(SeaPRwire) –   Pada bulan Disember, Tareq Sourani melihat keseluruhan hidupnya di Gaza musnah. “Sekolah yang saya hadiri sejak darjah satu, jalan yang saya lalui setiap hari, kawasan perumahan saya – semuanya runtuh menjadi kenangan,” kata Tareq Sourani, 16 tahun kepada TIME. Dengan perasaan tenggelam, beliau menyedari tiada gencatan senjata segera akan dicapai dalam peperangan Israel-Hamas, dan satu-satunya cara beliau boleh melarikan diri dari keganasan itu adalah dengan meninggalkan Gaza. “Saya tidak pernah membayangkan terpaksa meninggalkan rumah, tetapi ia kelihatan tidak terelakkan, seperti putaran nasib yang kejam,” katanya.

Pemantau PBB mengeluarkan bahawa “kematian beramai-ramai kini bakal berlaku” di wilayah terkepung itu dengan kekurangan makanan melampaui tahap kelaparan. Bagi kebanyakan Palestin seperti Sourani, melarikan diri dari Gaza dilihat sebagai satu-satunya cara untuk melarikan diri dari serangan udara Israel, yang kini memasuki bulan kelima.

Tetapi pengunduran bukanlah satu tugas yang mudah atau mampu dilakukan. Satu-satunya cara rasmi untuk menyeberangi sempadan Rafah, satu-satunya laluan antara Mesir dan wilayah yang diduduki, adalah dengan kelulusan Israel. Sempadan kini berada di bawah sekatan Mesir-Israel, dan pengunduran dibenarkan hanya untuk pemegang pasport asing atau pesakit yang cedera teruk.

Di bawah sistem secara tidak rasmi, bagaimanapun, Palestin boleh membayar broker perjalanan di Mesir untuk senarai nama mereka yang diluluskan untuk keluar. Yuran pengunduran sering berjumlah antara $6,000 hingga $12,000 setiap orang, dan mereka yang ingin melarikan diri juga perlu menangani penipuan dan maklumat palsu tanpa jaminan kejayaan, menurut sumber yang berbual dengan TIME, serta laporan terbaru.

Akibatnya, lebih ramai Palestin kini mengharap kepada platform derma dalam talian seperti GoFundMe atau JustGiving. Wakil GoFundMe memberitahu TIME bahawa platform itu menyaksikan lebih 12,000 kempen derma aktif untuk rakyat Palestin di Gaza dilancarkan sejak 7 Oktober, secara keseluruhannya mengumpul $77 juta setakat ini. Selain usaha pengunduran, kempen ini juga dilancarkan untuk mengumpul dana akses bantuan kemanusiaan seperti rawatan perubatan dan makanan, terutamanya apabila pembiayaan kepada organisasi bantuan rasmi seperti UNRWA menurun di pelbagai negara.

Itulah cara Sourani – yang melarikan diri dari rumahnya pada November bersama ibu bapa dan tiga adik-beradiknya selepas ia musnah akibat serangan udara Israel – mendapatkan wang untuk melarikan keluarganya. Selepas mencari perlindungan di pusat PBB, beliau melancarkan kempen derma dalam talian pada Disember melalui GoFundMe dengan sasaran pengumpulan wang $25,000 – cukup untuk menampung yuran masuk keluarganya ke Mesir dan perbelanjaan sementara. Seorang kawan keluarga di New Orleans membantu melancarkan kempen derma; seorang bibi di Kanada menjadi penerima derma untuk memindahkan wang terus kepada keluarga.

“Terima kasih banyak atas kemurahan hati, solidariti dan kebaikan anda, sokongan anda sangat dihargai dan digalakkan,” tulis Sourani di laman kempen dermanya. “Derma anda akan memberi kesan penting kepada saya dan keluarga untuk hidup selamat dan mempunyai masa depan yang lebih baik.”

Derma dalam talian untuk terus hidup

Selama dua dekad kebelakangan ini, platform derma dalam talian seperti GoFundMe dan JustGiving telah menjadi sumber penting untuk bantuan bersama dan usaha derma untuk mengumpul dana bagi segala-galanya daripada kecemasan perubatan dan bantuan makanan hingga pinjaman perniagaan kecil. Dalam peperangan Ukraine, ia menjadi sangat penting dalam pembiayaan bersama pertahanan Ukraine terhadap Rusia. “Ukraina meningkatkan kepentingan derma dalam talian untuk menandingi ancaman kewujudan mereka,” kata Olga Boichak, pensyarah kanan dalam budaya digital di Universiti Sydney.

