Evgenia Kara-Murza, isteri kepada aktivis politik yang ditahan di Rusia, Vladimir Kara-Murza, kelihatan semasa perbincangan di Washington Post di Washington, pada 17 April 2023.

(SeaPRwire) –   Bagi kebanyakan orang Rusia, 1 Mac adalah hari berkabung. Perkhidmatan kenang-kenangan untuk pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny, yang meninggal dunia beberapa minggu sebelumnya di sebuah penjara kutub utara yang terpencil, sedang diadakan di sebuah gereja kecil di pinggir Moscow. Walaupun kehadiran polis yang besar dan menentang amaran kerajaan Rusia terhadap perhimpunan yang tidak dibenarkan, puluhan ribu orang hadir untuk pengebumian itu, dengan banyak yang menjerit “Bebaskan tahanan politik” dan “Putin ke penjara”. Ia merupakan protes terbesar yang pernah dilihat Rusia sejak permulaan serangan penuh skala ke atas Ukraine dua tahun lalu—satu penghormatan yang sesuai untuk lelaki yang paling dikenali kerana keupayaannya untuk menarik orang Rusia ke jalan raya untuk memprotes pemerintahan Presiden Vladimir Putin. Beberapa daripada orang-orang itu kemudiannya .

Ribu-ribu batu jauhnya, di sebuah bilik persidangan terang yang menghadap ke Finsbury Square, London, Evgenia Kara-Murza terkejut. “Ia begitu menjijikkan, begitu Kafkaesque,” katanya kepada TIME mengenai cara Kremlin menangani pengebumian Navalny dan serbuan terhadap mereka yang cuba memberikan penghormatan. Dalam alam semesta alternatif, mungkin dia akan berada di kalangan mereka. Perkhidmatan itu, selepas itu, sedang diadakan hanya beberapa langkah dari rumah ibu bapanya di Moscow. Seperti skor orang yang mengantri di sekeliling gereja pada hari itu, dia melihat Navalny sebagai pemimpin utama dalam perjuangan untuk Rusia yang bebas dan demokratik—atau seperti yang dipanggilnya, “Rusia masa depan”. Tetapi duduk di sini di London, Evgenia tidak mempunyai masa untuk berkabung. Lebih awal pada petang itu, dia akan bertemu dengan Setiausaha Luar Negeri British David Cameron mengenai musuh Kremlin yang lain: Suaminya, pemimpin pembangkang politik dan wartawan Rusia yang terkenal Vladimir Kara-Murza, yang telah meringkuk di sebuah penjara Siberia sejak 2022.

Dengan kematian Navalny, Vladimir kini merupakan tahanan politik Rusia yang paling menonjol—dan mungkin juga yang paling terdedah. Kesihatannya semakin merosot akibat penyakit berulang, dan ramai kini bimbang jika Navalny boleh dibunuh (Kremlin mendakwa mangsa berusia 47 tahun itu meninggal akibat sebab-sebab semula jadi; keluarganya dan kebanyakan pemerhati lain mengatakan tanggungjawab kematiannya terletak sepenuhnya pada Putin), Vladimir boleh menjadi mangsa seterusnya.

Walaupun pertemuan Evgenia dengan Cameron telah dijadualkan berminggu-minggu sebelumnya, kematian Navalny telah menambah keperluan mendadak terhadap rayuannya terhadap Britain dan negara-negara lain untuk mengambil langkah-langkah lebih cepat dan proaktif untuk membebaskan tahanan politik seperti suaminya—usaha yang, sekurang-kurangnya di Britain, telah dicemuh oleh keluarga tahanan dan ahli parlimen British sebagai . Hanya beberapa hari selepas berita kematian Navalny merebak, seorang menteri Pejabat Luar Negeri Britain kemungkinan pertukaran tahanan untuk menjamin pembebasan Vladimir, warganegara ganda Britain-Rusia. Tetapi jika ada sebarang pelajaran yang boleh diambil daripada kematian Navalny, ia adalah bahawa “hanya mengatakan bahawa kita tidak terlibat tidak dapat diterima lagi,” kata Evgenia. “Kita nampak bahawa sama ada kerajaan terlibat atau tidak, bilangan tebusan dan tahanan politik terus meningkat.”

Penyokong-penyokong yang sedih bertindak balas apabila keranda yang membawa peti mayat pemimpin pembangkang Rusia yang terkemuka Alexei Navalny meninggalkan gereja Mother of God Quench My Sorrows ke arah tanah perkuburan Borisovo untuk pengebumian Navalny, di kawasan Maryino Moscow pada 1 Mac 2024.

Lebih khusus lagi, Evgenia mahu kerajaan Britain menubuhkan pejabat khas untuk menangani warganya yang ditahan secara sewenang-wenangnya di luar negara yang serupa dengan Penghantar Khas Presiden Amerika Syarikat untuk Urusan Tebusan. Dia juga mahu negara-negara Barat secara automatik melaksanakan langkah-langkah hukuman yang dinyatakan dalam Akta Global Magnitsky, satu rejim sanksi yang diambil oleh Amerika Syarikat dan negara-negara lain untuk menargetkan pelanggar hak asasi manusia dan pelaku rasuah. Vladimir merupakan salah seorang penggerak utama di sebalik undang-undang itu, yang diluluskan oleh Amerika Syarikat pada 2012. Namun demikian, Evgenia berkata dia terpaksa berkempen selama berbulan-bulan supaya Amerika Syarikat dalam penahanannya. “Alat seperti itu seharusnya digunakan secara automatik,” katanya sambil menjentikkan jarinya, “tanpa sesiapa perlu berkempen untuknya selama bulan dan tahun.”

