyokong dakwaannya. Apabila wanita menyertai proses damai formal, . Lebih banyak wanita dalam kepimpinan berkorelasi positif dengan dan langkah yang lebih berani untuk melindungi kehidupan di Bumi. Negara dengan perwakilan wanita yang lebih tinggi dalam kedudukan kepimpinan politik dan ekonomi cenderung mempunyai, meningkatkan keputusan kesihatan secara keseluruhan. Senarai berterusan.

Ia sukar untuk menerima ketidakseimbangan jantina yang mengejutkan di meja membuat keputusan paling berkuasa dalam konteks dunia yang semakin tidak boleh didiami. Lelaki berkhidmat sebagai lebih daripada 9 daripada 10 negara Ahli PBB. Hampir 95% adalah lelaki. Walaupun kesan perubahan iklim memberatkan wanita dan kanak-perempuan, lelaki membentuk dua pertiga peserta , persidangan iklim PBB tahun lalu di Mesir.

Ia satu realiti yang menggalakkan bagi penyokong kesamarataan, tetapi penting kita menerima bahagian terakhir diagnosis Madam Finnbogadóttir: “…dengan bantuan dan persahabatan lelaki.” Kita hidup dalam masa semua tangan berganding bahu yang menuntut kerjasama oleh pemimpin setiap jantina. Untuk menjamin dunia yang boleh didiami, pemimpin wanita dan bukan binari, dalam solidariti dengan sekutu lelaki mereka, perlu bekerja bersama untuk mendefinisikan semula paradigma kepimpinan; merobohkan halangan struktural; dan bergerak di luar dasar dan tingkah laku ekstraktif, penindasan dan ganas ke arah pendekatan berdaya maju, berfokus kepada manusia.

Kami semua akan mendapat manfaat daripada kemajuan kesamarataan gender, dan wanita Iceland telah menunjukkan tekanan berani, konsisten dan kolektif boleh membawa kita ke sana. Jika kita mahu dunia yang boleh didiami untuk semua – jika kita mahu memastikan keselamatan dan peluang untuk anak, cucu dan generasi masa depan – kita perlu menyokong lebih banyak wanita untuk memimpin jalan di negara, masyarakat dan tempat kerja di seluruh dunia.

Lihat ke Iceland sebagai bukti konsep. Pemimpin wanita memegang kunci kepada dunia yang boleh didiami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)