Namun begitu, kerana platform hanya boleh digunakan di negara , kebanyakan kempen berkaitan Gaza ditubuhkan di Eropah atau Amerika Utara. Walaupun sesetengah kempen, seperti Sourani, diketuai oleh kawan dan saudara yang tinggal di luar negara dan ingin membantu di tanah air, yang lain telah dicipta oleh aktivis atau sebagai kerjasama antara pertubuhan amal yang menggerakkan rangkaian penderma dan kawan yang mapan di media sosial atau melalui rayuan awam.

Dalam setiap kes derma dalam talian, rakyat Palestin akan bergantung kepada hubungan mereka di luar negara untuk membantu menubuhkan kempen dan menerima derma bagi pihak mereka. Sebagai balasan, platform mendapat manfaat daripada kempen dengan mengenakan caj 30 sen setiap sumbangan dan mengekalkan 2.9% daripada jumlah derma. “Apabila pengumpulan dana untuk Gaza meningkat, kami akan terus menyediakan sumber yang lebih banyak untuk membantu orang membantu sesama mereka,” kata wakil GoFundMe kepada TIME.

Tepat sebelum Krismas tahun lalu, Mansour Shouman, seorang wartawan Palestin-Kanada berpangkalan di Doha, memulakan kempen GoFundMe bersama pasukan untuk mengumpul $1.2 juta untuk keperluan kemanusiaan segera seperti makanan, air, pakaian, khemah dan bekalan kebersihan. Sehingga kini, beliau telah mengumpul lebih $1 juta derma untuk mencapai sasaran.

Shouman, yang mempunyai lebih 300,000 pengikut di Instagram, berkata beliau memulakan pengumpulan dana tidak lama selepas membuat video mengenai krisis kemanusiaan di Gaza. “Ramai orang menyahut dengan meminta cara untuk membantu,” katanya. “Jadi kami perlahan-lahan mencipta cara di mana orang boleh menyumbang melalui pelbagai cara untuk menyokong pelbagai projek di Gaza.”

Kebanyakan wang yang dikumpul Shouman telah dihantar ke pertubuhan amal tempatan di Gaza, seperti Masyarakat Pembangunan Ethan Palestin untuk membeli tilam, khemah, air, makanan dan mengedarkan wang dalam bentuk derma tunai. Shouman berkata tumpuan juga telah beralih dari selatan ke utara Gaza, di mana kelaparan semakin buruk setiap hari. “Kami mahu memastikan kami boleh memberi makan penduduk yang kelaparan di sana,” katanya.

Pada awal Februari, kumpulan aktivis Amerika Syarikat memulakan kempen GoFundMe yang dipanggil Operasi Ranting Zaitun, atau OOB, untuk membantu bilangan permintaan derma dalam talian yang menggunung dari keluarga-keluarga Palestin. Setakat ini, OOB telah membantu hampir 800 keluarga mencapai sasaran pengumpulan dana mereka.

“Keluarga di sebalik kempen derma ini mengalami kelaparan akut, penyakit dan trauma yang lebih teruk daripada apa yang boleh kami bayangkan,” kata kumpulan itu kepada TIME, menambah bahawa peranan mereka adalah untuk “meletakkan dan memperkasakan permintaan bantuan langsung keluarga dengan menggerakkan rangkaian aktivis media sosial yang besar dan semakin meningkat.”

Namun demikian, walaupun kempen mengumpul cukup dana, cabaran lain dalam memastikan rakyat Gaza dapat mengakses dan menerima wang itu masih wujud, terutamanya apabila kerajaan Barat memperkenalkan sanksi terhadap Hamas. Akibatnya, GoFundMe dan platform derma dalam talian lain kini perlu mematuhi dengan meminta penganjur maklumat terperinci mengenai siapa dan di mana wang itu akan dibayar. Individu atau kumpulan yang tidak lulus ujian pemantauan untuk pencucian wang atau pembiayaan keganasan kemungkinan akan dimasukkan ke dalam senarai kerajaan.

Proses ini telah memperlahankan usaha bantuan, menurut laporan oleh The Verge, yang mendapati penganjur dan penderma berurusan dengan “penyeliaan berat tangan” dan “dasar yang tidak konsisten.” Sebagai tindak balas, GoFundMe mengeluarkan kenyataan pada Mac menjelaskan bagaimana penganjur boleh mengelakkan masalah tambahan dan mengelakkan sebarang kelewatan, dengan menambah bahawa ia akan mematuhi undang-undang dan peraturan untuk “memudahkan aliran dana dari penderma kepada penerima secepat mungkin.”

Cara di mana wang dipindahkan kepada rakyat Gaza juga rumit. Beberapa perkhidmatan wayar seperti Western Union masih beroperasi di Gaza yang dikepung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.