Ketika Rusia sedang mempersiapkan untuk mengadakan pilihan raya presidennya minggu ini, Putin hampir pasti akan memastikan kemenangan mutlak. Dengan sistem pilihan raya yang sangat memihak kepadanya dan semua pesaing berpotensi yang dilarang, dipenjarakan atau mati, undian itu sendiri hampir keseluruhannya bersifat pro forma. Namun demikian, pembangkang Rusia terus hidup—bukan sahaja dalam pemimpin yang berada di belakang bar di seperti Vladimir, tetapi juga dalam isteri seperti Evgenia yang mengambil alih advokasi mereka apabila mereka tidak lagi dapat melakukannya sendiri.

“Dia secara harfiah mengambil alih kasut dan tugas suaminya sebagai ahli pembangkang Rusia, berbual tidak hanya tentang situasinya, tetapi juga tentang situasi tahanan politik Rusia yang lain,” kata Bill Browder, seorang penentang rasuah Britain-Amerika dan kawan rapat keluarga Kara-Murza kepada TIME. “Dia merasakan ia menjadi tanggungjawabnya untuk menjadi wakil terbaik bagi pihaknya apabila dia tidak dapat mewakili dirinya sendiri.”


Apabila TIME mula duduk bersama Evgenia tahun lalu, di tepi-tepi Kemuncak Tahunan Geneva ke-15 untuk Hak Asasi Manusia dan Demokrasi, beliau menekankan bahawa berbeza dengan kebanyakan peserta lain, dia bukan seorang politikus. “Saya tidak pernah mahu menjadi tokoh awam,” katanya ketika itu. “Saya tidak pernah mahu menjadi penceramah awam.” Namun di situlah dia berada, memberikan ucapan dan keterangan tentang nasib tahanan politik, keperluan untuk sanksi Magnitsky dan pentingnya menyokong Ukraine menentang serangan Rusia yang berterusan. Sejak mengambil alih perjuangan suaminya berikutan penangkapannya di Moscow pada April 2022 kerana mengkritik perang di Ukraine, dia menghabiskan kebanyakan harinya merantau ke seluruh dunia untuk bertemu dengan tokoh-tokoh asing, memberi keterangan di hadapan jawatankuasa, menerima anugerah, dan berbual dengan wartawan—semuanya dalam usaha untuk membawa suaminya, dan beribu-ribu tahanan politik Rusia yang lain, pulang ke rumah.

Tahanan pembangkang Rusia yang terkenal Vladimir Kara-Murza berdiri di sebalik dinding kaca penutup untuk defendan semasa mendengar rayuan terhadap hukuman penjara, di Moscow, Rusia pada 31 Julai 2023.

Walaupun jauh dari keluarganya bukanlah sesuatu yang mudah, Evgenia sudah biasa dengan gaya hidup nomadik. Walaupun dia dilahirkan di Kepulauan Kuril, Rusia timur jauh, kerjaya bapanya sebagai pegawai pengawal pantai membawa keluarganya ke seluruh Kesatuan Soviet semasa zaman kanak-kanaknya, dari Sevastopol ke St. Petersburg ke Tallinn di Estonia moden. Perjalanan kerap “membuat saya agak kosmopolitan,” katanya. “Saya boleh membina sarang saya di mana-mana—saya hanya perlu orang yang saya cintai di sekeliling saya, dan saya membina sarang saya di sekeliling orang yang saya cintai.”

Tidak lama kemudian, keluarganya memutuskan untuk menetap di Moscow (Evgenia muda perlu kestabilan, kata ibunya), di mana pada usia 11 tahun dia akan bertemu Vladimir Kara-Murza, salah seorang rakan sekelasnya. Walaupun akhirnya mereka akan mengambil jalan yang berbeza—pada usia 14 tahun, Vladimir berpindah bersama ibunya ke Britain, di mana beliau kekal sehingga tamat pengajian dari Universiti Cambridge; Evgenia menamatkan persekolahannya di Moscow, di mana beliau mengikuti ijazah di Universiti Linguistik Moscow Negeri—mereka bersatu semula pada usia 20-an dan telah bersama sejak itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Evgenia berkata dia sentiasa menyokong kerja pro-demokrasi suaminya, walaupun ruang untuk melakukannya di Rusia mula mengecil. Pada 2003, Vladimir bertanding dalam pilihan raya parlimen Rusia, menjadi bukan sahaja , tetapi satu-satunya yang disokong oleh dua parti pembangkang, Union of Right Forces dan Yabloko sosial-liberal. Ini sendiri merupakan pencapaian: Pembangkang Rusia telah lama dilanda perpecahan. “Dia merupakan kes langka apabila pembangkang Rusia sebenarnya bersatu dan bersetuju mengenai sesuatu,” kata Evgenia. “Mereka bersetuju mengenai Vladimir.” Tetapi pilihan raya 2003, walaupun secara rasminya bebas, . Evegenia berkata walaupun Vladimir dibenarkan mengambil bahagian dalam debat televisyen, mikrofonnya dimatikan apabila beliau bercakap. Dan walaupun beliau dibenarkan meletakkan papan iklan